Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 3B

3 B.     OCOLIŞ - RUNC - CHEILE RUNCULUI - LUNCA LARGĂ - V.BELIOARA  - REZERVAŢIA SCĂRIŢA-BELIOARA - MUNTELE ROMÂNEASA - CRUCEA CRENCII STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Marcaj: cruce albastră   Durata: 7 ore

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 3 A.

            În V.Arieşului, la 34 km de Turda şi 51 km de Câmpeni, se varsă Ocolişul, pe a cărui vale intrăm, însoţiţi de marcajul cruce albastră. Drumul nemodernizat ne duce prin satul Ocoliş (altitudine 460 m), din care trecem pe nesimţite în satul Runc. În centrul satului vedem venind din stânga apa Pociovaliştei. Cu 300 m mai sus se ramifică la stânga drumul auto forestier pe care urcă marcajul triunghi albastru spre rezervaţia Scăriţa-Belioara. Curând satul se sfârşeşte şi intrăm în Cheile Runcului, unde admirăm versanţii impunători, care însă ating rareori verticalitatea.

            Ieşind din chei ajungem în satul Lunca Largă. Aici părăsim valea principală şi cotim la stânga, pe drumul auto forestier ce însoţeşte valea Belioara. Trecem pe lângă cantonul silvic "Lunca Largă" şi, după 1 1/2 ore de mers din sat, drumul forestier se termină. Continuăm pe un drum de care, lăsăm în dreapta un drum (ce urcă în serpentine pe o pantă despădurită, printre grajduri şi sălaşe) şi urcăm susţinut, prin pădure,pe lângă pârâu, până ieşim din pădurea de fag. Drumul coteşte la dreapta, pe curbă de nivel: Noi urcăm în faţă, pe la un izvor, pe linia de cea mai mare pantă, ieşind în culme la un stâlp de marcaj cu săgeţi, după 4 ore de la plecare.

            Suntem la marginea rezervaţiei Scăriţa-Belioara, limitată de un gard. Din stânga vine, din rezervaţie, marcajul triunghi albastru, ce se sfârşeşte aici. Merită să trecem pârleazul peste gardul rezervaţiei şi să ne abatem 10 minute pe triunghiul albastru pentru a vizita splendidul Şes al Craiului şi a admira impresionantele abrupturi ce se prăvălesc spre bazinul Poşegii. Reveniţi la crucea albastră mergem pe platou, spre vf.Cuntenitu, ce rămâne în stânga. Coborâm direct prin păşune şi ajungem într-o şa, la un drum ce vine pe curbă de nivel din dreapta.

            Urmează un urcuş lin pe muntele Româneasa, a cărui vârf rămâne în dreapta. Ocolindu-l, începem să coborâm spre nord pe o culme înierbată, de unde avem o largă panoramă spre staţiunea Băişoara şi culmea Neteda - Muntele Mare - Pietrele Mărunte - Buscat. În dreapta noastră curge V.Boului. Nu cu mult înainte de a ajunge la o insulă de fagi părăsim culmea şi coborâm spre stânga, pe un drumeag înierbat, prin fânaţe, la colibele Ştiolne. De aici un drum continuă înainte spre colibele Bocşeşti, dar noi ţinem înainte-dreapta (spre nord-vest) şi coborâm oblic la firul văii Apa Rătăcită, pe care o traversăm, admirându-i meandrele.

            Menţinem direcţia. Drumul înierbat se pierde treptat şi ajungem la colibele Crucea Crencii, unde vine din dreapta un drum de care. De aici mai avem o oră de mers până în staţiune. , la hotelul "Cab.Muntele Băişorii". Lăsăm o ramificaţie la stânga (drum adâncit, ce urcă spre Stăuina Runcanilor). Continuăm pe drum câteva sute de metri, pe curbă de nivel, apoi îl părăsim şi urcăm abrupt la stânga prin păşune câteva zeci de metri. Poteca devine orizontală, coteşte stânga şi intră în pădure.

            Coborâm oblic, traversăm un drum forestier şi dăm într-un drum lat de tractor, pe care coborâm la dreapta câteva zeci de metri până în vale. Aici cotim la stânga-spate, traversăm firul Văii Vadului şi începem un urcuş lung, prin pădure, care ne va conduce în staţiune. Într-o poieniţă avem grijă să cotim dreapta, urmând marcajul. Ieşim la şosea, nu departe de cabana militară. Până la hotel mai avem de mers pe drumul asfaltat încă 15 minute.

Author: Radu Mititean, Arnold Kadar
Uploaded by: Ionuţ Nechita
Views: 50873, Last update: Sun, May 26, 2002



Links to the Mountain Guide:
Muntii MUNTELE MARE  
Comment
Fără foto Adrian Rosca, Mon, May 27, 2002, 1:50 pm

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Thu, May 30, 2002, 3:02 am

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comments for this article
Login or register to comment