Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 5AB

5 A.     STAŢIUNEA BĂIŞOARA - CĂTUNUL GERA - LA CRUCE - SATUL MUNTELE BĂIŞORII - SATUL BĂIŞOARA

            Marcaj: cruce roşie        Durata: 3 1/2 ore          

            Caracter: Marcaj ce făcea odinioară legătura între cabanele Muntele Băişorii şi Cheile Turzii, acum fiind limitat la traseul complex turistic - satul Băişoara, din care de interes efectiv este porţiunea până în satul Muntele Băişorii, restul fiind drum modernizat. Traseul este uşor accesibil în tot timpul anului şi nu necesită pregătire sau echipament specific. Este un traseu uzual de coborâre din staţiune (nu şi de urcare) pentru cicliştii montani.

            Din faţa cabanei Muntele Băişorii pornim pe culme în jos. Trecem prin faţa cabanei SC Electromontaj Cluj, coborând apoi printre case de vacanţă. Când drumul devine mai abrupt dă o ramificaţie la dreapta-spate, apoi coboară pe sub molizi bătrâni până în şaua Curmătura, unde se sfârşesc cabanele, iar drumul devine slab conturat. De aici, un drum coboară la stânga, spre Poiana Iancului, iar o potecă în faţă-dreapta. Din şa continuăm în coborâre lină, apoi pe curbă de nivel, pe versantul sud-estic al dealului Gera. După 20 minute de la plecare ajungem în cătunul Gera, unde găsim un izvor bun.

            Drumul devine din nou mai abrupt, coborând, după ce lasă două ramificaţii puţin vizibile spre stânga, la şosea, la confluenţa pârâului Gera cu V.Ierţa, loc numit "La Cruce". Şoseaua intră printre casele satului Muntele Băişorii, ajungând după 15 minute în centru, la bufet, unde întorc autobuzele. Până în satul Băişoara mai sunt 10 km de coborât pe şosea. În Băişoara, V.Ierţa confluează cu V.Ierii, iar şoseaua întâlneşte drumul judeţean ce vine dinspre Cluj-Napoca, de la Luna, şi continuă spre sud, spre Buru.

5 B.     SATUL BĂIŞOARA - SATUL MUNTELE BĂIŞORII - LA CRUCE - CĂTUNUL GERA - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Marcaj: cruce roşie        Durata: 4 ore    

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 5 A.

            Din satul Băişoara, reşedinţa comunei omonime, avem de urcat, din centru, 10 km pe drum modernizat pe Valea Ierţii până în satul Muntele Băişorii. (există şi autobuze, venind din Turda). În Muntele Băişorii trecem de centrul satului şi ajungem la gura Văii Mămăligii, pe care urcă un drum forestier spre Găbriana. Mai mergem puţin pe drumul asfaltat şi ajungem "La Cruce", unde lăsăm spre dreapta şi "drumul vechi", ce urcă pe altă vale.

            Imediat după pod, înainte ca şoseaua să cotească la stânga, o părăsim şi începem spre dreapta un urcuş pe un drum abrupt de care. Ajungem în cătunul Gera, de unde drumul ne conduce pe curbă de nivel, pe versantul dinspre Pârâul Muntelui (Gera), ce curge în stânga noastră. Ajungem în şaua Curmătura, de unde încep casele de vacanţă. Mai urcăm 10 minute printre cabane, până în centrul staţiunii, la hotel.

Author: Radu Mititean, Arnold Kadar
Uploaded by: Ionuţ Nechita
Views: 50929, Last update: Sun, May 26, 2002



Links to the Mountain Guide:
Muntii MUNTELE MARE  
Comment
Fără foto Adrian Rosca, Mon, May 27, 2002, 1:50 pm

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Thu, May 30, 2002, 3:02 am

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comments for this article
Login or register to comment