Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 6A

6 A.     STAŢIUNEA BĂIŞOARA - CRINŢ - GĂBRIANA - PRELUCA BONDURESEI - VALEA HUZII - CAB.MUNTELE FILII

            Marcaj: bandă albastră   Durata: 5 ore    

            Caracter: Marcaj ce face legătura dintre staţiunea Băişoara şi bazinul mijlociu al Văii Ierii, de unde alte marcaje turistice conduc, pe la ruinele cetăţii Lita , spre satul Liteni şi respectiv spre Cab.Someşul Rece, prin Plopi şi Muntele Rece. Traseul este folosit şi ca o componentă pentru multiple circuite cu baza în staţiunea Băişoara. Este accesibil drumeţilor cu pregătire medie, dar iarna este accesibil numai celor bine antrenaţi şi echipaţi, de preferinţă dotaţi cu schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă. Este un traseu excelent pentru cicloturişti, accesibil chiar şi fără bicicletă de munte.

            Din faţa cabanei Băişoara pornim pe "drumul vechi", ce intră în pădure şi ne conduce, iniţial uşor descendent, apoi pe curbă de nivel, la pârtia de schi, pe care o traversăm. Cotim stânga şi intrăm din nou în pădurea de molid. Traversăm peste câteva sute de metri pârâul Clinului, pe care coboară culoarul defrişat în ideea realizării "Pârtiei Noi". Ajungem la pârâul Crinţului, la o intersecţie.

            "Drumul vechi" coteşte dreapta, coborând pe vale spre Muntele Băişorii. Un drum de tractor urcă spre stânga. Noi începem urcuşul direct în faţă, pe o potecă, de-a lungul unui culoar în pădure. Intersectăm drumul de tractor şi continuăm urcuşul oblic-dreapta, prin păşune, având deasupra noastră colibele Crinţ. De la un izvor cuibărit la poalele unui falnic molid urcăm direct în sus, ieşind în culme, la drumul de care, după o oră de la plecarea din staţiune.

            Săgeata vopsită pe un arbore bătrân ne indică să cotim stânga. În urcuş lin trecem pe lângă colibele de vară, ce rămân în stânga noastră. Dincolo de ele vedem staţiunea şi, mai departe, culmile Scăriţei-Belioara. În partea de sus a poienii intră în pădure numeroase drumuri paralele. Noi însă cotim dreapta, ceva mai jos, ghidaţi de un stâlp de marcaj, şi intrăm în pădure pe un drum de care. El se bifurcă imediat (urmăm ramura superioară) şi continuă apoi pe curbă de nivel. La o nouă ramificaţie cotim pe varianta mai puţin bătută, din dreapta, ieşind în scurt timp în poiana Găbriana.

            De la colibele Găbriana urcăm la stânga, pe o potecă, printr-o plantaţie. Ajunşi în culme, într-o şa mlăştinoasă, întâlnim drumul de care ce vine dinspre Vf.Buscat şi cotim pe el spre dreapta-faţă. (Un alt drum de care coboară spre dreapta-spate). Urmează o succesiune de poieni şi porţiuni de pădure. Urmărind drumul de care trecem peste / pe lângă Colţul cu Apă, Colţul Copiilor (unde un drum de tractor coboară în dreapta, spre colibele Izvorele), Groapa Mare şi Muntele Bocanilor, ajungând în şaua Preluca Bonduresei, la o intersecţie.

            Aici, un drum mai slab conturat vine din stânga-spate şi continuă înainte, pe culme. Spre dreapta-spate intră în pădure un drum foarte umblat, ce duce la Izvorele. Noi ţinem drumul ce se orientează faţă - dreapta, începând să coboare lin. Ajungem, după un parcurs mai lung prin pădure, pe o lizieră, având în stânga o mare tăietură de la izvoarele Văii Huzii. Într-o şa, marcajul părăseşte culmea (pe care, continuând, ajungem în Muntele Bocului) şi coboară la stânga, pe un drum abrupt de tractor, în serpentine, la capul drumului forestier de pe valea Huda.

            După 10 minute de mers, drumul auto dă o ramificaţie spre dreapta, ce urcă în satul Muntele Bocului. Continuând tot pe vale, trecem pe lângă cantonul silvic Roşala, apoi drumul se depărtează treptat de vale, angajându-se pe versantul drept. Marcajul părăseşte la un moment dat drumul şi coteşte la stânga, începând un coborâş mai abrupt pe o potecă. Ea ne conduce în firul văii şi apoi, după încă 15 minute de mers, la o microhidrocentrală.

            Curând ajungem la drumul auto forestier ce vine din valea Sălăşele. Urmându-l pe vale în jos, întâlnim curând, venind din dreapta, şi drumul anterior părăsit de noi. Apar primele case din satul Muntele Săcelului. La bufet intersectăm un drum ce coboară din dreapta, din satul Muntele Filii, şi urcă în stânga, spre casele de pe versantul stâng al văii. Peste puţin timp ajungem la cabana Muntele Filii, ce nu mai prea funcţionează în ultimii ani. Aici se termină marcajul bandă albastră.

            Pe drum la vale ajungem după alţi 3 km la confluenţa cu Valea Ierii, în locul numit La Poruţ. Pe şoseaua modernizată, pe care există curse de autobuze, se poate ajunge de aici în Băişoara (6 km) sau spre stânga, în satul Valea Ierii. Altă posibilitate este urcuşul vizavi, spre ruinele cetăţii Lita, şi de acolo spre Liteni sau spre Plopi, pe marcajele triunghi roşu respectiv cruce roşie.

Author: Radu Mititean, Arnold Kadar
Uploaded by: Ionuţ Nechita
Views: 50931, Last update: Sun, May 26, 2002



Links to the Mountain Guide:
Muntii MUNTELE MARE  
Comment
Fără foto Adrian Rosca, Mon, May 27, 2002, 1:50 pm

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Thu, May 30, 2002, 3:02 am

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comments for this article
Login or register to comment