Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Ursul la Malaiesti

Bookmark and Share

Ursul la Malaiesti

Ursul la Malaiesti

.

La sfarsitul lui iunie am urcat (4 oameni) prin Piatra Arsa pe platou, si, dupa o noapte fara peripetii in fata cabanei Piatra Arsa, ne-am continuat drumul spre Vf. Omu, cu intentia de a cobora pentru a doua noapte in poiana din fata cabanei Malaiesti, la locul binecunoscut de corturi.

Fiind duminica seara, in fata cabanei nu mai existau alte corturi, si, desi le-am solicitat celor de la Salvamont sa ne permita amplasarea corturilor in suprafata ingradita din fata cabanei, acestia au invocat o ipotetica interventie cu ajutorul elicopterului, ceea ce ne-a determinat sa amplasam corturile la locul clasic, peste firul sec al Vaii Malaiesti.

Chiar inainte de "stingere", la foc am discutat despre eventualele actiuni ce le-am putea intreprinde in eventualitatea in care Mos Martin "si-ar baga totusi nasul" pe la corturi. Ghinionul nostru a fost ca tocmai in acea zi urcasera oile la stana din Malaiesti, terenul fiind deci propice unei "interventii" neplacute...ceea ce s-a si intamplat.

Inainte de miezul noptii, pe o luna plina superba ce lumina intregul circ glaciar, dupa ce reusisem totusi sa atipim, am simtit zguduituri puternice ale cortului. Imediat am actionat conform "planului" (galagie, batut cu linguri in oale, etc, cunoasteti, probabil). Deschizand cortul, am observat ca era sfasiat in fata, pa o suprafata destul de mare, ceea ce ne-a asigurat ca nu fusese vreun caine sau cal, ci chiar un urs destul de disperat.... Am decis sa mergem la cabana, dupa ce, in prealabil, incercasem sa apelam Salvamontul la telefoanele mobile inscrise pe indicatoare (bineinteles ca erau inchise, deci sa nu cumva sa î ndrazniti sa aveti probleme noaptea!!!). Am reusit, sa ne luam actele, banii, lanternele si haine pe noi, (plus oale in care am batut de rasuna toata valea) si, dupa aproximativ 5-10 minute in care literalmente am urlat (de langa corturi) sa deschida cabana si am pus lanternele in geamuri, ni s-a raspuns ca putem veni si au coborat sa deschida usa. Am traversat firul vaii aproape fara sa ne dam seama si, odata ajunsi in cabana am crezut ca suntem in siguranta, conform spuselor celor de la Salvamont. In cabana Salvamont erau cateva familii, totusi gasind si noi doua paturi libere.

Dupa putin timp, in care bineinteles ca nu am mai putut sa adormim, mai mult cu gâ ndul la corturi, am auzit afara cateva bufnituri infundate si fornaituri, apoi, un zgomot puternic de geam sau usa sparta si mormaieli nervoase! Cineva a strigat "ursul la bucatarie!" si, intr-o panica generala am mers sa vedem ce se intamplase. Ursul se ridicase î n doua labe, si sparsese unul din cele doua geamuri termopan de la bucatarie, apoi fugise, datorita galagiei. Am iesit afara cu lanternele (ale noastre, cei din cabana nu aveau decat una, chioara) si am inchis obloanele de la geamuri. Din discutia lor am inteles ca unele din usi sunt doar de decor (sau pe aproape), ceea ce nu a avut darul sa ne linisteasca absolut deloc. Din fata cabanei am auzit ursul, care, intre timp se dusese din nou la corturi si incepuse sa le sfasie de ti se rupea inima, (singura consolare fiind aceea de a nu ne gasi si noi in ele!).

Pentru un timp, am ascultat prapadul facut la corturi, apoi ne-am asezat pe paturi cu simturile incordate, de somn nemaiputand fi vorba in nici un chip.

Oricum, am avut o preocupare "interesanta" ascultand ursul, care, intre timp venise din nou la cabana si incerca sa intre lovind si zgariind usile si peretii, pana cand s-a luminat de ziua.

Mergand la corturi, ne-am pregatit sufleteste pentru tot ce era mai rau, avand in vedere nervozitatea ursului si faptul ca nu a plecat de langa corturi nici chiar cand, din fata cabanei am tipat la el si am fluierat, luminand si cu lanternele!

Din "fericire" doar corturile aratau jalnic, sfasiate total, insa, sacii si rucsacii, (pe care nu apucasem sa ii luam cu noi) fiind neatinsi, cu o mica exceptie (un capac sfasiat). Unul din corturi avea toate lucrurile scoase din rucsaci, ude, fiindca Mos Martin gasise suficient de tentanta o sticla de 2 litri cu apa, gaurind-o fara mila.

Am strans ce mai ramasese si ne-am pregatit de plecare, pe valea Glajariei spre Diham si Predeal (Am evitat sa mergem pe Take din cauza ingustimii si imposibilitatii de a evita o eventuala intalnire cu "prietenul" nostru). Intre timp, am gasit si resturile de mancare lasate la circa 15m spre vale, (paine, o cutie cu margarina, fulgi de piure) pe care le luse din corturi.

In mod curios, nu s-a atins de o cutie de carne, goala, pe care o lasasem langa foc!

Ce am remarcat a fost pasivitatea celor de la Salvamont, lipsa lor de orientare si apreciere a situatiei, faptul ca ne-au mintit (am surprins discutii din care ne-am dat seama ca se mai intamplase de curand ceva asemanator, inclusiv geamul spart la cabana!) si agresivitatea ursului, care nu a fost intimidat de prezenta oamenilor in numar destul de mare (peste 10), incercand toata noaptea sa intre in cabana!

Sper ca, cele relatate anterior sa constituie î nvatatura si pentru cei care vor dori sa se opreasca in aceleasi locuri minunate, dar cu probleme, prin prisma celor relatate mai sus.

Autor,

Bogdan Murafa

 

P. S Am vut mare noroc prin faptul ca cei dela Salvamont au ramas si duminica seara in Malaiesti, ei intentionand initial sa coboare in Rasnov. Cat pot de repede voi atasa si poze articolului!

Author: Bogdan Murafa
Uploaded by: Bogdan Murafa
Views: 17303, Last update: Tue, Sep 17, 2002



Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Moeciu De Sus-Valea Bingaleasa-Valea Pravalele-Sub Strungile Mari-Refugiul si Saua Strunga-Cabana Padina

 

Comment
Fără foto mihai cibotaru, Thu, Sep 19, 2002, 9:42 am

:-D

Fără foto mihai cibotaru, Thu, Sep 19, 2002, 9:43 am

:-o:-)

Fără foto Daniel Stan, Sat, Sep 21, 2002, 11:17 am

Bravo, maestre, ai reusit sa sperii toti neavizatii; astfel se mai rareste putin traficul prin Bucegi ca in ritmul asta trebuiau amplasate semafoare.....
:-D

Fără foto Adrian Sandu, Mon, Sep 23, 2002, 7:10 pm

Bogdane tzin sa te anuntz ca mi-ai stricat toate planurile pt. Malaesti deoarce si eu vroiam sa plec peste o saptamana cu cortul......oricum bine ca ai zis ca daca ar fi sa plec sa stiu la ce sa ma astept:-D.

Fără foto marius turtă, Thu, Oct 17, 2002, 6:30 am

ca intotdeauna salvamontul se dovedeste o mana de dobitoci
(mai sint si exceptii) lenesi carora le e lene sa-si miste fundul pentru a face ceva. E mai caldurica sub plapuma de la refugiul in care nu au voie turistii (CU TOATE CA E CONSTRUIT DIN BANII CONTRIBUABILILOR). De ce sa-ti bati capul ajutind niste turisti (cu toate ca asta ar fi scopul organizatiei lor) sau macar sa-i avertizezi ca poate vine ursu. Iar in ceea ce priveste ursii popularea bucegilor cu 200 de exemplare este o idee ce caracterizeaza gindirea stralucita a conducatorilor acestei tari.:-(

Fără foto Alexandra Proca, Sun, Jul 13, 2003, 2:13 am

Stiu ca intervin foarte tirziu cu acest comentariu. Dar, Bogdan, daca mai esti pe aici, intreb si eu ca omul: ce cautai cu mincare in cort?

Fără foto Vlad Grigore, Sat, Aug 23, 2003, 1:41 am

N-ar trebui sa fitzi asha de suparatzi pe salvamontisti. Sunt shi ei oameni ca noi. In multe situatzi sunt chiar de ajutor. Oricum, intamplarea asta e caz penal!!:-P

Comments for this article
Login or register to comment