Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Valea Costilei

Bookmark and Share

Valea Costilei

VALEA COŞTILEI

 

 

       În perioada 12-13 iulie 2003, opt membri ai Asociaţiei de Turism "Chindia" (Mihai, Nini, George, Marius, Bogdan, Florina, Oana, Ileana) au făcut o tură de antrenament în munţii Bucegi, pe Valea Coştilei. Plecarea a fost la ora 6: 30 din Târgovişte cu autobuzul de Braşov (70.000 lei Târgovişte - Buşteni), sosirea în Buşteni la 8: 50. Din punctul "La troiţă" (9: 30) până la refugiul Coştila (10: 50)  am mers în ritm lejer pe o vreme închisă dar stabilă, iar aici am făcut o pauză de masă de o oră.

       La 11: 50 am plecat de la refugiul Coştila (destul de animat la acea oră), urcând pe Valea Coştilei fără probleme deosebite. Doar în câteva locuri a fost nevoie să ridicăm rucsacurile cu ajutorul cordelinei, deoarece conţineau echipamentul pentru două zile, inclusiv sacii de dormit...

       ("Valea Coştilei - grad de dificultate 1B) - a cărei ascensiune urmează un parcurs în parte lipsit de dificultăţi, formează a patra arteră de pătrundere în abruptul Coştilei, care alcătuieşte, prin formele impunătoare ale reliefiului său, de o excepţională bogăţie în elemente tipic alpine, precum şi prin numeroasele posibilităţi ce le oferă pe plan tehnic-alpin, una dintre cele mai remarcabile regiuni de stâncă din lanţul Carpaţilor româneşti." - BUCEGII - TURISM - ALPINISM de Emilian CRISTEA şi Nicolae DIMITRIU)

        Am sosit în Brâul Mare al Coştilei la 15: 30 şi după o scurtă pauză cu biscuiţi, banane şi mere, am ieşit prin Hornul lui Gelepeanu în platou (15: 50), după exact patru ore de la plecarea din refugiul Coştila.

        Un popas obligatoriu la "Floare de Colţ" unde, aceeaşi neobosiţi prieteni Gina şi Ginel, ne-au servit tradiţionala ciorbă fierbinte precum şi ultimele noutăţi din zonă. Am coborât apoi pe Piciorul Babelor până în zona Peştera unde am salutat pe colegii şi prietenii de la Salvamont Dâmboviţa. Tocmai se încheiase Raliul Salvamont, concursul anual al salvatorilor montani, la care formaţia din Dâmboviţa a obţinut locul I la proba de căţărare (cu George Stăncescu, membru ATC, cap de coardă!) locul II la proba complexă şi în final locul II în clasamentul general, după echipa din Buşteni).

         Duminică dimineaţă, după ce am mâncat pe îndelete, ne-am împărţit în două echipe: Mihai, George şi Bogdan au urcat pe Valea Obârşiei până la Vf. Omu (cazarea 100.000 lei / noapte la cabană), după care au coborât în Buşteni pe Valea Morarului. Un mic incident neplăcut s-a petrecut pe la jumătatea văii, când, alertaţi de nişte pietre căzute, băieţii au văzut un tânăr coborând "nebuneşte" de undeva din Creasta Morarului. La un moment dat acesta s-a blocat într-o săritoare şi a strigat după ajutor. Mihai, George şi Bogdan s-au dus până la el şi l-au recuperat cu ajutorul unei cordeline. După aceea, în loc de mulţumiri, tânărul le-a spus băieţilor "puteam să cobor dar mi-era să nu mă murdăresc". Întrebat de unde este, el a răspuns foarte convins "de nicăieri" şi a continuat să coboare în acelaşi stil, fără alte comentarii. Interesantă atitudine, dar nu ştiu cât de... durabilă!

          Membrii celei de-a doua echipe, au coborât pe Valea Ialomiţei, făcând scurte popasuri la Peştera Ialomiţei, Peştera Pusnicului, cabana Bolboci pentru masă şi în fine la tabăra Cerbu de unde au fost preluaţi de o ocazie până acasă.

          A fost o ieşire plăcută, nu foarte obositoare, în care Oana, în vârstă de 18 ani, proaspăt înscrisă la AT "Chindia" s-a descurcat excelent în parcurgerea unei văi de abrupt, iar Mihai şi-a sărbătorit în mijlocul prietenilor împlinirea vârstei de 35 de ani, vârstă la care experienţa acumulată îi permite ca peste o lună să atace bătrânul Mont Blanc - 4807 m.

         FELICITĂRI!  LA MULŢI ANI! şi BAFTĂ!

 

          Ileana Bocanciu -  A. T. "Chindia"    

              

 

Author: ileana bocanciu
Uploaded by: Ileana Bocanciu
Views: 10330, Last update: Thu, Jul 17, 2003Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article Bucegi, Valea Mălinului, submitted by Marius Radu -
Poiana Coştilei - foto Marius Radu 17 ianuarie, prima plimbare la munte în 2009. Vremea se anunţă bună deşi seara a nins puţin chiar şi-n Bucureşti. Mugur e punctual ca de obicei. Ne ia cu maşina la 6.30 şi apoi şi pe Tudor. Pornim la drum şi-n circa două ore ajungem la Buşteni. Cerul este acoperit dar nu foarte ameninţător. Mugur ne propune să încercăm valea Mălinului , o datorie de anul trecut când starea zăpezii ne-a întors din drum... Ne echipăm la Căminul Alpin şi pornim. Până la troiţă ne încălzim aşa că reajustăm îmbrăcămintea. A nins puţin şi pe-aici (prognoza era de 5 cm), chiar şi-acum fulguie uşor. Pe la 10.30 ajungem în Poiana Coştilei . Este încă destul devreme, alţi drumeţi n-au apărut aşa că zăpada proaspăt ninsă este imaculată. Pe alocuri, printre smocurile de iarbă acum îngheţată, piciorul se scufundă până către genunchi. Este în continuare acoperit, doar către Morar sunt câteva petice de albastru. E. Cristea nu recomandă ascensiunea văii Mălinului pornind direct din Poiana Văii Cerbului (punctul de confluenţă al văilor) din cauza rupturilor mari de pantă de la gura văii. Aşa că părăsim poteca în zona unde ea face o mare curbă spre dreapta, în direcţia stânei părăsite din Poiana Coştilei. Ne abatem către stânga şi începem să urcăm vâlcelul slab conturat aici, la confluenţa cu poiana. Drumul...

A trail
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comment
Fără foto Cristian Georgescu, Fri, Jul 18, 2003, 11:34 am

Da. chiar ne-am intersectat putin. Eu ajungeam la refugiu, voi tocmai plecati pe vale. Dar pt. ce va antrenati ("tura de antrenament")?

Comments for this article
Login or register to comment