Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Salvamont - SALVAMONT DAMBOVITA - 20 DE ANI

Bookmark and Share

SALVAMONT DAMBOVITA - 20 DE ANI

În perioada 5-7 septembrie 2003 au avut loc la Refugiul Salvamont din zona Peştera câteva evenimente emoţionante. Iată pe scurt prezentarea lor:

1. În prezenţa unor personalităţi din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa: dl. secretar Vasile Ivanof şi ai Crucii Roşii - filiala Dâmboviţa, dl. Gheorghe Popescu a avut loc sfinţirea oficială, religioasă, a noului sediu al Salvamontului Dâmboviţa, sediu aflat în poiana din spatele telecabinei Peştera.

2.   S-a vorbit despre activitatea de pionierat desfăşurată acum 20 de ani de un grup de pasionaţi ai muntelui conduşi de regretatul Costică Avramescu, activitate care a dus la înfiinţarea Salvamontului dâmboviţean. Dintre cei care au pus bazele Salvamontului au fost prezenţi Doru Diaconesu - actualul şef al Salvamontului, Vasile Dogaru, Vasile Mocanu (venit tocmai din Austria), Dan Suditu, Sandu Briotă, Stelică Avram, dar s-au primit mesaje telefonice sau scrise şi de la dr. Marius Botez (aflat in America) şi de la Gigi Milea (aflat in Suedia).

3.  A fost invitată şi Asociaţia de Turism "Chindia" al cărei preşedinte -Nicu Posta - este din aceeaşi generaţie cu pionierii Salvamontului şi care, in cei 20 de ani de activitate, a colaborat cu Salvamontul atât în acţiunile de remarcare trasee, refacere podeţe, ecologizare, cât şi în cele de salvare propriu-zisă prin cei cinci membri ai săi, care fac parte şi din echipa salvamont.

4.  S-a organizat o mini-expoziţie de fotografii din anii trecuţi, dar şi imagini noi, superbe, din Bucegi, făcute de Stelică Avram şi donate la noul sediu Salvamont (alte seturi de fotografii se găsesc şi la cabana Bolboci).

5.  S-a propus ţinerea unui "Memorial Costică Avramescu" în anul 2004, cu specific de orientare turistică şi salvamont.

6.  La final, s-au acordat diplome, plachete omagiale şi mici cadouri cu tentă montană, atât "veteranilor", cât şi ucenicilor în ale salvamontului. Nu au fost uitaţi nici cei care sprijină constant, din umbră, activitatea Salvamont: societăţile "Caron" şi "Dimi" din Pucioasa.

Acest ultim gest, de acordare a unor simboluri montane a fost făcut prin generozitatea d-lui Vasile Mocanu, cel care vrea sa dea un "nou suflu" activităţii Salvamont, inclusiv prin lansarea acesteia "în eter", pe internet.

 

       

 

    Nicolae Posta - Preşedinte A. T."Chindia"

 

Autor: Nicu Posta
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 12745, Ultima actualizare: Marţi, 9 Sep 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii