Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - Buletin informativ de mediu nr.2 / iunie – august 2001

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.2 / iunie – august 2001 - Legislatie de mediu

LEGISLATIE DE MEDIU
Reglementarea activitatilor economice si sociale cu impact asupra mediului



Pentru ca activitatile economice si sociale sa nu aduca prejudicii mediului înconjurator, acestea trebuie sa respecte regulile de protectie a mediului stabilite, pe baze stiintifice, în standardele si normativele de mediu.
Respectarea acestor standarde si normative este impusa legal prin acte de reglementare. În cazul României acestea sunt acordurile si autorizatiile de mediu.
Acordul de mediu este o forma de reglementare tehnico - juridica aplicabila în prima faza a obiectivelor de investitii, în conformitate cu prevederile legale referitoare la protectia factorilor de mediu. Prin acordul de mediu pot fi prevazute lucari suplimentare fata de cele cuprinse în proiectul supus avizarii, cu scopul asigurarii compatibilitatii dintre caracteristicile obiectivului de investitie si cerintele (protecsiei mediului) ecologice ale zonei de amplasament.
Emiterea acordului de mediu este de competenta Ministerului Mediului sau a Inspectoratelor de Protectia Mediului.
Autorizatia de mediu este actul legal, tehnico - juridic prin care se reglementeaza, din punct de vedere al protectiei mediului, functionarea tuturor obiectivelor si desfasurarea tuturor activitatilor. Emiterea autorizatiilor de mediu este de competenta Inspectoratelor de Protectie a Mediului.
"Acordul sau autorizatia de mediu nu se emite în cazul în care nici o varianta de proiect sau program pentru conformare nu prevede eliminarea efectelor negative asupra mediului, raportate la standardele si reglementarile în vigoare." (art. 9, aliniatul 3 din Legea Protectiei Mediului)
Respectarea acordului si autorizatiei de mediu este impusa prin lege.

Problemele de mediu sunt de interes public!

Cum se pot implica cetatenii în luarea dzeciziilor de mediu?
Cetatenilor li se asigura, prin lege, dreptul de a fi consultati si de a se consulta în legatura cu luarea deciziilor privitoare la protectia mediului.
Conform articolului 64 litera p din Legea Protectiei Mediului "Autoritatile pentru protectia mediului (...) se consulta periodic cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale si cu alti reprezentanti ai societatii civile pentru stabilirea strategiei generale de mediu si luarea deciziilor care pot afecta mediul."
Articolului 12 al Legii Protectiei Mediului prevede: "procedura de autorizare este publica. Mediatizarea proiectelor si activitatilor pentru care se cere acord sau autorizatie si a studiilor de impact, precum si dezbaterea publica se asigura de catre autoritatea pentru protectia mediului."
Supunerea spre dezbatere publica a proiectelor / activitatilor este obligatorie. În cazul, în care, aceasta procedura nu are loc, decizia autoritatii de a elibera acordul sau autorizatia de mediu este anulabila. Opiniile si/sau alternativele prezentate de public, precum si concluziile rezultate vor fi obligatoriu consemnate.
La dezbaterea publica pot participa cetateni, grupuri de cetateni, organizatii neguvernamentale, etc., afectati într-un fel sau altul de impactul activitatii supusa dezbaterii.
Cetatenii au dreptul de a se adresa autoriltatilor administrative sau judecatoresti pentru a obtine hotarâri în vederea prevenirii sau reducerii efectelor poluarii.
Prin articolul 5, litera d, din Legea Protectiei Mediului se garanteaza cetatenilor "dreptul de a se adresa, direct sau prin intermediul unor asociatii, autoritatilor administrative sau judecatoresti în vederea prevenirii sau în cazul producerii unui prejudiciu direct sau indirect".
"Organizatiile neguvernamentale au drept la actiune în justitie în vederea conservarii mediului, indiferent cine a suferit prejudiciul." (articolul 86 din Legea Protectiei Mediului)
Important este ca cetatenii sa-si exercite dreptul de a se implica în luarea deciziilor de mediu.....

Angela Curtean Banaduc

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 4198, Ultima actualizare: Luni, 8 Dec 2003


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii