Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002 - Legislatie de mediu

LEGISLATIE DE MEDIU
CONVENTII INTERNATIONALE PENTRU OCROTIREA NATURII


Conventia de la Rio de Janeiro (adoptata în anul 1992) are ca scop protectia biodiversitatii, folosirea durabila a resurselor de mediu, împartirea judicioasa a avantajelor care decurg din folosirea resurselor genetice, precum si asigurarea resurselor financiare necesare în acest scop. Pe baza conventiei Partile Participante trebuie sa elaboreze strategii si programe nationale pentru pastrarea biodiversitatii si folosirea durabila a acesteia, iar prevederile acestor strategii sa fie parte integranta din planurile si politicile economice. Primul pas în eleborarea acestor strategii este identificarea componentelor biodiversitatii care trebuie protejate. Astfel, conventia prevede ocrotirea sistemelor ecologice si mediilor de viata care adapostesc o diversitate specifica ridicata si numeroase specii endemice si periclitate, sau care asigura conditiile necesare speciilor migratoare, de asemenea prevede conservarea speciilor periclitate, a comunitatilor si genofondurilor.
Conventia prezinta principiile fundamentale ale dezvoltarii durabile si subliniaza importanta colaborarii internationale în luarea deciziilor. Contine, de asemenea numeroase principii si reglementari privind cercetarea, educatia, informarea si executarea studiilor de impact pentru minimalizarea efectelor distrugatoare ale activitatilor antropice asupra mediului. Sunt reglementate folosirea resurselor si tehnologiilor genetice si transferarea acestora, schimbul de informatii pentru formarea colaborarii stiintifice si tehnologice internationale, precum si pentru aplicarea tratamentelor biotehnologice si împartirea veniturilor realizate pe seama acestora.
Conventia reglementeaza asigurarea si gestionarea resurselor financiare astfel încât sa fie favorizate tarile în curs de dezvoltare, bogate din punct de vedere al biodiversitatii.
România a semnat Conventia de la Rio de Jneiro înca de la înfiintare.
Conventia de la Berna (adoptata în anul 1979) are ca scop ocrotirea speciilor salbatice de plante si animale, precum si a habitatelor acestora din Europa. Conventia a fost formulata sub tutela Comunitatii Europene.
Aceasta conventie afirma faptul ca ocrotirea vietii salbatice reclama colaborarea internationala, mai ales în cazul speciilor migratoare. Pe lânga importata pe care o au în pastrarea echilibrului ecologic natural, vietuitoarele salbatice reprezinta si valori stiintifice, estetice, culturale, turistice si economice, precum bogatii intrinseci, bogatii naturale care trebuie pastrate si predate generatiilor viitoare ale omenirii.
Directivele generale ale conventiei pornesc de la ideea ocrotirii speciilor salbatice împreuna cu mediile lor de viata, punându-se accent pe ocrotirea speciilor migratoare periclitate si vulnerabile. În mod deosebit, se iau în considerare subspeciile, varietatile si formele locale periclitate, accentuându-se importanta pastrarii acestora.
România a aderat la aceasta conventie prin adoptatrea Legii 13/1993. Pentru ca listele de specii prevazute în anexele conventiei reflecta situatia existenta în Europa de Vest, acestea ar trebui completate, în cazul României, cu speciile periclitate si vulnerabile la nivelul spatiului biogeografic românesc.
Conventia de la Bonn (adoptata în anul 1979) ca si Conventia de la Berna, se refera la speciile de animale salbatice migratoare, însa aceasta reprezinta o reglementatre valabila pe plan mondial. A fost elaborata conform planului de actiune O. N. U.
Anexele conventiei contin: lista speciilor periclitate pe o parte sau pe tot arealul lor, lista speciilor cu un statut nefavorabil de ocrotire si pentru protejarea carora este necesara elaborarea conventiilor internationale.
Conventia de la Ramsar - conventia asupra zonelor umede de importanta internationala în special ca habitat al pasarilor acvatice a fost adoptata în anul 1971 sub egida UNESCO, si a fost amendata prin Protocolul de la Paris încheiat în 1982. La aceasta conventie România a aderat prin Legea 5/1991.
La baza acestei conventii sta necesitatea stoparii, în prezent si în viitor, a degradarii zonelor umede si a disparitiei acestora. Conservarea zonelor umede, a florei si faunei lor poate fi asigurata numai conjugând politicile nationale pe termen lung cu o actiune internationala constanta.
Conventia de la Washington, CITES (adoptata în anul 1973) reglementeaza comercializarea speciilor de plante si animale salbatice, cu scopul de a asigura perpetuarea speciilor periclitate.
Comertul pericliteaza speciile de plante si animale astfel: unele specii salbatice sunt tinute în captivitate ca animale de agrement (maimutele, papagalii, etc.) sau ca plante ornamemntale (cactusii, orhideele, etc.), iar altele sunt capturate si ucise pentru obtinerea unor produse (felinele pentru blana, serpii si crocodilii pentru piele, elefantii pentru obtinerea fildesului, etc.). Din aceasta cauza conventia face referire nu numai la animalele vii, dar si la oricare parte sau produs al acestora. Sub incidenta conventiei intra 35.000 de specii periclitate din cauza exploatarii lor de catre omenire.
120 de state sunt membre ale Conventiei de la Washington.
Organisme si organizatii internationale care se ocupa de conservarea biodiversitatii: Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si a Resurselor sale (U. I. C. N.), Organizatia pentru Educatie, Stiinta si Cultura a Natiunilor Unite (U. N. E. S. C. O.), Fondul Mondial de Ocrotire a Naturii (W. W. F.), Consiliul International pentru Ocrotirea Pasarilor (C. I. P. O.), Federatia Internationala a Tineretului pentru Studiul si Conservarea Naturii (I. Y. F.), Comisia Internationala a Parcurilor Nationale, Centrul Regional de Protectia Mediului pentru Euorpa Centrala si de Est (R. E. C.), Consortiul Parteneriatul de Mediu pentru Europa Centrala, Greenpeace, etc.

Angela Curtean Banaduc

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 5879, Ultima actualizare: Vineri, 12 Dec 2003


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii