Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.4 / decembrie 2001 - februarie 2002 - Breviar Ecologic

BREVIAR ECOLOGIC

POLUAREA SOLULUI DIN BAZINULUI HIDROGRAFIC AMPOI, DATORATA INDUSTRIEI DE LA ZLATNA

S. C. Ampellum S. A. si R. A. Exploatarea Miniera Zlatna sunt sursele de poluare majore care fac ca zona industriala Zlatna sa ocupe un loc "fruntas" între "ctitoriile epocii de aur" construite/dezvoltate fara a se tine seama în mod suficient de aspectele legate de protectia mediului si nu în ultimul rând de sanatatea oamenilor din zona.
Platforma industriala Zlatna produce anual peste 42.400 tone de zgura metalica si 70 - 120 tone de prafuri metalurgice.
În prezent poluarea a afectat profund peste 40.000 ha terenuri agricole, 50.000 ha de padure, modifcari ale reliefului prin favorizarea proceselor de ravenatie, eroziune a solului, etc.
Continutul de humus este redus, variind de la 8, 12% în straturile superioare ale solului pâna la 0, 2% în cele inferioare.
Aceasta reducere a cantitatii de humus se datoreaza SO2 si SO3, care actioneaza atât direct - prin deshidratarea lenta si carbonizarea substantelor organice, reducând resursele nutritive ale micoorganismelor din sol, cât si indirect prin acidifierea puternica a solutiei solului, distrugând astfel populatiile bacteriene care mineralizeaza substantele organice.
Cantitatile ridicate de plumb, zinc, cupru si molibden, au ca efect si reducerea activitatii microorganismelor din sol, lipsa plantelor erbacee si reducerea densitatii arborilor si arbustilor.
De asemenea exista mari suprafete scoase din circuitul natural sau agricol, astfel haldele de steril ocupa 33 ha, iar iazurile decantare aproximativ 25 ha.

"BIODIVERSITATEA SI PROTECTIA ZONELOR UMEDE DIN BAZINUL SUPERIOR SI MIJLOCIU AL MURESULUI"

Sub acest titlu s a desfasurat în 24.11.2001, seminarul organizat de catre O. N. G. Ecotur Sibiu în colaborare cu Catedra de Ecologie si Protectia Mediului a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu si Muzeul de Istorie Naturala Sibiu.
Prima parte a reprezentat-o workshopul "Managementul ecologic al bazinului hidrografic Târnava si Ampoi" în care au fost prezentate rezultatele evaluarii ecologice a Târnavelor si Ampoiului, fiind identificate obiectivele unui program de management ecologic pentru cele doual bazinului hidrografic Târnava si a bazinului hidrografic Ampoi.
A urmat masa rotunda "Conservarea biodiversitatii zonelor umede din bazinul superior si mijlociu al Muresului" obiectivele urmarite fiind identificarea zonelor umede din bazinul superior si mijlociu al Muresului, de importanta pentru conservarea biodiversitatii; evaluarea starii ecologice si situatiei administrative a acestora; identificarea modalitatilor de protectie a acestora.
La seminar au participat specialisti de la Institutul de Biologie al Academiei Române Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea "Ovidius" Constanta, Universitatea ecologica Bucuresti, Muzeul de Istorie Naturala Sibiu, S. G. A. Sibiu si I. P. M. Sibiu.

"PREMIZE PENTRU DECLARAREA UNUI PARC NATURAL ÎN PARTEA ESTICA A MUNTILOR LOTRU"

Cu acest nume, s a desfasurat în 25.11.2001 un workshop de finalizare a proiectului "Taberele de ecologie montana teoretica si aplicata Valea Lotrioarei 2001".
Proiectul a fost organizat de catre O. N. G. Ecotur Sibiu în colaborare cu Catedra de Ecologie si Protectia Mediului a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Serviciul Public Salvamont si Regia Nationala a Padurilor, Ocolul Silvic Talmaciu si Valea Sadului. Cu aceast prilej a avut loc si prezentarea filmului "Lumea Muntilor" si lansarea publicatiilor "Cartea Muntelui" si "Valea Lotrioarei - ghid de ecologie montana"

Angela Curtean Banaduc

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 5879, Ultima actualizare: Vineri, 12 Dec 2003


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii