Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - TRAVERSAREA "NEGRU VODĂ"

Bookmark and Share

TRAVERSAREA "NEGRU VODĂ"

     Acţiune devenită tradiţională, TRAVERSAREA "NEGRU VODĂ" este organizată de Asociaţia de Turism "Chindia" de 20 de ani încoace, în sâmbăta cu lună plină din februarie. Tura constă în parcurgerea crestei Leaotei, de la cabana omonimă până la cabana Padina în condiţii de iarnă (circa 32 km).

 

Creasta Leaotei

 

    Anul acesta, acţiunea a avut loc în perioa 6-8 decembrie şi la ea au  participat: Mihai Radu, Nelu Tamaş, Marius Prundaru, Gică Burlacu, Nicuşor Tudosă, Bogdan Toma, Oana Dărîgă, Ana Maria Braşoveanu, Cătălina Posta, Costin Ene - membru al formaţiei Salvamont Dâmboviţa, Geo Badea şi George Stăncescu - membri ai Formaţiei Salvamont Dâmboviţa şi ai ATC. Geo şi George au parcurs traseul pe schiuri. Echipa de "aşteptare" din Padina a fost alcătuită din Nicu Posta, Lili Toma, Andreea Ochian, Ileana Bocanciu, Mirică Gheorghe, Enache Mircea şi Loţi Varga.

 

Cabana Leaota

 

    Vineri seara echipa a sosit la cabana Leaota şi după un somn cam chinuit (au avut la dispoziţie doar cele 4 paturi din anexă, deoarece cabana Leaota este sigilată - aparţine COS Târgovişte, este revendicată de fostul proprietar şi se vrea cumpărată de Romsilva), s-a plecat din cabană la ora 4: 00, pe o vreme bună, senin, lună plină, nu foarte frig, dar zăpada mare şi grea în general sau complet topită în unele porţiuni de creastă. Din zona muntelui Frumuşelu, Cătălina şi Bogdan s-au întors.

 

 

La Stâna de Piatră

 

Pe vârful Leaota echipa a sosit la ora 9: 30 iar în Curmătura Fiarelor peste alte cinci ore. La 15: 30, când grupa de "aşteptare" (formată din Nicu, Andreea şi Ileana) ajunsese cu tăiatul urmelor în Strunguliţă, ceilalţi depăşiseră Şaua Dudele. Legătura s-a ţinut permanent prin telefon şi prin staţie. Geo şi George au ajuns mult mai repede pe schiuri, echipa de aşteptare interceptându-i în zona Stânii din Colţi în jurul orei 13: 30. Traseul s-a încheiat cu bine la Padina, după 16 ore de mers.

 

Visând la Vârful Leaota

 

Fiecare s-a ales cu câte o amintire de neuitat: Cătălina cu o zgârietură la mână şi una la obraz după ce a alunecat pe zăpada îngheţată (motiv pentru care nici nu a vrut să meargă mai departe), Bogdan cu plăcerea de a o însoţi înapoi, Ana Maria cu o greaţă demnă de o cauză mai nobilă, Nelu Tamaş cu regretul că şi-a cărat două perechi de pantaloni de schimb degeaba şi cu o sete teribilă, Marius cu câteva băşici în tălpi şi două kilograme în minus, Oana ("junioara" - 18 ani) cu mulţumirea că a mai trecut cu bine peste o tură grea, Gică cu convingerea că nu şi-a investit degeaba banii în bocanci, Nicuşor cu certitudinea că nu va mai merge niciodată în traversare (mai vedem noi!...), Costin cu întrebarea dacă să devină sau nu membru al ATC, iar Mihai cu siguranţa că a organizat cea de-a cincea traversare consecutivă reuşită.  

 

 

      Masa caldă şi mai ales ceaiurile le-au prins tare bine celor care vreme de 16 ore se luptaseră cu zăpada, cu soarele prea strălucitor de la amiază, cu frigul ce i-a cuprins către seară, sau cu setea ce i-a chinuit în ultimele ore. Seara s-a încheiat ca de obicei la Chindia, cu bancuri şi voie bună, dar nu s-a prelungit prea mult din cauza oboselii acumulate.

      Duminică, retragerea s-a făcut pe Valea Ialomiţei, trecând pe la cabana Bolboci unde i-am salutat pe prietenii Nina şi Doru Nache, prin cheile Zănoagei Mari, cabana Scropoasa, Tabăra Vânătorul, Tabăra Cerbu şi în fine, găsind ocazia mult aşteptată care ne-a scos în civilizaţie.

        Aşa s-a încheiat încă o tură reuşită, în care am reuşit să ne cunoaştem mai bine unii pe alţii,  să ne redescoperim şi să ne învingem slăbiciunile pentru a ne putea bucura de izbândă.

 

Ileana Bocanciu - A. T. Chindia

 

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9086, Ultima actualizare: Marţi, 10 Feb 2004Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii LEAOTA  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii