Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu nr.6 / iunie - august 2002

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.6 / iunie - august 2002 - Parcul National Fagaras

PLEDOARIE PENTRU ÎNFIINTAREA PARCULUI NATIONAL FAGARAS

Muntii Fagarasului, reprezinta cel mai întins, înalt si impresionant masiv muntos al României, fiind un obiectiv atractiv pentru multi turisti, alpinisti si schiori.
Au o lungime ce depaseste 70 km si o latime de aproximativ 40 km, ocupând o suprafata de aproape 3000 km2, aproape în centrul tarii, între Valea Oltului la vest, Piatra Craiului si Muntii Persani la est, Depresiunea Fagarasului la nord si depresiunile Câmpulung, Bradetu, Arefu si Jibla la sud.
Acesti munti s-au ridicat în timpul orogenezei alpine în perioada cretacica, fiind formati din roci metamorfice, în majoritatea lor predominând sisturile cristaline.
Relieful zonei înalte a M-tilor Fagarasului a fost modelat de ghetarii din cuaternar în urma lor ramânând circuri si vai glaciare despartite de creste ascutite, în acesti munti se afla 8 din cele 14 vârfuri din România care depasesc altitudinea de 2500 m.
Relieful maret si spectaculos l-a determinat pe geograful francez Emmanuel de Martonne sa numeasca M-tii Fagarasului, "Alpii Transilvaniei".
Din punctul de vedere al diversitatii biologice, acesti munti dispun de o mare varietate de specii salbatice, habitate si ecosisteme, inestimabile prin unicitatea lor.
Tot aici exista cea mai mare densitate de retele hidrografice din Carpati (0, 8 km/km2 în judetul Sibiu) si o foarte mare energie a reliefului (1400 m - 1850m/10 km).
Peisajul Muntilor Fagaras este spectaculos în principal gratie vârfurilor înalte de peste 2000 m si a caldarilor glaciare, majoritatea cu lacuri glaciare.
Actualmente pe zona carpatica (M-tii Fagarasului) apartinând judetului Sibiu exista ca arii protejate doua rezervatii naturale: "Rezervatia lacul si golul alpin Bâlea" si "Rezervatia Arpasel" iar pe teritoriul judetului Arges "Rezervatia Moldoveanu-Capra". În judetul Brasov zona Muntilor Fagaras nu este protejata.
Constituirea acestor teritorii în parc national implica administrarea unitara a întregii suprafete precum si garantarea mentinerii cadrului fizico-geografic în stare naturala, protectia ecosistemelor, conservarea resurselor genetice si a diversitatii biologice în conditii de stabilitate ecologica, excluderea oricarei forme de exploatare a resurselor naturale si a folosintelor terenurilor incompatibile scopului atribuit.
De asemenea elementele cu valoare deosebita de pe cuprinsul parcului national vor putea fi delimitate si puse sub un regim strict de protectie ca rezervatii stiintifice.
În perimetrul parcului vor fi admise doar activitati traditionale practicate numai de comunitatile din zona parcului, activitati traditionale ce vor fi reglementate printr-un plan de management adecvat în conformitate cu legislatia de mediu în vigoare.

Maria Cecilia Dobrota

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 4709, Ultima actualizare: Miercuri, 3 Mar 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii