Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.7 / septembrie - noiembrie 2002 - Starea ecologica a raului Ampoi

STAREA ECOLOGICA A RÂULUI AMPOI (I) SECTORUL IZVOARELOR
Afluent de ordinul I al Muresului, râul Ampoi cu un bazin hidrografic având o suprafata de 579 km2 si o lungime de 60 km, este localizat în partea interioara a arcului Carpatilor Românesti, izvoraste din partea de sud-est a Carpatilor Occidentali, respectiv din Muntii Apuseni, strabate Culoarul Depresionar Zlatna-Ighiu si apoi se varsa în Mures în dreptul localitatii Alba Iulia.
Sectorul izvoarelor
Râul Ampoi îsi are izvoarele la o altitudine medie de 400 m.
Fundamentul geologic al acestei zone este format din conglomerate, gresii si marno-calcare alcatuind un relief caracterizat în general prin culmi domoale, cu profile ale vaii în forma de V, versantii coborând pâna în proximitatea albiei.
Procesele geomorfologice preponderente în acest sector sunt cele fluvio-torentiale. Dintre acestea, efectele determinate atât de siroiri cât si de ravenari sunt reduse datorita unei bune acoperiri cu padure a versantilor, iar în ceea ce priveste râul, eroziunea dominanta este cea lineara.
Structura solurilor este putin diversificata în acest sector, fiind prezente doar solurile brune acide.
Valorile medii ale temperaturilor lunii ianuarie variaza între -4şC si -6şC, ale lunii iulie între 14şC si 16şC, mediile anuale ale temperaturilor sunt de 4şC - 6şC. Cantitatile medii anuale de precipitatii au valori cuprinse între 1000-1400 mm, mediile lunii ianuarie fiind de 60 - 80 mm, iar cele ale lunii iulie de 100 - 120 mm.
Vegetatia caracteristica este padurea de amestec - fag si molid.
În acest sector Ampoiul este un râu montan cu apa curata, bine oxigenata, care adaposteste o comunitate bentonica bogata, sunt prezente specii de plecoptere, efemeroptere, trichoptere, colembole, gastropode indicatoare de apa curata.
Desi calitatea apei este favorabila existentei aici a pastravului indigen, debitul mediu lichid redus al râului face ca acesta sa existe în numar foarte mic, spre deosebire de zglavoaca care este mai putin pretentioasa din acest punct de vedere si se întâlneste în numar mare.
În partea inferioara a acestui sector de râu, a aparut si s-a dezvoltat localitatea Izvorul Ampoiului. Aceasta este alcatuita din gospodarii rasfirate de-a lungul vaii înguste, însotita de drumul DN 74 Alba Iulia - Oradea. Activitatile locuitorilor se leaga de exploatarea padurii, cresterea animalelor si minerit.
În articolele urmatoarelor numere ale Buletinului Informativ de Mediu va fi continuata prezentarea impactului antropic actual asupra sectoarelor râurilor Târnave si Ampoi, de asemenea se va analiza si posibilitatea impactului transfrontalier.

Doru Banaduc

Autor: Ecotur Sibiu (ONG)
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3053, Ultima actualizare: Sâmbătă, 20 Mar 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii