Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - Ziua Internationala a Pamantului la Medias

Bookmark and Share

Ziua Internationala a Pamantului la Medias

Ziua de 22 aprilie a fost decretata de catre forumurile abilitate ca fiind Ziua Internationala a Pamantului. Asociatii de mediu din toata lumea organizeaza cu prilejul acestui eveniment manifestatii ecologice pro-natura prin care cauta sa aduca in atentia oamenilor problemele ecologice ale Terrei. Unul dintre responsabilii de mediu din Uniunea Europeana a declarat zilele trecute ca problema incalzirii globale este mai apriga si decat cea a terorismului.

Astfel organizatiile internationale de mediu organizeaza igienizari in diferse zone turistice si nu numai, concursuri de fotografii, eseuri si desene pe teme ecologice precum si simpozioane si proiectii de diapozitive, filme etc.

In ultimii 10 ani Asociatia de Turism si Ecologie Dianthus din Medias, in colaborare cu societatile de salubritate, a organizat actiuni de igienizare a zonelor limitrofe si a celor de agrement, impreuna cu voluntari din scolile si liceele mediesene. Insa incepand din anul 2003, ajungandu-se la concluzia ca mesajul actiunilor noastre nu are efectul scontat si ca nu ajunge acolo unde ar trebui, mai precis in randul oamenilor cu mai putina educatie ecologice si al mai marilor orasului care ar trebui sa acorde o mai mare importanta acestor probleme, am schimbat forma de manifestare. Asa incat, asemenator cu anul trecut, insa cu o zi intarziere datorita unor motive obiective, in 23 aprilie 2004 am organizat o actiune ce a cuprins o galerie foto, proiectie de diapozitive, vizionare video si o seara folk. Au fost invitate ziarele locale Monitorul de Medias, Obiectiv de Medias, Informatia Saptamanii, televiziunea locala Nova TV si radiourile Medias 725 si Ring. Multumim Radio Medias 725 si Radio Cluj pentru popularizarea actiunii noastre si conducerii liceelor MIU, Roth, Axente si SNG pentru solicitudinea de care au dat dovada.

Galeria foto continand aproximativ 35 de poze si pusa la dispozitie de Ionel Bindeanu, Ionut Nechita si Dan Izvoreanu carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale, a fost unica in Medias. Nu cred ca o galerie atat de valoroasa (pe tema montana) va fi expusa prea curand la Medias (aviz celora care au pierdut-o si care romaneste spus au de ce sa le fie ciuda:)). Apoi Adi Andone ne-a adus 4 casete de diapozitive, pe care din pacate nu a putut sa le prezinte, din cauza problemelor personale, prezentarea fiind facuta de ceilalti membrii Dianthus. Diapozitivele au fost din Cheile Carasului, Padina lui Calinet (Piatra Craiului) si din Bucegi. Dupa aceasta s-a vizionat una din editiile emisiunii Ecoparalela TV avand ca subiect "Poluarea in zona Copsa-Mica Medias". Dupa aceasta cei care au mai ramas au urcat la etajul 4 al sediului nostru, intr-o sala cu o rezonanta acustica deosebite unde Ovidiu Vasilache si Radu Tudor ne-au incantat cu cateva melodii folk si Adi Beleanu cu cateva note din blockflote. De remarcat totusi prezenta redusa a mediesenilor la aceasta actiune. Sa fie de vina indiferenta oamenilor fata de problemele de mediu in balanta cu cele economico-sociale, sau poate organizarea si mijloacele de popularizare a actiunii, sau comoditatea oamenilor care prefera sa stea in fata televizoarelor?

Oricum parerea mea de rau este ca nu au participat anumiti oameni de munte cu pretuire pentru natura, prieteni si fosti membri ai Dianthus, indiferent de motivele pe care le-au avut.

Multumesc lui Calin Bisziok si Cameliei Garlonta pentru ajutorul la organizarea acestui eveniment, ei dovedindu-si astfel devotamentul fata de club. Multumesc Casei de Cultura a Sindicatelor din Medias pentru panourile puse la dispozitie pentru poze. Lui Zinz Corin si Florin Constantenec pentru echipamentul video, alpinetilor Adi Beleanu si Flavius Popovici pentru prezenta, Proiectului Alpinet care a facut legatura dintre noi si cei 3 artisti care au expus poze si tuturor celorlati prieteni care au luat parte la actiune. Oricum mediesenii care nu ne-au onorat cu prezenta au pierdut o ocazie unica sa vada niste poze de calitate si sa purtam o discutie pe tema revigorarii activitatii turistice montane din Medias. Dianthus Medias, si personal, ca iubitor de natura consider ca ne-am facut datoria fata de cetatenii orasului si intr-o foarte foarte mica masura fata de natura.

Autor: Feri Teglas
Înscris de: Comisia de Tineret a Clubului Alpin Roman
Vizualizări: 7075, Ultima actualizare: Luni, 26 Apr 2004


Comentariu
Sebastian Lucaci Sebastian Lucaci, Marţi, 4 Ian 2005, 15:14

Bravos:-):-P:-)

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii