Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Munţii Carpaţi - Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

Bookmark and Share

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

                Asociaţia Kogayon este prima şi singura ONG din România care a făcut demersurile şi a întocmit studiile de fundamentare ştiinţifică pentru înfiinţarea unui Parc Naţional.

Asociaţia Kogayon, are sediul în comuna Costeşti, jud. Vâlcea şi a fost înfiinţată la începutul acestui an de către studenţi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică din Bucureşti.  În momentul de faţă, Asociaţia are aproape 40 membri, studenţi sau proaspăt absolvenţi ai unor facultăţi cu profil din domeniul ştiinţelor naturii (Geologie, Geofizică, Geografie, Biologie, Silvicultură, Ecologie, Protecţia Mediului) şi nu numai, iubitori ai muntelui şi dornici să se implice în acţiuni de protecţie a mediului.

Din mai 2004 Asociaţia are un preşedinte de onoare, în persoana domnului Prof. Dr. Theodor Neagu, paleontolog, membru al Academiei Române.

Principalul scop al Asociaţiei este obţinerea pentru Masivul Buila-Vânturariţa a statutului de Parc Naţional şi implicarea în administrarea acestuia.

Până în prezent, am întocmit studiul de fundamentare ştiinţifică al viitorului Parc Naţional, pe baza căruia am obţinut de la Academia Română, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, avizul de înfiinţare a Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, cu o suprafaţă de aproape 4500 ha.

Am depus studiul ştiinţific şi documentele necesare înfiinţării Parcului Naţional şi la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Direcţia Conservarea Biodiversităţii Biologice şi Biosecuritate, urmând ca propunerea de înfiinţare să fie cuprinsă într-o viitoare Hotărâre de Guvern referitoare la arii protejate a cărei elaborare este aproape finalizată. Masivul Buila-Vânturariţa va fi declarat Parc Naţional odată cu publicarea acestei HG în Monitorul Oficial al României.

Dacă totul va merge bine, acesta va fi cel de-al 19-lea parc naţional din România.

În momentul de faţă lucrăm la elaborarea proiectului de management al viitorului Parc Naţional şi încercăm să-i convingem în primul rând pe cei de la Romsilva să accepte constituirea unei administraţii mixte, în care sa fie reprezentanţi ai tuturor celor interesaţi (CJ, Romsilva, Primării, Obşti, Societatea civilă).

Deasemenea avem în derulare în zonă păroiecte de ecologizare, reamenajare turistică, educaţie ecologică în rândul localnicilor, studii ştiinţifice pentru cunoaşterea Masivului, dezvoltare turistică a zonei, etc.

Sperăm să facem din această zonă un model de arie protejată. Oricine doreşte să se implice în realizarea acestui proiect este binevenit!

    Florin Stoican

  dir. executiv Asociaţia Kogayon

Autor: Asociaţia Kogayon
Înscris de: Asociatia Kogayon
Vizualizări: 12800, Ultima actualizare: Duminică, 13 Iun 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii CAPATINII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Ciungetul-Izvorul Mierlei-Varful Tirnovul Mare-Varful Piatra Tirnovului-Curmatura Gropitei

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii