Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Descriere, Acces, Istoric
Caraiman-

Caraiman-Versantul Albişoarelor

Descriere generala,

          Acest clin abrupt cuprinde zona ridicata pe dreapta Vaii Albe, de la obirsia acesteia pina in dreptul virfului Picatura. Are o inaltime de 300-600 de metri si este brazdat de mai multe vilcele, numite in marea lor majoritate "Albisoare".

Itinerariu de apropiere

           Din Busteni, urmam din apropierea cladirii garii (100 metri nord de aceasta, initial de-a lungul strazii Valea Alba) marcajul banda albastra, care dupa circa 15 minute intra in padure. Dupa un prim suis accentuat, cotim la stinga (punctul "La Garderoba"), iar ceva mai sus la dreapta. La 45 de minute dupa iesirea din oras patrundem intr-un luminis, de unde este vizibila partea superioara a Caraimanului si Costilei. Urmeaza un scurt urcus, dincolo de care poteca patrunde intr-o mica deschidere, unde coteste pronuntat spre dreapta. Aici parasim marcajul si suim in stinga, pieptis, intilnind dupa citeva minute o alta varianta spre Refugiul Costila, respectiv punctul La Verdeata din Valea Alba. O urmam cinci minute, pina intr-o zona plana, unde ne abatem in stinga, pe un hatas clar. Intilnim curind un mic vilcel (aici, bazinul de captare al unui izvor), pe al carui mal opus urcam pronuntat, pina intr-o alta poteca, cvasiorizontala. Ne angajam pe ea in stinga, dupa zece minute de suis sosind la punct de belvedere asupra virfului si crestei Picaturii. Initial de-a coasta, continuam mersul pe poteca, atingind curind poiana La Verdeata, in larga deschidere a Vaii Albe.

Istoric

           Primii oameni care au cercetat versantul nordic al Caraimanului par sa fi fost vinatorii. Unul dintre acestia, Alexandru Ghica, i-a vorbit lui Radu Titeica (pe moment observator doar de la distanta al locurilor) despre incursiunile sale. Informatiile primite erau insa destul de vagi. In consecinta, R. Titeica – impreuna cu fratele sau Serban si Ion Cantuniari – a urmat in vara aceluiasi an (1929) de la "Verdeata" o succesiune de fete cu vegetatie aferente Albisoarei Gemenelor, din care au traversat finalmente la "Cota 2016" a "aretei Caraimanului", adica Prispa Hornurilor din Creasta Picaturii. In aprilie 1930, Serban Titeica a patruns in ceea ce se va numi Albisoara Hornurilor, pentru ca ulterior cei doi frati sa urce vara firul ce scoate imediat linga Cruce.
           O noua generatie de alpinisti exploreaza locurile incepind cu jumatatea deceniului patru. In august 1935, un grup condus de Nae Dimitriu parcurge, venind din Valea Seaca, Albisoara Turnului. Tot atunci, N. Comanescu si doi tovarasi coboara de pe Picatura in "Marele V" si de aici Albisoara Strungii. La scurta vreme, prin intermediul Buletinului Alpin, Nae Dimitriu individualizeaza toponimic zone din Creasta Picaturii, cit si Albisoarele (care au primit nume dupa obirsia lor).
           Peste un an, Clubul Alpin Român programeaza deja ascensiuni colective hivernale pe Albisoara Hornului.
           Primele descrieri (uneori vadit superficiale) ale albisoarelor apar in Bucegii turism-alpinism, de N. Dimitriu si E. Cristea, 1961. Ele vor inspira si alte lucrari de profil.

Autor: Mircea Marian Ordean
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5069, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Feb 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Bingaleasa-Poiana Gutanu

 

Comentariu
mihai cibotaru mihai cibotaru, Vineri, 23 Feb 2001, 11:22

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 6:22

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii