Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Albisoara Turnurilor
Firul fiind marcat in treimea inferioara de citeva saritori incomode,

Albişoara Turnurilor

           Firul fiind marcat in treimea inferioara de citeva saritori incomode, urmam imediat in dreapta flancul inclinat al unui pinten (care separa de un alt horn, pamintos in buna parte). Depasim aici o mica spintecatura (4 metri) lipsita de prize, dupa care traversam in dreapta si urcam finalmente oblu printre arbusti. Pe muchia orizontala a pintenului si apoi pe o fata inierbata trecem in talveg, deasupra unei saritori dificile.

           O saritoare scunda, cu bolovan, este depasita imediat mai sus printr-un ramonaj larg. Firul principal se abate apoi discret peste o spalatura din stinga, linia fiindu-i continuata de un horn cu pereti apropiati, din care traversam, cind se iveste posibilitatea, spre stinga. Iesim astfel intr-o zona larga a vaii, unde privirea razbate pina spre obirsie. Urmeaza o noua bifurcatie. Ramura din stinga este barata imediat mai sus de o saritoare inalta, cu capac, conturnabila prin stinga (pe o fata cu vegetatie suficienta, dar cu puncte expuse), dincolo de care avansul nu mai pune probleme. Celalalt brat, avind in dreapta un perete care se prelungeste catre Fata Inalta din Creasta Picaturii, ne conduce peste citeva saritori elementare. In locul unde atractia unor fete din stinga devine irezistibila, parasim talvegul (prezentind serioase rupturi mai sus) si suim un scoc initial stincos din acea parte. Acesta conduce in apropierea unei mici sei (pendinte de un fir al ramurii stingi), la baza Turnului, pe care il ocolim prin jnepenii din dreapta, saltind finalmente in Saua Turnurilor, la baza Fetei Inalte.

           Timp necesar: circa 2 ore.

           Posibilitati de retragere: Putem urma de aici Creasta Picaturii, sau cobori, pe Briul Turnului, in Valea Seaca (cu trecere, la 50-60 metri de sa, intr-o ramura inferioara).

Autor: Mircea Marian Ordean
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5080, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Feb 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comentariu
mihai cibotaru mihai cibotaru, Vineri, 23 Feb 2001, 11:22

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 6:22

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii