Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Trasee în Munţii Latoriţei

Bookmark and Share

Trasee în Munţii Latoriţei - Vidra - Cabana Obîrşia Lotrului
Traseu: nemarcat, fără diferenţe de nivel importante, şosea în curs de asfaltare (18 km) Durata: 4-4½ ore



Pentru turiştii dornici să admire pe îndelete întinderile ,,mării" de la Vidra, recomandăm acest traseu care poate fi parcurs pe jos fără dificultăţi. Deşi ar părea monoton, traseul oferă totuşi imagini de neuitat, mai ales dacă din cînd în cînd ne desprindem privirea de pe întinderea de ape şi ne-o îndreptăm în sus, spre crestele din jur.

Pornim de la hotelul ,,Tranzit" şi urrnăm direcţia sud, pc şoseaua de contur. De la intersecţia cu drumul spiv Voineasa, ne urmăm traseul în continuare pe şoseaua de contur ce se adînceşte spre munte, acolo unde pîraiele se varsă în lac. Astfel, traversăm afluenţii Vidruţa, Mogoşelu, Mogoşu şi Pietrile, după ce şoseaua trece pe lîngă un perete stîncos, ruginiu, şi ocoleşte un picior de munte pe care e aşezat cantonul silvic Puru. De aici avern o privelişte frumoasă asupra barajului şi staţiunii Vidra. Privirea se pierde în depărtare, peste valea Lotrului, oprindu-se pe crestele îndepărtate ale vîrfurilor Ştefleşti şi Balindru. Spre nord, dincolo de luciul lacului, plaiurile Sărăcinurilor, acoperite vara de turme de oi, ne îndeamnă la visare. Ne îndreptăm apoi spre vest şi remarcărn larga desfăşurare a văii în care se întinde acum lacul. De aici încolo, lacul are cea lărgime, ţărmurindu-se între Lunca Mioarei şi Lunca Balului.

După ce traversăm pîrîul Mioara, remarcăm în dreapta urmele carierei din care s-a scos argila necesară construcţiei barajului. Argila, de vîrstă tortoniana, poartă şi mici lentile de cărbuni. Pîraiele ce coboară din versantul drept, împădurit, spre lac, sînt mai toate însoţite de drumuri forestiere. Acestea trebuie evitate cu grija de a avea în permanenţă în dreapta noastră deschiderea largă a cuvetei lacului. Pe ţărmul opus, acolo unde piciorul Tîmpei coboară spre coada lacului, ne reţine atenţia o vastă tăietură de pădure. Urmărind cu privirea marginea ei vestieă, vom distinge, delimitat de pădurea mare rămasă netăiată, un profil uman ale cărui trăsături se aseamănă foarte mult cu cele ale conducătorului revoluţionar Tudor Vladimirescu.

La circa l3 km de la intersecţia cu drumul spre Voineasa, ajungem la podul de la pîrîul Tunaru, unde se termină lacul de acumularr. Drumul de pe versantul drept, pe care am venit, se uneşte cu cel de pe malul stîng, nefolosit pentru circulaţie. Din acel punct, ne îndreptăm spre Obîrşia Lotrului, orientîndu-ne spre vest. Parcurgem peste 3 km prin pădurea de molid, alături de Lotru, cu apele lui limpezi, ce se înspumează în micile cascade amenajate de silvicultori. În dreapta noastră remarcăm mlaştina de la Lunca cu Funiile, în care abundă muşchiul de turbă (Sphagnum), ca şi alte plante specifice, cum este bumbăcăriţa (Eriophorum vaginatum), ce poartă în vîrful tulpinii un evantai de perişori albi.

Deodată pădurea se termină şi ieşim în larga poiană de la Obîrşia Lotrului, care adăposteste mai multe clădiri ce se constituie ca un mic cătun cu activitate vizibilă mai mult vara. Trecem pe lîngă bufetul amenajat chiar pe malul Lotrului, traversăm pîrîul Pravăţu, cotim la dreapta pe şoseaua Novaci-Sebeş şi după circa 100 m intrăm în curtea cabanei Obîrşia Lotrului.

Autor: Gheorghe Ploaie
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 65678, Ultima actualizare: Marţi, 21 Oct 2003



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Obirsia Lotrului-Piriul Mioara-Canton Puru-Vidra
Traseu: nemarcat, uşor, şosea, 18 km Durata: 4-5 ore



Obîrşia Lotrului, cu vechea sa cabană turistică, împreună cu noile căsuţe de vacanţă, constituie prin poziţia sa nucleul unei aşezări turistice de importanţă majoră în turismul românesc. Totuşi spaţiile reduse de cazare pe timpul verii şi lipsa unor mijloace de transport nu conferă acestui complex un rol major în dezvoltarea turismului aici. Traseul nostru pare monoton la prima vedere, întrucît se desfăşoară în cea mai mare parte pe şoseaua de contur a lacului Vidra, dar pentru cel care îl parcurge pentru prima dată este totuşi interesant şi încîntător.

Pornim de la intersecţia aflată în dreptul Staţiei meteorologice şi ne îndreptăm spre est pe şoseaua ce merge spre Voineasa. Drumul însoţeste Lotrul cale de 3,5 km şi ne dă prilejul să privim apele sale curate, de adevărat rîu de munte amenajat cu cascade artificiale pentru dezvoltarea salmonidelor. Ajungînd la podul de la coada lacului, îl traversăm şi ajungem pe malul drept, evitînd drumul de pe malul stîng care e mai lung şi necirculat şi care ne poate conduce la barajul Vidra, 4 km aval de staţiunea Vidra. Imediat după ce trecem podul, porneşte în dreapta o potecă marcată cu punct albastru ce urcă pe Vîrful Miru Mare, pe malul Pîrîului de la Stînă. De aici vom urma şoseaua evitînd drumurile forestiere ce se desprind pe dreapta în lungul unor pîraie, avînd în permanenţă în stînga cuveta lacului Vidra.

Direcţia generală de mers este de la vest la est, dar şoseaua face numeroase bucle în dreptul pîraielor ce debuşează în lac, întrucît se menţine pe curba de nivel de 1300 m. In dreptul pîrîului Mioara vom observa fosta carieră de argilă din care s-a scos materia primă pentru construcţia barajului. Dincolo de lac admirăm culmile domoale ale Sărăcinurilor. Uneori în faţă, spre sud-est, apare Culmea Pietrile-Mogoşu, cu relieful său calcaros. În apele lacului se oglindesc siluetele viitoarelor hoteluri din staţiunea Vidra. Trecem pe lîngă cantonul silvic Puru şi avem în faţă, aproape dar dincolo de lac, staţiunea Vidra. Va trebui să ocolim însă ramura dinspre Vidruţa a lacului cu care prileij putem admira. dacă nivelul lacului este scăzut, jerba produsă de apele aduse printr-o galerie din lacurile Petrimanu şi Galbenu de pe valea Latoriţei. Ajungînd la intersecţia cu şoseaua spre Voineasa, vom merge înainte, respectiv spre nord, parcurgînd încă 1 km pînă în staţiunea Vidra.


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii