Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Împreună pentru Bucegi

Bookmark and Share

Împreună pentru Bucegi

Data: 22-24 octombrie 2004


Participare:
A. T."Chindia": Nicu Posta, Nicuşor Tudosă, Silviu Petre, Cătălina Posta, Andreea Ochian, Mirela Saulea, Ileana Bocanciu (de vineri după-amiază), David Mălăuţ, Lili Toma, Simona Florea, Iosiv Sorin (de sâmbătă dimineaţă), Marius Prundaru, Mihnea Prundaru, Andra Prundaru, Feni Tănase (de duminică dimineaţă)
Cercul Tinerilor Ecologişti Măgura: (de vineri după-amiază)
Georgiana Salomia, Diana Petrescu, Andreea Şerban (clasa a V-a), Carmen Salomia, Adelina Petrescu (clasa a VI-a), Edi Mănoiu (clasa a VII-a), Cristina Negrea, Bogdan Negrea (clasa a VIII-a)
Zona: Bucegi-Leaota
Sponsorizare: S. C. EUROGAS Fieni - saci de plastic şi mănuşi pentru acţiunea de ecologizare
Descriere:
Am plecat vineri după-amiază ajungând la Tabăra Cerbu în jurul orei 19: 00. După masa de seară, o plimbare până la Tabăra Vânătorul ne-a prins bine tuturor.
Sâmbătă dimineaţă la ora 10: 00 am dat startul. Vremea ne îmbia la drum, culorile toamnei, atât de cunoscute dar mereu atât de surprinzătoare ne mângâiau privirile.
Am urmat traseul: Valea Răteiului - Peştera Rătei - Cheile Răteiului - Muchia Răteiului - Stâna din Rătei (punctul "la ţoţă"). Aici am ajuns la ora prânzului (14: 00) aşa că am mâncat bucurându-ne de priveliştea din jur: Obârşia, releul Coştila, Crucea Carimanului, Vârful cu Dor, Valea Ialomoiţei, Claia de Piatră de pe Lespezi, Valea Răteiului pe care urcasem, Culmea Lungă cu stâna din Cufuritu şi cele două vârfuri ale Răteiului, pe toate le puteam cuprinde cu privirea. După masă, noi cei mari ne-am desfăşurat în evantai pentru a găsi la liziera pădurii vechiul marcaj cruce roşie ce vine din Bolboci - Cantonul Brătei - Leaota. Marcajul nu l-am găsit decât la baza ţoţei, dar poteci sunt pe ambele părţi, mai conturată cea de sus, care pleacă din şaua unde se află stâna. De la aceste câteva marcaje vechi găsite, urmează un desiş de circa 150-200m, care nu exista acum 10-12 ani. Poteca mergea direct pe culme, acum însă cu greu te mai poţi strecura printre molizii tineri. Acest desiş se poate ocoli şi el pe ambele părţi, prin pădurea bătrână, fără să ne lăsăm prea la vale, dar este mai bună cea de pe partea stângă cum coborâm. Trebuie să regăsim poteca, aflată exact pe culme în maxim 10 minute. De aici marcajul este clar, refăcut de noi în 2001. Ne-am propus să refacem cât mai curând şi această porţiune de traseu ce a mai rămas până în creastă, mai ales că  drumul e greu de găsit dacă nu ştii zona, atât venind de jos cât şi de sus din creastă. Am coborât de la capătul marcajului până la Cantonul Brătei, în 40 de minute, aproape în fugă. Copiii au mers excelent. De la ieşirea în drumul asfaltat ce duce la Cariera Lespezi am început să strângem gunoaie şi până la Tabăra Cerbu am umplut 4 saci mari. Am sosit la 18: 30, obosiţi dar mulţumiţi şi arşi de soare.
O masă bună, după care seara s-a prelungit cu cântece  de munte pe acorduri de chitară. Copiii au dormit neîntorşi.
Duminică ne-am trezit mai devreme şi la ora 9: 00 dădeam startul pe echipe. Cei mari (băieţii) au plecat spre Podul lui Baltag. Copiii şi fetele au rămas în zona taberei la acţiunea de ecologizare.



Am strâns din greu la gunoaie, pe care le-am depozitat pentru a fi scoase din zonă, după care am pornit şi noi în sus.


În punctul "la ţeavă" (o zonă periculoasă, în special iarna), băieţii reparau de zor la trepte şi balustrade.
   
I-am salutat şi am trecut mai departe să vizităm Cheile Orzei. Am văzut barajul de la Scropoasa apoi ne-am întors. Am verificat Podul lui Baltag. Pare să mai ţină iarna asta, o singură balustradă era ruptă, dar nu la tronsonul de deasupra apei.



Am revenit cu toţii la Tabăra Cerbu în jurul orei 15: 00 şi am mâncat cu poftă ultimele rezerve. Obosiţi dar mulţumiţi, ne-am întors acasă după o nouă tură plină de peripeţii
 
 
 
 
Ileana Bcanciu - A. T. Chindia Târgovişte
Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 12078, Ultima actualizare: Marţi, 26 Oct 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii