Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Dialog Birta Tours SA - Alpinet

Bookmark and Share

Introducere


In paginile urmatoare inseram dialogul purtat intre Birta Tours SA (Birta) si Alpinet.org, pe marginea unui mesaj aparut in cadrul paginilor Salvamont.org (domeniu al Proiectului Alpinet), considerat denigrator de catre Birta. Mesajul a fost trimis pe lista de discutii alpinet2k@yahoogroups.com de catre Alin Ciprian Ciula, membru al listei de discutii Alpinet.

Alpinet org a republicat acel mesaj la adresa www.alpinet.org si www.salvamont.org prin intermediul unui sistem automat de preluare a mesajelor din lista de discutii.

Alpinet org refuza si va refuza in continuare accesul la datele membrilor Alpinet catre terte parti, in afara cazului in care aceste date sunt cerute de institutii abilitate.

In acelasi timp, desi dreptul la replica al Birta cerea publicarea mesajului in romana si engleza, ne vedem nevoiti sa afisam doar varianta trimisa, oferirea de servicii de traducere nefiind unul dintre obiectivele noastre.

Mentionam ca intre mesajele 2 si 3 primite de Alpinet, Alin Ciprian Ciula a contactat Birta direct, prin email, subiectul discutiei fiind astfel eliminat. Reprezentatii firmei respective cunosc astfel identitatea si adresa de email, in urma optiunii voluntare a membrului Alpinet.

Gasiti mesajul original trimis de Alin Ciprian Ciula in arhiva listei de discutii Alpinet2k, arhiva gazduita de Yahoo Groups. Mesajul respectiv a fost sters de pe site la cererea autorului si a reprezentatilor Birta.

Va rugam sa va abtineti de la comentarii injurioase sau calomnioase, care nu ar putea sa aduca decat deservicii Proiectului Alpinet.

Echipa Alpinet

Autor: Echipa Alpinet
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 13314, Ultima actualizare: Luni, 20 Dec 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Borlovenii Vechi-Valea Nera-Valea Cosova-Cantonul Cosova-Poiana Alibeg

 

Comentariu
Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Marţi, 21 Dec 2004, 0:19

Replica mea trimisa Birta Group dupa primirea Notificarii, adresata 'directricei' Liliana Nicolescu:

--- Alin C alinc07@yahoo.com wrote:

Stimata doamna,

Am luat la cunostinta cu consternare faptul ca
opiniile mele intime si personale, exprimate intr-un
cadru privat, au ajuns pe www.alpinet.org automat si
independent de vointa mea. Mentionez ca nu am avut
acces la paginile incriminate de dvs. si nu am pus
acele informatii acolo in mod intentionat, fiind
simplu membru al comunitatii virtuale alpinet, ele
fiind probabil preluate de site de pe o lista privata
de discutii despre munte, printr-un mecanism automat
specific practicilor internet. In vederea rectificarii
acestei situatii, am solicitat administratorilor
www.alpinet.org sa remedieze acest regretabil
incident, fapt care s-a si petrecut deja.
In acelasi timp, consider ca imaginea Salvamont
Romania si a turismului pe muntele Semenic a fost grav
prejudiciata de domnul Birta Ioan, prin actiunile
domniei sale din decursul timpului. Aceste actiuni va
implica si pe dumneavoastra ca firma de turism si
reprezinta o ofensa adusa turismului din Romania si
OMT, la care sustineti ca sunteti afiliati. Ma intreb
ce ar avea acest OMT de spus despre aceste fapte.
Cat despre sustinerea pe care pretindeti ca o oferiti
Salvamontului, se poate demonstra ca in unele cazuri
realitatea a fost tocmai pe dos, in acest sens
existand suficienti martori. Colaboratorii
Salvamontului local au fost injurati, bruscati si
alungati de Ioan Birta cu ajutorul agentilor de paza.
Prin sustinerea Salvamontului nu faceti decat sa
respectati prevederile legale, fiind obligati prin
lege sa oferiti aceasta sustinere.
Va reamintesc ca azi 17.12.2004, se implinesc 15 ani
de la declansarea evenimentelor care au dus la
garantarea libertatii si a dreptului la libera
exprimare in Romania.
In urma acestei stari de fapt, imi rezerv dreptul de a
verifica mai indeaproape informatiile de care dispun,
si de a urmari in continuare cu viu interes
activitatea Grupului Birta in zonele turistice Semenic
si Balea. In acest sens voi practica intens skiul
inclusiv pe Muntele Semenic si in zona Balea.
In virtutea acestui drept la libera exprimare, orice
informatii relevante vor fi publicate in paginile web,
de turism si montane din Romania si pe alte canale
media.
In functie de gravitatea informatiilor o sesizare
publica va fi facuta autoritatilor locale din Caras
Severin si Timis, organelor abilitate de pe linga
Ministerului Transporturilor, Constructiilor si
Turismului si Consiliului Concurentei.

Cu deosebit respect,
Alin Ciula

membru www.alpinet.org
membru CART
:-(

Feri Teglas Feri Teglas, Luni, 3 Ian 2005, 22:01

BRAVO Alin! Nici nu vreau sa ma gandesc cati oameni au trecut, cu greu, cu vederea dificultatile intalnite in aceste conditii si cu asemenea oameni si tu ai avut curajul sa spui ceva. Nu trebuie sa fii suparat, eu sunt mandru de tine ca ai luat atitudine si te apreciez pentru asta. E timpul sa cada toate capetele care-si bat joc de turisti!! BRAVO!:-)

Fără foto Dan Lupşa, Miercuri, 5 Ian 2005, 14:45

Aline, cunosc problemele de acolo....:-(

Fără foto Adrian Popescu, Duminică, 6 Feb 2005, 11:09

Am citit cu oarecare intarziere schimbul de mesaje intre administratori si reprezentantii grupului Birta. Pe ultimii ii felicit daca au reusit sa omologheze partia Goznuta. Inseamna ca in ultimul timp au reusit sa imbunatateasca semnificativ serviciile oferite acolo.
Haideti sa va spun cateva lucruri la care am fost martor cateva ierni consecutive pe Semenic. Acum doua ierni cand am fost cablul de pe "modernul" ski lift adus din Austria sarea de cateva ori pe zi de pe role pe la jumatatea partiei. Probabil ca reprezentatilor onor firmei respective li s-a intamplat unor copii de la Asociatia "Prietenii muntilor" nu le mai spune nimic, insa personal imi amintesc perfect de exemplu ca Andreea Rosu a fost la un pas de a avea umarul fracturat atunci iar un altul a fost de asemenea aproape de ajunge la spital cu piciorul in aceeasi stare. Nu s-a depus (din pacate) nici o plangere in urma a ceea ce s-a intamplat...
Poate ar fi util de precizat ca ski liftul Birta a fost ridicat lipit de un skilift mai vechi interzicand astfel coborarea pe varianta cea mai directa (si cea mai interesanta) a partiei Goznuta
Acum vreo trei ierni firma Birta cerea Salvamontistilor sa faca pe jandarmii pe partie. Asta insemna sa ii urmareasca pe micii "infractori" care agatau crose pe partie fara a plati (avand in vedere pretul ni se parea ca suntem pe alte meleaguri mai dezvoltate...). Tot cam in aceeasi vreme reprezentantii aceleiasi firme nu ascultau de nici un fel avertismentele Salvamont de a opri ski liftul pe vreme rea.
Acum vreo 4 ani domnul Birta in persoana a propus unor timisoreni din statiune sa ii plimbe cu celebrul sau ratrac. I-a dus pe versantul opus partiei "Idioti" unde a oprit masinaria si le-a zis ca de vor sa se si intoarca tot cu ratracul trebuie sa plateasca. Cum nu au fost de acord; s-au intors pe jos prin zapada pana la brau. Amicul C. Olteanu (unul dintre patiti) avea numai cuvinte de lauda apoi pt domnul Birta.
Tot in anii din urma in mult laudatul complex de vile Birta a aparut o constructie noua. E ciudat acest lucru in conditiile in care pe Semenic in mod normal nu se elibereaza autorizatii de constructie (ceva in legatura cu retrocedarea terenurilor in zona).
Imi asum toate afirmatiile facute mai sus si eventualele consecinte (ca oi fi calomniat pe cineva care vrea binele Semenicului). Si ca sa scutesc reprezentantii Birta SA de a mai ameninta administratorii Alpinet ca sa ofere date confidentiale imi las adresa in clar: adrian.popescu@enst-bretagne.fr.
Cele ce face Birta SA pe Semenic respecta probabil majoritatea legilor schioape de acasa, insa in mod cert e mai greu sa fie incadrate in legile universale ale bunului simt..
Daca subiectul intereseaza il putem dezvolta fiindca din cate tin minte nu eram singurul nemultumit de ceea ce se intampla pe acolo.
Adrian

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Marţi, 15 Feb 2005, 14:50

Din pacate, treaba cu birta e mai nasoala decat ceea ce va povesteam eu.
Articol din Ziua de Vest

AC

Ioan Birta - glorie cu gust penal

Ioan Birta este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Caras-Severin. Ani buni, numele sau a fost asociat cu Nokia, cunoscuta firma de telefonie mobila. In ultimul timp, Birta si-a mutat cartierul general al afacerilor pe Muntele Semenic, unde, dupa propriile declaratii, incearca sa puna pe picioare o adevarata industrie a turismului. Exista, insa, multe alte marturii, care ne arata fata nevazuta a omului ce a incercat sa-si creeze o imagine bucolica. Unele dintre aceste opinii le vom prezenta in materialul de fata.
"Birta nu-si respecta cuvantul dat"

Birta Group si-a amenajat tele-skyul si partia pentru schiat pe terenul unor proprietari din Valiug, Resita si din alte localitati din zona. Multi se plang ca Ioan Birta i-a pacalit, pentru ca, de-a lungul anilor, acesta le-a folosit terenurile, fara sa plateasca ceva. Cu doi dintre acestia am reusit sa stam de vorba, si iata ce ne-au declarat. Helmuth Krubl: "In anul 2000, am incheiat o intelegere cu domnul Birta. In schimbul unei chirii anuale de 300 de dolari, eu trebuia sa-i permit instalarea, pe pamantul meu, a unor stalpi de metal. Ceea ce s-a si intamplat, insa nu am primit nici-un ban. Anul trecut, dl. Birta m-a vazut schiind pe partie si m-a dojenit parinteste: «Domnule Krubl, aici este partie privata, totul s-a nationalizat(!?)». Nu-mi venea sa cred ce auzeam, in conditiile in care acesta nu mi-a platit nimic din 2000 incoace. Am crezut ca glumeste, dar dl. Birta nu are timp de asa ceva. La fel a procedat si cu alti proprietari de teren". Puiu B., proprietarul parcelei topo 593/2, sustine acelasi lucru: "In ianuarie 2000, am incheiat un act notarial cu dl. Birta. Eu il lasam sa monteze doi stalpi pe o suprafata de 100 de metri patrati, el trebuia sa-mi plateasca. Si eu am patit la fel ca altii, in sensul ca dl. Birta nu mi-a dat nici un ban. N-am mai fost de mult pe Semenic, insa am auzit ca acesta si-a mai construit ceva pe pamantul meu".
Proces cu Turist Semenic SA

Conducerea SC Turist Semenic Resita a facut plangere penala la politie impotriva omului de afaceri, pe care il acuza de taierea unui cablu de otel in greutate de 2.390 de kilograme si a carui valoare a fost apreciata la 115 milioane de lei. Conducerea societatii resitene sustine ca exista declaratiile mai multor martori, conform carora Ioan Birta, ajutat de angajatii sai de pe Semenic, a demontat acest cablu, folosindu-se de un utilaj special, pe care, ulterior, l-a taiat cu un flex. Deocamdata, dosarul se afla la politie, insa conducerea SC Turist Semenic SA spune ca il va duce in instanta.
Ioan Birta este condamnat penal

In cazierul judiciar al cunoscutului om de afaceri sunt trecute mai multe fapte care se afla sub incidenta codului penal. Astfel, in 2000, acesta a fost acuzat de savarsirea infractiunii de ultraj si a fost sanctionat administrativ. In 2003, a reusit sa scape de un proces penal, pentru tulburare de posesie, insa s-a ales cu o amenda administrativa de 10 milioane de lei pentru nerespectarea legilor speciale 59/1991 si 453/2001. Legea 59/1991, care a modificat Decretul-lege nr.118/1990, se referea la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate pe motive politice, in perioada 6 martie-22 decembrie 1989. Ioan Birta a refuzat sa ne spuna daca a fost sau nu persecutat politic, atata timp cat a fost sanctionat in baza acestei legi. A refuzat sa raspunda, pe motiv ca nu se afla la interogatoriu. In 1998, Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin l-a cercetat penal intr-un dosar in care era acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, dar a reusit sa scape necondamnat. Norocul l-a parasit in 2003, cand Curtea de Apel Bucuresti i-a dat 3 ani cu suspendare si sub supraveghere, pe un termen de incercare de 6 ani.
"Dl. Birta are comportament aberant"

Oameni simpli, turisti mai mult sau mai putin indragostiti de munte, spun despre omul de afaceri ca se comporta ciudat, ca un adevarat stapan al intregului munte. Iata o parte din aceste marturii in posesia carora am intrat. Horia Iancu M., din Resita: "In 29 ianuarie 2005, ma aflam alaturi de mai multi prieteni, pe marginea partiei Goznuta, incercand sa gasim un loc de sanius, in conditiile in care nu aveam voie pe partia de schi. In acel moment s-a oprit langa noi un om in varsta, apoi am aflat ca era dl. Birta, care ne-a luat sania si a plecat, spunandu-ne ceea ce stiam, ca n-aveam voie sa ne dam cu sania. Cred ca dl. Birta are comportament aberant, altfel n-ar fi trebuit sa procedeze in acest fel". Alexandra B., Resita: " In 30 ianuarie, am traversat partia Goznuta, prin dreptul cabanei Gospodarul, pentru a merge la autocar. In acel moment, dintre copaci a aparut un buldozer de batatorit partia, apartinand dlui Birta, care s-a indreptat direct spre mine, cu viteza foarte mare. M-am ferit din fata lui in ultimul moment, dansul neschitind nici o manevra de evitare. Vreau sa spun ca ma aflam in afara partiei, iar dansul nu avea voie sa batatoreasca partia in timp ce pe ea se afla oameni". Raul C., Resita: "... In timp ce mergeam pe marginea partiei, fara sa deranjez vreun schior, domnul Birta a oprit langa mine si a inceput sa se rasteasca, continuand prin a adresa injurii, care nu pot fi reproduse, prietenului meu, care este membru al Serviciului de Salvamont".
"Eu nu sunt stapanul, ci sclavul muntilor, pentru ca fac totul pentru turism"

Ioan Birta spune ca majoritatea lucrurilor spuse la adresa sa sunt minciuni. "Am facut investitii foarte mari, am cumparat o parte din muntele Semenic, cu dealuri, livezi si proprietati, ce au apartinut fostului Oficiu Judetean de Turism. Este o investitie privata, pe care am renovat-o de jos pana sus. Cred ca toate necazurile mele pleaca de la Serviciul de Salvamont, care este al consiliului judetean care, din cate am inteles, a cerut sa nu-mi fie omologata partia de schi. Vreau sa va spun ca ratracul, (utilajul de batut partia, n.r.), face cei 500 de metri in 15 minute, caz in care nu ai cum sa fugi in ultimul moment din calea lui, asa cum insinueaza cineva. Eu as dori o colaborare buna cu Salvamontul, dar oricand voi vedea o saniuta pe partia de schi, ce nu-si are locul, o voi confisca", a tinut sa ne asigure omul de afaceri. In privinta cazierului, Ioan Birta nu a vrut sa comenteze in nici un fel.:-(:-(

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 29 Nov 2006, 11:09

Unii chiar cred ca li se cuvine orice, si pot controla orice in lumea asta. Toata stima Aline, ca ai avut curajul sa iei atitudine.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii