Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - Ghid Statistic 2004

Bookmark and Share

Ghid Statistic 2004

Accidentele Montane

Studiu Statistic pe anul 2004

Acest Studiu Statistic retrospectiv a fost realizat prin studierea tuturor Articolelor care au fost postate pe prima pagină a Site-ului Alpinet în perioada 01/01/2004-31/12/2004 la secţiunea Ştiri.

Aşadar acest studiu nu are pretenţia să fie nici pe departe complet, autorul lui fiind convins că numărul evenimentelor montane din anul 2004 este mai mare decât cifrele pe care le veţi vedea derulându-se în faţa dumneavoastră. Cu toate acestea, studiul poate fii considerat măcar orientativ în ceea ce priveşte evenimentele montane deosebite petrecute în anul care tocmai a trecut!

La conceperea Studiului au fost luate în calcul toate Articolele care făceau referire la incidente montane ce au necesitat mai mult, sau mai puţin Asistenţă Medicală de Urgenţă şi/sau intervenţia echipelor de Salvamontişti, sau ale altor echipe însărcinate cu asigurarea măsurilor de salvare în zonele montane.

Parametrii care au fost luaţi în considerare au fost următorii: sexul persoanelor, tipul de incident (fatal, sau nu), mecanismul de producere al accidentului, zona montană în care s-a produs evenimentul şi luna. Nu s-a luat în considerare gradul de pregatire al victimelor considerându-se un criteriu destul de subiectiv şi nici starea echipamentului în momentul producerii evenimentelor datorită lipsei de date în această privinţă. Din păcate nici vârsta persoanelor implicate nu a fost anchetată datorită tot lipsei de informaţii în acest caz (în majoritatea articolelor vârsta victimelor nu era specificată, formulările fiind de genul "x tineri au fost surprinşi".

Acestea fiind spuse voi trece la prezentarea datelor culese.

În anul 2004 au fost implicate în incidente montane 41 de persoane cu vârsta aproximativ cuprinsă între 10 şi 60 ani, din care 7 au fost femei şi 34 bărbaţi.

Din totalul de 41 persoane implicate în incidente montane, 23 (însemnând 56 %) au suferit accidentări mai mult sau mai puţin grave, iar restul de 18 (însemnând 44 %) au decedat în urma evenimentelor petrecute.

Repartiţia victimelor acestor incidente pe Masive şi Zone montane a fost următoarea:

Repartiţia incidentelor pe lunile anului a fost următoarea:

Mecanismele de producere a incidentelor au fost următoarele:

  1. Alunecare cu lovire de pereţii de stâncă, urmată sau nu de Cădere în prăpăstii cu adâncimi cuprinse între câţiva metri şi 200 m [18 cazuri]
  2. Surprinderea de către Avalanşe [13 cazuri]
  3. Stări cu diferite grade de Hipotermie [5 cazuri]
  4. Mecanism Necunoscut suficient de bine la cadavrele găsite după anumite perioade de timp [2 cazuri]
  5. Muşcătură de viperă [1 caz]
  6. Comă alcoolică (după petrecere la Cabană) [1 caz]
  7. Aruncare în prăpastie (posibilă sinucidere) [1 caz]

Ponderea fiecărui mecanism din totalul evenimentelor poate fi urmărită în graficul următor:

Surprinderea persoanelor, în incidente, în funcţie de activităţile practicate în momentele respective poate fi urmărită în diagrama următoare:

Aşadar, principalele Concluzii ale acestui Studiu sună astfel:

  1. Perioadele cu cele mai numeroase incidente montane au fost Iarna şi Vara (anotimpurile extreme). Explicaţia ar putea fi aceea că Iarna munţii sunt vizitaţi de mai puţină lume, experimentată de obicei, însă incidentele sunt de cele mai multe ori fatale datorită condiţiilor meteorologice, iar Vara numărul incidentelor este crescut pe seama numărului mare de vizitatori.
  2. Mortalitatea şi Incidenţacea mai ridicată a evenimentelor a fost înregistrată Iarna (15 incidente din care 11 au fost Fatale - lunile luate în calcul au fost: Decembrie, Ianuarie şi Februarie).
  3. Primăvara şi Toamna s-au înregistrat puţine evenimente, poate şi datorită faptului că în aceste perioade munţii sunt vizitaţi mai puţin, iar cei care întreprind ieşiri în aceste perioade sunt bine pregătiţi şi experimentaţi.
  4. Cele mai multe incidente s-au petrecut în timpul excursiilor şi turelor montane (montaniarzii au fost cei mai expuşi).
  5. Mecanismul cel mai des întâlnit a fost Alunecarea de pe poteci cu lovirea de pereţii de Stâncă, urmată sau nu de Căderea în prăpăstii (18 cazuri din care doar 5 au fost Fatale), acest mecanism a fost urmat îndeaproape de cel prin Avalanşe (13 cazuri din care 11 au fost Fatale).
  6. Faptul că mecanismul cel mai des întâlnit a fost Alunecarea cu sau fără Căderea în prăpăstii sugerează ideea că oboseala, lipsa de experienţă şi / sau neatenţia sunt încă principalii factori care declanşează incidentele montane.
  7. În luna mai, a existat o "explozie" bruscă de incidente datorate cel mai probabil obiceiului ieşirilor cu ocazia sărbătorilor muncitoreşti şi religioase, stimulate şi de vremea care devine tot mai frumoasă.
  8. Avalanşele rămân cele mai periculoase evenimente cu potenţial fatal pe timp de iarnă.
  9. Sporturile extreme (Schi Alpin, Escalada, Parapanta) au avut o pondere scăzută, dar cu Mortalitate crescută.
  10. Starea de ebrietate a fost întălnită în doar 3 cazuri, în 2 din ele fiind factorul care a determinat alunecarea şi căderea în prăpastie, unul din ele având urmări grave
  11. Cele 2 incidente petrecute în preajma Cabanelor NU au fost mortale => cine stă la Cabană scapă mai uşor!
  12. Incidentul cu muşcătura de viperă NU a fost fatal şi a reprezentat 2 % din totalul evenimentelor.
Autor: Daniel Paraschiv
Înscris de: Daniel Paraschiv
Vizualizări: 4603, Ultima actualizare: Sâmbătă, 4 Iun 2005


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii