Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Circuitul rezervatiei Scarita-Belioara

Bookmark and Share

Circuitul rezervatiei Scarita-Belioara
Circuitul Rezervatiei Scarita Belioara
Marcaj: punct rosu, cruce rosie
Durata: 5-6 ore (fara drumul de apropiere de la Posaga)
Distanta: 7 km (fara drumul de apropiere)
Urcare: 850 m; Coborare: 850 m.

Traseul nostru porneste de sub abruptul Scarita-Belioara, unde se despart marcajele punct rosu (circuitul propriu-zis) si cruce rosie pe care am urcat cu masina de la Posaga. Suntem la 730 m alt. Marcajul cruce rosie o ia spre stanga, iar drumul pe care am venit continua spre dreapta, insotit de punct rosu. Recomandam urcarea in rezervatie prin dreapta, pentru ca nu ridica probleme de orientare si ofera panorame mai spectaculoase.

Pornim deci pe drum, pe langa valea Rastoaca, un mic afluent al vaii Belioara, avand in dreapta culmea Bradatel si in stanga baza abruptului care mascheaza culmile de mai sus. Drumul ne urca pana la 900 m alt. cu cateva semne de marcaj aplicate pe bolovanii de langa drum si se termina odata cu afluentul. De aici traseul continua pe poteca, in urcus accentuat prin padure, pe langa o vale seaca, ocolind urzicile si copacii taiati. Pe alocuri marcajul urmator nu este vizibil in linie dreapta, dar poteca este destul de clara. Marcaje forestiere (banda rosie) apar cateodata intre doua marcaje turistice punct rosu. Directia generala este est-nord-est.

Iesim din padure in poiana Cornul Pietrii (la 1092 m alt.), deasupra unui valcel care formeaza mai jos Valea Pociovalistei. Punctul principal de orientare este un fag gros (dupa ce trecem saua) unde ne intalnim cu marcajul triunghi rosu care vine dinspre Culmea Muncelul (pe harta DiMap). Daca deviem 30m spre dreapta (pe triunghi rosu) vom avea o imagine impresionanta a versantului estic al muntelui Scarita, un abrupt impadurit care poarta urmele unui incendiu si pe care il vom urca in continuare.

Tot aici in poiana ne intalnim cu un drum de caruta spre colibele Lapsor si cu marcajul triunghi albastru care vine dinspre Cheile Pociovalistei. Semnul de marcaj triunghi albastru de pe fag a fost acoperit cu punct rosu pentru a nu trimite in mod gresit turistii pe Valea Rastoaca pe care am urcat noi. Ne vom intalni cu triunghiul albastru peste scurt timp, in padure.

Atentie! Nu urcati pe poteca in panta la 90 de grade stanga, pe dupa coltul stancos, poteca poate induce drumetul in eroare. Traseul nostru continua in fata, in jos, apoi spre nord prin padure, si incepe cu o usoara coborare. Marcajul continua de aici cu trei semne: punct rosu, triunghi rosu si triunghi albastru.

Incepem un urcus abrupt, in serpentine, prin padurea de fag. La un moment dat se deschide in dreapta o panorama deosebita care se vede mai bine de pe un pinten de stanca, punct de belvedere. Mare atentie in acest loc! Suntem la 1190 m alt. Putem admira (de la stanga la dreapta) versantul estic al muntelui Scarita, Valea Pociovalistei cu cei trei afluenti, intrarea in Cheile Pociovalistei, poiana Cornul Pietrii de unde venim, Culmea Muncelul. In departare se vad culmile Muntilor Trascau si abrupturile Masivului Bedeleu.

Continuam urcusul, padurea de fag e inlocuita de conifere, poteca separa zona de padure verde de zona arsa si uscata. Urcusul accentuat se domoleste si cotim spre stanga printr-o padure de basm, cu conifere dese si cu flori. Urcusul s-a incheiat, suntem pe muntele Scarita. Marcajul este aplicat destul de rar si de discret, cate un mic punct rosu pe copaci, dar continuam pe poteca si in scurt timp intalnim o placuta galbena pe care o citim cu atentie (inclusiv punctul A, cu interdictiile din zona protejata) care ne anunta intrarea in rezervatie.

Iesirea din padure ne ofera o priveliste impresionanta asupra unui valcel-amfiteatru stancos (Groapa Mare) avand in mijloc Piatra lui Bleant (Vf. Coltul Bleantului - 1368 m), o stanca impunatoare, cu fete netede si abrupte. De aici drumul continua pe poteca, avand in partea stanga abruptul Scaritei. Pasim cu grija, intram din nou in padure ocolind Vf. Scarita (1382 m), avand in stanga abruptul stancos si in dreapta bazinul vaii Belioara (atentie - este alta Belioara, afluent al Ocolisului). Traversam creasta printr-o strunga, coboram si urcam din nou cu poteca si iesim din padure in apropierea unui varf de 1379 m, masurat cu receptor GPS (Vf. Negrila?), supranumit Trambulina lui Kalman (sursa Dinu Mititeanu).

De aici trecem pe neobservate in Sesul Craiului, un platou plin de flori la 1350 m alt., si intalnim apoi gardul care delimiteaza rezervatia. Sarim gardul si ajungem la o intersectie de marcaje. In punctul de intersectie a marcajelor ne orientam, ajutati de noul stalp de marcaj fixat mai jos de cel vechi, acum rupt. Spre dreapta se zaresc in departare casele de vacanta din statiunea Baisoara.

Traseele care se intalnesc aici sunt:

  • Punct rosu - traseul de circuit al rezervatiei, pe care am venit (nu mai exista marcaj in acest loc)
  • Triunghi rosu - dinspre Culmea Muncelul, care ne-a insotit de la poiana Cornul Pietrii (nu mai exista marcaj in acest loc)
  • Triunghi albastru - dinspre Cheile Pociovalistei, care ne-a insotit si el de la Cornul Pietrii
  • Cruce albastra - dinspre Cheile Runcului spre statiunea Baisoara. Spre nord-vest merge la Baisoara iar spre spre nord-est traseul coboara pe valea Belioarei - afluent al Ocolisului - catre Cheile Runcului. La 5 minute pe vale in jos gasim un izvor.
  • Cruce rosie - de la Posaga pana in rezervatie, urcand prin vestul abruptului (nu mai exista marcaj in acest loc)
Din acest punct urmam drumul vizibil prin iarba, format de autoturisme offroad sau ATV-uri. Drumul nostru continua pe platoul Sesul Craiului spre vest (inainte-stanga). Un timp ne va insoti crucea albastra care merge la statiunea Baisoara, dar numai pe harta, nefiind copaci sau pietre pentru aplicarea marcajului. Posibil ca la 100-150 m sa mai fie un marcaj cruce albastra pe o piatra in mijlocul platoului. Pe harta mai sunt indicate si punct rosu si cruce rosie pentru revenirea la baza abruptului, dar punctul rosu dispare, urmand sa coboram numai pe marcajul cruce rosie pe care il vom intalni peste o vreme.

Ajungem la ultimul colt de stanca, este Vf. Cuntenitu (1371 m), punct de belvedere. De pe varf se vede in dreapta jos o poiana (Groapa Mateoaie, La Mateoaie) cu doua salase de vara cu acoperis tipic si alte doua constructii mai mici de lemn. Mai jos, in stanga, inca o poiana. Vom traversa aceste doua poieni la coborare.

Revenim la traseu, depasim Vf. Cuntenitu si ajungem imediat intr-o sa. In stanga, spre sud-vest, se desprinde o poteca prin mijlocul unui valcel cu padure tanara, pe care ne angajam. Marcajul cruce rosie este undeva pe versantul drept, prin padure. Putin mai jos pe vale se distinge un izvor cu un valau de lemn, intr-o zona mlastinoasa, cu vegetatie specifica. Trecem de izvor si de inca o zona mlastinoasa de sub el. Pe stanga se vede culmea "Creasta de stegozaur" care coboara de sub punctul de belvedere (sursa toponimului: Dinu Mititeanu).

In fata se distinge o culme impadurita cu orientare nord-sud care separa doua vai: cea pe care am coborat noi in stanga si o alta vale in dreapta. Ramanem pe valea din stanga care ia directia sud-sud-est si vedem sub noi Groapa Mateoaie. Aici putem gasi adapost de ploaie in salasele parasite. Tot aici iese din padure, de pe versantul drept, si traseul marcat cu cruce rosie.

Trecem pe sub salase spre stanga si intram in padure odata cu paraul. Pe malul stang vedem marcajul cruce rosie care ne insoteste prin padure, pe langa vale. De aici orientarea nu mai ridica probleme, marcajul si poteca sunt clare si tin directia sud-sud-est. Traversam o fasie de padure, apoi traversam a doua poiana observata de pe Vf. Cuntenitu. Aici ne departam de vale pe care o lasam in dreapta si continuam pe poteca. Intram din nou in padure coborand accentuat. Apoi traversam in coborare o zona stancoasa abrupta (atentie in caz de ploaie), admirand in dreapta un colt de stanca izolat si abrupt.

Drumul continua prin padure si directia i se schimba spre est (spre stanga). Exact spre est se afla punctul de plecare, intersectia traseelor sub abruptul Scarita-Belioara, dar drumul nostru va face doua curbe, prima spre sud, prin padure, a doua spre nord, prin faneata. Iesim din padure cand incepe curba spre nord, traversam o faneata cu cateva salase izolate si ajungem la punctul de plecare, dupa 5-6 ore de mers si dupa 7 km.

Am marcat toponimele de care nu am fost sigur cu semnul intrebarii (?). Nu le-am gasit pomenite decat o data in articolele studiate. Dl. Dinu Mititeanu spune chiar ca localnicii nu i-au putut confirma nici un toponim din aceasta categorie.

Autor: Mihai Savu
Înscris de: Mihai Savu
Vizualizări: 20702, Ultima actualizare: Miercuri, 2 Mai 2012



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Schitul Posaga-Cheile Posagii-Satul Posaga de Sus-Sub abruptul Scaritei-Rezervatia Scarita-Belioara

 

Comentariu
Fără foto Mircea Dan Puia, Luni, 7 Nov 2005, 15:48

Am fost sambata 5 noiembrie (2005) pe acest traseu, cu descrierea in mana:-) si totul a mers ca uns:-D Mii de multumiri! Vremea a fost superba, insorita, caldutza sus (am mers in tricou), desi jos, la umbra, era bruma & gheatza... Peisajele sunt fantastice, mai ales acum, toamna... Una peste alta a fost f.f.frumos si placut. Despre traseu vreau sa spun ca a fost usor de gasit, datorita descrierii, si n-am de adaugat decat ca poate dura si 6 ore... cu 2 pauze de masa, pozat, admirat peisajul (se vedeau si ceva creste inzapezite spre Sud), etc.. Partea abrupta si stancoasa de la coborare le-a speriat putin pe fete, dar n-au fost probleme. E relativ scurta si, cu putina atentie, mai ales daca e uscat, merge usor. De "ratacit" ne-am ratacit doar o data, la urcare, la cateva zeci/sute de metri dupa ce a "aparut" si triunghiul rosu, dar a fost probabil din cauza ca eram adanciti in povesti:-) marcajele fiind arhisuficiente in zona respectiva. Am "pierdut" doar cateva minute acolo.

Inca o data, multumiri pt.descriere. Cele bune, MirceaDP

Fără foto vasile silion, Duminică, 6 Iul 2008, 9:33

Intr-adevar, descrierea este foarte buna si la obiect, nici prea detaliata, dar nici lacunara. Daca am fi avut la noi aceasta descriere, nu am mai fi avut probleme de orientare (am fost ieri in Scarita Belioara - 05.07.2008). Asa insa, a trebuit sa ne descurcam singuri, dar pana la urma am facut-o. Probleme am avut la Poiana Cornul Pietrii, cum se arata si mai sus, si mai ales la gasirea potecii de coborare, dar descrierea de mai sus lamureste lucrurile.

A fost o sambata cu vreme splendida, numai buna pentru drumetie pe munte, o zi de vara si de vacanta, si totusi, spre mirarea mea, nu am intalnit pe nimeni altcineva pe Circuitul Scarita Balioara, in afara de 3 domni care pornisera de dimineata din Statiunea Baisoara si care urmau sa se intoarca acolo, si cu care ne-am intalnit pe Vf. Cuntenitu - punctul terminus al excursiei lor. In rest - nimeni. Si eu care credeam ca o sa intalnesc acolo un sfert dintre clujeni, si nu numai! Nu ca m-ar fi deranjat lucrul acesta, dar cred ca cei ce nu ajung o data in viata in Scarita Belioara, nu pot sa se numeasca pe deplin impliniti...

Serban Leoca Serban Leoca, Duminică, 6 Iul 2008, 15:17

Doua observatii.

1. Piatra lui Balmos se afla in satul Belioara, cu vreo doi kilometri mai jos decat locul unde incepe traseul descris de dumneavoastra, in mijlocul satului, pe dreapta cum urci dinspre valea Posagii.
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_71908.html
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_22980.html
(In prima poza se vede gardul casei de langa Piatra lui Balmos si niste stalpi si fire de curent electric.)
Pe valea Belioarei, imediat mai sus de Piatra lui Balmos, pe malul stang, se afla un izvor.

2. La inceputul circuitului, urcand pe Valea Rastoaca, dupa vreo 20 de minute, in dreptul unei mari pete ruginii aflata pe peretele din stanga al vaii, putem sa o luam la dreapta pe un drum aflat pe cealalta parte a "vaii". Drumul merge oarecum inapoi fata de directia din care am venit si, urcand usor prin padure, ajunge dupa cateva sute de metri pe culmea Bradatel, de unde privelistea asupra abruptului Scaritei e deosebita.
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_33539.html
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_6065.html
(Se poate ajunge in acest loc si de langa Piatra lui Balmos, urcand dealul oblic spre stanga de la izvor.)
De pe culmea Bradatel se merge apoi evident spre stanga, pe culme, paralel cu abruptul si, in dreptul ultimelor colibe, din nou spre stanga, ajungand astfel la Cornu Pietrii.
Nu am inteles niciodata optiunea celor care au marcat drumul pe valea aceea cam inchisa, in loc sa aleaga varianta de pe culmea cu asemenea privelisti. Poate reface cineva marcajul?

Fără foto Mihai Savu, Vineri, 3 Mai 2013, 9:09

Am fost in 1 mai 2013 pe traseul circuit al rezervatiei Scarita-Belioara. Doresc sa semnalez cateva aspecte legate de urmarile incendiului din august 2012.

1. La inceputul urcarii pe stanga, dinspre Vest, este un panou de avertizare rupt in jumatate, o parte fixata pe un copac, o parte cazuta jos, panou care anunta ca traseul este temporar inchis.

2. La intrarea in rezervatie dinspre Vest (dinspre Baisoara), este un alt panou de avertizare cu acelasi mesaj. L-am luat de pe jos (era sprijinit pe niste tufisuri) si l-am intepenit intr-un copac intre doua crengi.

3. Urcarea pe dreapta, pe valea Rastoaca, nu pune probleme de orientare pana sus, pe Muntele Scarita, desi zona e plina de trunchiuri arse si de cenusa.

4. Sus pe Muntele Scarita este o suprafata de aproximativ 200x100 mp in care sunt doborati si partial arsi aproape toti arborii. Orientarea este dificila pentru ca semnele de marcaj si poteca nu se mai vad.

5. Pentru cei care urca pe dreapta si ajung sus, placuta de intrare in rezervatie este la circa 200m spre Nord-Vest, adica inainte/stanga fata de directia principala a urcarii. Dincolo de placuta marcajul este prezent.

6. Portiunea cu arbori doborati nu va fi degajata prea repede, pentru ca accesul este dificil si nu se pot incarca trunchiurile in utilaje. O sugestie pentru cei care mai trec pe acolo: sa agate in crengi panglici din pungi de nylon sau din pelerine de unica folosinta pentru a marca traseul printre copaci.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii