Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 16 / decembrie 2004 – februarie 2005 - Impunerea legii in Delta Dunarii

IMPUNEREA LEGII ÎN DELTA DUNARII

Delta Dunarii, unde fluviul se varsa în Marea Neagra, este pentru multe specii salbatice "inima ecologica" a Europei. Apele sale si diverse habitate au o biodiversitate care poate fi întâlnita în putine alte locuri. În conformitate cu spusele unor specialisti de la World Wide Fund for Nature (WWF), Delta Dunarii este "cea mai importanta zona umeda din Europa." Este de asemenea "cea mai întinsa arie interconectata de stuf din lume" caminul a 325 de specii de pasari si 75 de specii de pesti, numeroase dintre acestea, fiind înregistrate pe diverse liste rosii ca fiind amenintate cu extinctia; "deltele sunt medii de viata foarte importante prin aceea ca sunt si arii de înmultire pentru multe specii marine importante economic".
Aproape întreg teritoriul Deltei Dunarii a fost desemnat ca Zona Umeda de Importanta Internationala la Conventia de la Ramsar, cu o arie totala de 32.800 hectare.
În anul 1998, Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii i-a fost desemnat un certificat al programului UNESCO "Omul si Biosfera" si de asemenea a fost inclusa în reteaua mondiala de rezervatii a biosferei, UNESCO. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii acopera tot sectorul aflat în prezent sub jurisdictie ucraineana al deltei.
Importanta acestei arii este international recunoscuta. Delta Dunarii a fost desemnata ca sit "Global 200" - ca una dintre cele mai semnificative si diverse regiuni naturale.
Guvernul ucrainean si compania de constructii germana Moebius sapa un canal de navigatie adânc prin inima sectorului ucrainean al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Au început la jumatatea lunii mai, si au planificat încheierea primei faze a lucrarilor la jumatatea lunii august.
Canalul va fi situat foarte aproape de alta arie naturala, legal protejata Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii" din România. În prezent, rezervatiile româna si ucraineana formeaza o rezervatie a biosferei bilaterala si împart apa fluviului Dunarea. O granita de stat între cele doua tari, care trece prin mijlocul Gurii Chilia a fluviului, separa aceste rezervatii. Dupa constructia canalului, nave de mare tonaj vor putea trece prin Gura Chilia a Dunarii.
Ecopravo - Lvov (Centrul Public de Avocatura de Mediu - E. P. L.), un O. N. G. de mediu ucrainean, încearca sa protejeze biodiversitatea deltei si sa forteze Ucraina sa respecte legile internationale si nationale.
În stadiul initial, de planificare, bratul Bâstroe al Dunarii era situat în inima Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. În conformitate cu legile Ucrainei "asupra rezervei fondului natural" (art.18), regimul legal al acestei zone centrale nu permite nici o constructie, coridoare de trecere a persoanelor sau vehiculelor, cu exceptia celor necesare functionarii rezervatiei. În data de 02 februarie 2004, presedintele Ucrainei Leonid Kuchma a emis un decret, asa zis de extindere a Rezervatiei Deltei Dunarii si de schimbare a zonarii rezervatiei în asa fel, încât sa poata fi ocolite obstacolele legale care stateau în calea constructiei Canalului Bâstroe.
Unul dintre principiile de protectie a mediului, în concordanta cu art. 3 al Legii "Protectiei Mediului" a Ucrainei este conservarea diversitatii regionale si specifice si a integritatii obiectelor si complexelor naturale. Constructia canalului prin bratul Bâstroe nu respecta integritatea complexului natural al zonei centrale si reprezinta o amenintare care poate determina extinctia unor specii de plante si animale, cuprinse si în Cartea Rosie a Ucrainei si în Cartea Rosie a Europei.
Legea Ucrainei referitoare la "Cartea Rosie a Ucrainei" obliga la luarea în considerare a cerintelor speciale, referitoare la protectia speciilor, cuprinse în Cartea Rosie a Ucrainei, în timpul procesului de planificare si stabileste responsabilitati civile, administrative si penale în cazul exterminarii sau vatamarii respectivelor specii sau a habitatelor acestora.
Ministerul Ucrainean al Mediului a permis construirea canalului navigabil Dunare - Marea Neagra, în partea aflata în prezent sub jurisdictiea Ucrainei prin bratul Bâstroe. Procesul utilizat de acest minister pentru a permite construirea canalului a fost aprobarea Concluziei Nr. 105 a expertizei de mediu de stat pentru finantarea tehnico - economica a construirii canalului navigabil Dunare - Marea Neagra, în 10 iulie 2003 si a Concluziei Nr. 191 a expertizei de mediu de stat, a proiectului de construire a canalului navigabil Dunare - Marea Neagra, în 19 aprilie 2004.
Procedura de luare a deciziilor si perioadele de timp foarte scurte, utilizate pentru expertizele de mediu de stat referitoare la problematica canalului, de catre Ministerul Mediului nu a permis nici un fel de participare publica. Aceasta a inclus lipsa accesului la documentatia de mediu, relevanta pentru procesul de luare a deciziilor si absenta oricarei proceduri pentru participarea publica.
Organizatia E. P. L. a înaintat doua actiuni în judecata: împotriva concluziilor Nr. 105 si Nr. 191, mai sus amintite. În cazul primei concluzii (Nr. 105), în 10 februarie 2004, Curtea Comerciala Kiev a declarat-o ca fiind invalida. Curtea a hotarât faptul ca Ministerul Ucrainean al Mediului a încalcat dreptul societatii civile (inclusiv a organizatiei E. P. L.) de a participa la expertizele de mediu.
Acuzatul - Ministerul Ucrainean al Mediului - a facut apel împotriva acestei decizii, iar Curtea de Apel Kiev a anulat decizia primei instante de judecata, respingând apelul ulterior al reprezentantilor societatii civile. Reprezentantii aceastei instante de judecata au declarat faptul ca Ministerul Mediului poate implica societatea civila în expertizele de mediu guvernamentale dar nu are nici o obligatie în acest sens.
În cazul celei de-a doua concluzii E. P. L. a argumentat faptul ca în procesul de expertizare acuzatul nu a respectat principiile obiectivitatii, validitatii stiintifice, publicitatii, complexitatii, si a luarii în considerare a opiniei publice. Evaluarea impactului constructiei canalului asupra pestilor si pasarilor nu a fost realizata.
Ministerul Mediului a esuat flagrant atât în asigurarea unei informari potrivite a societatii civile asupra procesului de expertiza de mediu cât si în permiterea participarii societatii civile în procesele de luare a deciziilor.
Colectivul de avocati ai organizatiei E. P. L., au înaintat o plângere în instanta, reclamând Paragraful 3 al Decretului Presedintelui Ucrainei Leonid Kuchma, care amendeaza Decretul Presedintelui Ucrainei Leonid Kuchma din 10 august 1998 "Asupra creearii Rezervatiei Biosferei Dunarii". Amendamentul contestat exclude din teritoriul rezervatiei toate apele interne si un acvatoriu de 2 km în Marea Neagra.
Nu constituie nici un secret faptul ca aceste schimbari au fost initiate de Ministerul Transportului, care a facut de mult timp lobby pentru realizarea acestui canal navigabil prin chiar inima unei arii protejate.
Curtea de judecata a decis respingerea plângerii, facuta de reprezentantii societatii civile. Acestia au facut apel la o a doua instanta de judecata. Rezultatul nefiind nici în acest caz favorabil, a urmat o plângere la Curtea Suprema a Ucrainei.
Din nefericire presiunile exercitate asupra justitiei reprezinta un fapt de viata obisnuit în Ucraina si nu este sigur faptul ca E. P. L. va obtine o decizie finala corecta la plângerea înaintata.
Acest caz al Deltei Dunarii demonstreaza atitudinea reprezentantilor actuali ai Ucrainei, de favorizare a intereselor economice si/sau strategice în detrimentul flagrant al protectiei mediului.
Speram ca intensa îngrijorare internationala, declansata de aceasta initiativa a guvernului Ucrainei va avea o influenta suficienta pentru a stopa construirea canalului în Delta Dunarii.
Haideti sa speram macar ca practicile negative asupra mediului ale actualilor reprezentanti ai statului ucrainean nu vor deveni o practica si pentru alte state.

Olya Melen - Lvov; Ucraina

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3305, Ultima actualizare: Luni, 25 Iul 2005


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii