Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Trasee din sud spre Creasta Rodnei

Bookmark and Share

Trasee din sud spre Creasta Rodnei
Trasee din sud spre Creasta Rodnei

Aveti mai jos 10 trasee ce leaga Tara Nasaudului de Creasta Rodnei, trasee care pe harti (unele si pe teren) sunt marcate. Redactarea e succinta, asa cum a cerut-o Andrei Beleaua, pentru o harta-ghid ce dorea s-o scoata in 2002. Le-am parcurs pe toate cu carnet si creion, pe unele de mai multe ori.

Observatii, precizari:

1. Unele din indicatiile de pe sagetile existente nu sunt corecte, fiind timpi supra sau subestimati si uneori contradictorii. de ex: In Pasul Rotunda dintre M. Suhard si M. Rodnei: "Vf. Ineu, prin Vf. Ineut, banda rosie 3 ore"! In realitate se fac cam 5-6 ore!!. Dar gasim timpi derutanti si in creasta, pentru coborarea pe acest traseu: In Saua Ineutului, pe sageata scrie: " Spre Pasul Rotunda prin Vf. Ineut 4 ore. Dar dupa cam 25 minute de urcus, in Vf. Ineut... surpriza! Aflam ca "Spre Pasul Rotunda prin Saua Gajei 6 ore!!".

2. Pe alte sageti textul scris nu mai e lizibil.

De aceea nu am specificat în text ce am gasit scris pe fiecare indicator...

3. Am specificat starea marcajelor gasita în anul 2002, când am parcurs traseele descrise. Dar nu am vazut sau aflat ulerior ca s-au facut remedieri.

4. Recomand ca abordarea Muntilor Rodnei, mai ales dinspre sud, sa o faceti pe creste, nu pe vai. Unele dintre aceste lungi culmi/picioare sudice rivalizeaza cu creasta principala! Chiar daca nu au fost în vreun plan de a fi marcate sau nu s-au efectuat marcajele proiectate, figurate pe unele harti ale masivului,, turistii experimentati si bine echipati (si cu cort), mai ales pe vreme buna, vor ajunge la destinatie, chiar cu unele ezitari/cautari/rataciri -"sarea" unei ture de neuitat.

Traseele de pe lungile vai ale masivului, recomand a fi luate în calcul doar daca aveti asigurat un mijloc de transport auto pe drumul forestier respectiv sau ca posibilitati de retragere în caz de necesitate.

1. Satul Sant- Vf. Cobasel- Vf. Rosu -Vf. Ineut

Marcaj: cruce albastra - în stare buna.

Timp de parcurgere: în urcare 6 ore, în coborâre 5 ore.

Traseul începe din centrul satului. Lânga biserica, un stâlp cu sageata ne indica sa parasim soseaua Nasaud- Pasul Rotunda si sa pornim la stânga, pe drumul ce duce la exploatarea miniera "Valea Blaznei". La primele doua intersectii (în sat) urmam drumul din dreapta, care începe sa urce în serpentine, dar putem folosi unele scurtaturi. Dupa cam 40 min. parasim drumul de pe versant si urcam pe sub linia de curent electric pâna în culme, pe care, un drum de caruta si marcajul ne scoate dupa max. 2 ore de la plecare la "Valea Blaznei": Cabana "Diana", Cabana "Corbu" si Tabara Scolara.

De aici urmam un drum printre stâne parasite, având Vf. Cobasel în fata. Vf. Stanistea ramâne în stânga. Trecem pe lânga un izvor (la 15 min de la cabana), ajungem în culme, într-o sa. Trecem 15 min prin padure, apoi poteca ne conduce printre ienuperi pe platoul vârfului Cobasel, unde ajungem dupa 1 si 1/2 ore de la cabana. Mai avem 1 ora pâna în Vf. Rosu si inca 1 ora pâna în Vf. Ineut, care, ambele, ne îndeamna la popasuri de admirat culmile si vârfurile ce ne înconjoara.

In Vf. Ineut ne întâlnim cu marcajul banda rosie al crestei principale (stâlp cu sageti). Putem continua pe acest marcaj fie înainte, spre Saua Ineutului, fie spre dreapta, coborând spre Pasul Rotunda în cam 4 ore.

2. Localitatea Rodna- Culmea Benes- Saua Curatel- Saua "cu Lac".

Marcaj; punct albastru, în stare buna.

Timp necesar: -în urcare: 6 si 1/2 ore (4 si 1/2 ore pâna la Ref. Curatel)

- în coborâre: 5 ore

De lânga biserica ortodoxa din centrul Rodnei, soseaua spre Sant-Pasul Rotunda coteste la drepta. Noi continuam înainte spre Valea Vinului, pe str. Izvorului înca 75 m., unde un stâlp cu sageata ne dirijeaza spre dreapta, pe ulicioara "Ineu". Curând, dupa ultimele case, urcusul devine mai abrupt, pe un drum în serpentine printr-o padurice de conifere. Dupa 20 min. de la plecare, iesim în pasune, în culmea dealului, apoi curând drumul se angajeaza în urcus mai domol pe versantul estic, prin fanate si/sau pasune. Dupa 1h 45 min. trecem pe langa un izvor (" ciurgau cu valaie") si dupa înca 10 min. trecem pe versantul vestic. Dupa înca 15 min intram în padure, ocolind cam pe curba de nivel Vârful Benes. Vom trece pe lânga un adapost din scânduri cu un izvor în vecinatate.

Atentie!: când ajungem iar în culme (drumul nu se mai vede, marcaj neinspirat!), nu o urmam ci trecem iar pe versantul estic, unde regasim drumul care trece înca 15 min. prin padure. Apoi drumul cu marcaj ajunge iar în culme (unul coboara!). Pe culme, în 15 min. ajungem la intersectia cu traseul nr. 3. Stâlp cu sageti. De aici, în 5 min. ajungem la ref. Curatel, aflat în saua cu acelasi nume. Atentie: Izvor la 3 min. de sa, pe un drum spre stânga (versantul vestic).

Din Saua Curatel mai avem cam 2 ore pâna în Saua "cu Lac" (2 ore si 30 min. pâna în Vf. Ineu). Ne angajam pe culme în sus, pe poteca înierbata, nu pe drumul ce duce spre dreapta. Apoi, poteca marcata se mentine pe versantul estic 30 min, atinge iar culmea, apoi ocoleste iar pe versantul estic în 34-40 min. trei vârfulete ale Muntelui Hârosu. Atentie: unde ajungem iar în culme, nu urmam o poteca ciobaneasca mai "umblata" (duce spre stanga), ci urmam marcajele, un timp pe culme, apoi tot pe versantul vestic pâna în Saua "cu Lac", unde întâlnim marcajul banda rosie al crestei principale. Stâlp cu sageti.

3. Localitatea Valea Vinului- Izvorul Bailor- Saua Curatel.

Marcaj: triunghi rosu, bun, dar cu unele mici zone deficitare.

Timp necesar: -în urcare 3 ore

- în coborâre 2, 5 ore

Satul Valea Vinului se afla la 8 km amonte de Rodna. La iesirea din sat spre amonte, gasim un stâlp de marcaj cu sageti, chiar la confluenta vaii Izvorul Rosu (pe care o urmeaza un timp traseul nr. marcat cu triunghi albastru) cu valea Izvorul Bailor, pe care porneste spre Saua Curatel traseul marcat cu triunghi rosu, pe care îl descriem în continuare.

Urmam 1, 5 km drumul pe Izvorul Baii, trecem de (prin) exploatarea miniera, strabatem Strâmtoarea Dracului si dupa 15 min. de la mina, parasim valea, trecând apa si cotind spre dreapta pe un drum de tractoare forestiere care urca în serpentine prin padure. Dupa 20 de min. de la parasirea vaii, la o bifurcatie a drumului, urmam pe cel din stânga, care acum urca lin, fara curbe. Dupa înca 30 de min. iesim din padure, traversam pârâul spre stânga si ajungem într-o culme unde a fost o stâna. Atentie! Aici pot gresi mai ales cei care parcurg traseul în coborare. Poteca marcata face la urcus un cot spre dreapta si urca spre Saua Curatel pe care deja o avem în fata, ajungând la intersectia cu traseul nr.2, la stâlpul cu sageti. Urmam culmea spre stânga si în 5 min. ajungem la Ref. Curatel. Atentie: Izvor la 3 min. de sa, pe un drum spre stânga (versantul vestic).

4. Satul Valea Vinului- Izvorul Rosu- Muntele Cisia- Tarnita lui Putredu.

Marcaj: triunghi albastru, bun, dar cu zone deficitare

Timp necesar: -în urcare 4 ore si 30 min.

- în coborâre- 3 ore

La iesirea spre amonte din satul Valea Vinului (aflat la 8km. amonte de Rodna) se întâlnesc doua "izvoare" (vai): Rosu - din stânga si Bailor- din dreapta, ambele însotite un timp de marcaje turistice.

Spre Tarnita lui Putredu din creasta principala ne conduce marcajul triunghi albastru. Pe drumul forestier pe care urcam, semnele sunt rare. Dupa 3, 5 km (cam o ora de mers, ajungem la o alta confluenta importanta pentru orientare: din stânga apare Izvorul Lazilor(zis si Cisia). Il traversam pe pod spre dreapta si ATENTIE: Dupa 150 m, privind spre stânga, vom gasi începutul potecii. Nu e stâlp cu sageata, dar se vad primele doua semne de marcaj pe copaci. Poteca ne urca prin padure, intersectându-se si cu un drum de tractoare forestiere si ne scoate în pasunea alpina la o stâna. De acolo trebuie sa cautam cu atentie semnele de marcaj ce urca o vreme spre stânga pe piciorul de munte ce coboara spre sud din Vf. Cisia. Pe o poteca nemarcata se poate ajunge la vest de Vf. Cisia, dar marcajul nostru ne conduce spre dreapta, în Tarnita lui Putredu (stâlp cu sageti), unde întâlnim marcajul banda rosie al crestei principale.

5. Satul Anies- Intre Aniese- Intre Izvoare-Valea Izvorul Cepurilor- Saua Gargalau.

Marcaj: cruce albastra, bun, dar mai greu de urmarit în câteva zone

Timp necesar: 15, 2 km drum forestier(4 ore) + 4 ore.

- la coborâre- 3 ore + 15, 2 km

Ramificatia din satul Anies a drumului forestier nu e semnalata. Semnele de marcaj sunt foarte rare (de fapt ne-necesare) pe acest drum, care are 10, 1 km pâna la Intre Aniese (confluenta Aniesului Mare cu Aniesul Mic- cabane forestiere) si înca 5, 1 km pe Aniesul Mare, pâna la "Intre Izvoare"- confluenta Izvorului Laptelui cu Izvorul Galatului. Si aici e o mare cabana forestiera, partial locuita si locuibila. Stâlp cu sageti. Marcajul cruce albastra continua spre înainte-dreapta, pe Izvorul Galatului, înca 2, 5 km pe drumul forestier. La capatul acestuia, o sageata desenata pe o lespede de piatra ne dirijeaza peste apa, spre dreapta, pe un drum de TAF-uri, ce urca abrupt si în serpentine, apoi mai lin si paralel cu pârâul Cepurilor (scri in multe harti "Cepelor") aflat mai jos, in stânga. Dupa cam o ora îl traversam cotind la stânga pe o poteca ciobaneasca si iesim curând din padure, trecând pe la un izvor. Apoi poteca devine mai neclara, înierbata, dar marcajele de pe lespezi de piatra ne conduc spre stânga, spre un grup de stânci. Atentie!: De aici, direct în sus prin pasune, fara poteca dar "din marcaj în marcaj"(aplicate pe pietre) vom ajunge în 20-25 de min. în curba unui drum înierbat. Cei care coboara, trebuie sa paraseasca drumul la aceasta curba! Acest drum ne conduce într-o jumatate de ora in urcus lin pe versantul sud-vestic al Gargalaului pâna la intersectia cu marcajul banda rosie al crestei principale, intersectie aflata la mica distanta de (sub) Saua Gargalau. Pentru cei care coboara, ramificattia e indicat de o sageata albastra pe o lespede si primele semne cruce albastra. La cateva minute spre stânga se afla unul din locurile indicate (permise) de campare cu cortul si izvoare.

6. Intre Aniese- Intre Izvoare- Valea Izvorul Mare- Tarnita Bârsanului.

Marcaj: banda galbena. Are zone ce necesita cautari si atentie.

Timp necesar: - în urcare 4 ore

- în coborâre 3 ore

De la Intre Izvoare (e se vedea traseul nr. 5) pornim pe drumul forestier pre stânga. Dupa 1 ora, la o confluenta de pâraie, cotim la stânga pe pod. Inca 20 de min. mergem pe drum, apoi marcajul devine mei confuz. Vom cauta si gasi un drum paralel cu albia pârâului si nu departe de acesta, pe versantul din stânga lui (dreapta cum urcam). În curând iesim din padure si urmam drumul înierbat care trece pe lânga doua cabane forestiere parasite. Acesta urca apoi spre dreapta, în serpentine, traverseaza pârâul spre stânga la limita de jos a jnepenisului si - atentie!- dupa un ocol larg revine spre dreapta traversând iarasi pârâul. E bine sa ne aprovizionam cu apa, caci un alt izvor pe lânga care vom trece în curând, e posibil ca sa-l gasim secat în unele perioade ale anului. La intersectii cautam/urmam serpentinele cu marcaj. O ultima portiune a drumului înierbat, lunga si fara serpentine, urca lin spre NV, spre creasta principala a Muntilor Rodnei pe care o avem în fata. Ne întâlnim cu marcajul banda rosie al acesteia, cu putin mai spre est de Tarnita Bârsanului (cam la 10 min.), acolo unde poteca "de creasta" ocoleste prin sud vârful Puzdrele. Pe o lespede de piatra scrie cu vopsea galbena: spre Anies 6 ore.

7. Podul Cormaii- satul Cormaia- Valea Cormaia- Saua Obârsia Rebrei.

Marcaj: triunghi rosu, existent, dar dificil de urm[rit în zona de pasune alpina.

Timp de parcurs:

-în urcare: 24 km drum forestier (6 ore) + 4 ore.

- în coborâre: 3 ore + 24 km pe drum

Dupa 1 km de la iesirea din Sângeorz spre Rodna, se desprinde spre stânga un drum ce trece prin satul Cormaia. Dupa 8 km ajungem la o intersectie si confluenta, unde la 150 m spre dreapta se afla cladirile cabanei Farmecul Padurii. Urmând spre înainte valea Cormaia, pe stâlpii retelei electrice care alimenteaza o cariera de piatra aflata la 2, 5 km de aici, apar ici-colo semne de marcaj. Dupa 16 km de la cabana Farmecul Padurii, la o baraca de scânduri, ne aflam la capatul drumului de camioane forestiere. Drumul de tractor urca mai sus, dar e distrus de viituri în câteva locuri. Efectuam patru treceri - fara podete- ale râului, desigur mai dificile si chiar periculoase dupa ploaie. Dupa 30-40 min. parasim valea, urcând spre stânga pe serpentinele drumului de tractor. Dupa înca 20-25 min. trecem pe lânga o stâna si apoi, curând se termina drumul. Marcajul e aplicat pe pietre cam rar si nu prea inspirat, iar poteca nu mai gasim decât în unele zone. Important este sa urcam oarecum paralel cu firul apei aflat în dreapta noastra. Dupa o ora de la stâna ajungem la o confluenta de pâraie, il traversam pe cel ce coboara din stânga, mai gasim unele semne de marcaj pe stâncile din aceasta zona. Urcusul lin de pâna aici devine abrupt pe botul de deal dintre cele doua pâraie. In fata e creasta principala, de aceea dupa cam 20 min. ne orientam spre stânga, traversam pârâul si urcam fara poteca spre culmea ce coboara spre sud din Vf. Cormaia, ajungând dupa înca 45 de min. în saua larga dintre Vf. Cormaia (în dreapta) si vârful Tapului (mult în stânga). Nota! Cei care fac traseul în coborâre, trebuie sa caute atent sageata de pe o piatra care indica parasirea acestei culmi spre stânga, spre V. Cormaia. Daca am urcat din Valea Cormaia, aici cotim spre dreapta, gasim curând poteca ce are si marcajul nostru (triunghi rosu) dar si semne banda albastra, un început de marcare a acestei culmi sudice.. Urcam pe versantul vestic al Vf. Cormaia, întâlnim curând si semne banda rosie ale variantei traseului de creasta care trece peste Vf. Cormaia si Repedea si dupa 30 de min din sa ajungem în Saua Obârsia Rebrei, unde întâlnim si varianta marcata cu banda rosie a traseului crestei principale care ocoleste prin nord-est vârfurile amintite mai sus.

8. Satul Rebrisoara- satul Parva- Între Rebre- Tarnita La Cruce.

Marcaj: triunghi albastru

Timp de parcurs:

- în urcare: 41km+ 2 ore.

- în coborâre: 1 ora si 30 min + 41 km.

Traseul urmeaza valea Rebrei, cea mai lunga vale a masivului. Intersectia ce ne intereseaza se afla pe soseaua Nasaud- Sângeorz, la 1 km amonte de satul Rebrisoara. Se trece prin satul Rebra, la 6 km. si dupa 17 km se ajunge în Parva, ultima localitate. De acolo mai avem de parcurs înca 15 km pâna la "Între Rebre" si înca 9 km pâna la capatul drumului forestier, aflat la confluenta pârâului Guset cu Creata. Apoi începe urcusul propriu-zis spre creasta principala. Nu exista o poteca clara, nu e usor, mai ales pe ceata de mers din marcaj in marcaj. Dar urcand vom ajunge in creasta la poteca marcata vizibil cu semnele banda rosie.

Traseul se recomanda mai ales pentru retragere din creasta în caz de necesitate : în punctul Între Rebre se afla o exploatare forestiera.

9. Satul Romuli - Valea Strâmba - Zavoaiele Borcutului - Saua Batrânei.

Marcaj: triunghi rosu

Timp de parcurs:

- în urcare: drum forestier 8 km (2 ore) + 2 ore

- în coborâre: 1 ora si 30 min + 8 km drum (2 ore)

Din statia CF Romuli coborâm la sosea si o urmam 15 min spre dreapta. Apoi parasim asfaltul, cotind tot la dreapta pe ulita ce trece pe sub unul dintre impresionantele viaducte ale liniei ferate Salva-Viseu. Dupa 8 km pe drumul forestier ceinsoteste Valea Strâmba, cu putin mai sus de ramificatia la stânga spre Pasul Pietrei-Moisei, vedem peste vale cabana forestiera Zavoaiele Borcutului. Traversam valea si profitam putin de locul de popas amenajat si acoperit lânga, lânga izvorul de apa minerala.

Incepem apoi urcusul prin padure timp de cam 25 de min. Dupa înca atat timp trecem pe lânga stâna din poiana Ciunget (în stânga) si urcam în continuare pe Obcina Strâmba, pe drum, printr-un culoar din padure. Dealul rotund si înierbat din fata (Vf. Batrâna) îl vom ocoli prin dreapta, ghidati de marcajul, care atunci cand va deveni orizontal, ne scoate la intersectia cu traseul marcat cu bada rosie. Atentie: cei care vor sa parcurga acest traseu în coborâre, vor gasi cu dificultate intersectia, marcata doar pe niste pietre din pasune.. Îi poate ajuta acest vârf ca un ceaun rasturnat, pe care, venind dinspre creasta înalta a Rodnei pe banda rosie prin Tarnita Batrânei si pe Podul Batrânei spre destinatia Pasul Setrefu, acest marcaj îl ocoleste prin dreapta, iar traseul spre Romuli, marcat cu triunghi rosu îl ocoleste prin stânga (se poate si peste "vârf").

10. Satul Dealul Stefanitei- Valea Fundoaia- La Valaie

Marcaj: triunghi albastru, bine executat

Timp necesar: - în urcare 2 ore si 30 min.

- în coborâre: 2 ore

Din gara Dealul Stefanitei parcurgem 300 m pe lânga linia ferata sau pe sosea, spre sud. Cu putin în aval (100 pasi) de piatra kilometrica pe care e scris: "Nasaud 40 km." cotim la stânga pe ulita ce însoteste Pârâul Fundoaia, pe malul sau drept. Dupa prima curba mai strânsa a drumului, la o ora de la plecare, ne aflam la capatul acestuia, la o confluenta. Gasim un izvor în stânga. Trecem pârâul si ne angajam în urcus mai abrupt pe botul de deal dintre cele doua pâraie. Dupa 10 min. întâlnim un drum de tractor si zarim o poiana frumoasa cu câteva constructii (una recenta ), folosite de localnici în perioada cositului si în care ne putem adaposti de ploaie sau peste noapte.

Dupa 10 min prin padure ajungem într-o zona defrisata. Urcam spre coltul ei din stânga-sus în cam 20 de min, apoi intram într-un bradet. Dupa câteva minute, la o intersectie, alegem drumul din dreapta. Ajunsi în curând în pasune, când drumul pe care urcam devine orizontal si se dirijeaza spre pârâul din stânga pentru a-l traversa, îl parasim urcând fara poteca, ghidati de marcajele de pe câtiva brazi izolati. Dam apoi de un drum înierbat ce ne conduce spre stânga la drumul marcat cu banda rosie, dinspre Pasul Setrefu. Urmându-l pe acesta spre dreapta, ajungem în 3-4 minute "La Valaie" (numite si halaie)- o succesiune de 11 jgheaburi de beton pentru adapat animalele. In primul, curge apa din izvor printr-un "ciuroi".

Frumoase si lungi culmi sudice nemarcate- pe care le-am parcurs si le recomand- sunt:

1. Culmea Corongisului- care pleaca din Vf. Omului, si e marginita spre vest de valea Aniesului.

Se urca in ea sau se coboara din ea cam pe la jumatatea distantei dintre localitatile Rodna si Valea Vinului.

O relatare cu cororare pe acest traseu gasiti in articolul:"splendori in iarba", in cap. 7 al site-ului meu: http:// www.dinumititeanu.vx.ro.. Se poate lista de acolo ce va intereseaza.

2. Culmea Laptelui-Rabla- ce se desprinde dinVf. Repedea si se afla intre vaile Aniesul si Cormaia. "Marcata" cu PR doar pe harti!

In urcare, la stanga pe primul parau de dupa cabana Farmecul Padurii. Relatare in aticolul"Poteci uitate, poteci curate" in acelasi capitol.

3. Culmea Tapu-Paltinu- care se desprinde din Vf. Cormaia si e marginita de vaile Cormaia si Rebra. Marcata cu BA doar pe harti si- ce derutant! pe primii 100 m de la ramificatia din creasta principala.

Am postat o relatare de o tura pe aceasta culme cu titlul "Navigand dupa busola". Il gasiti si il puteti lgasi si lista tot din cap.7.

Nu recomand traseul Telciu-Telcisor- Tomnatic-Saua Batrana, care pe harti apare ca marcat cu Punct Rosu. emai dificil de ajuns acolo unde va duce mai rapid, mai comod si fara "balbaieli) traseul nr 9.

Cu o harta buna, cu busola si atentie se pot parcurge si veti gasi muntele asa cum il dorim pe toate traseele: curat! Amatorilor -scrieti-mi - va mai pot da detalii .

Ture faine in Fagarasii Nordului!

Dinu Mititeanu dinum@cluj.astral.ro
Autor: Dinu Mititeanu
Înscris de: Ioan BĂŽndeanu
Vizualizări: 8520, Ultima actualizare: Vineri, 2 Sep 2005



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii