Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Traseu de coborare de la Cabana Vladeasa spre Valea Draganului

  • Alpinet
  • Articole
  • Traseu de coborare de la Cabana Vladeasa spre Valea Draganului
Bookmark and Share

Traseu de coborare de la Cabana Vladeasa spre Valea Draganului
Cabana Vladeasa - Varful Tesiturilor - Dealul Banisorului-Tranisu-Valea Draganului
Marcaj : banda albastra Durata : 4 ore
ATENTIE! Pe portiunea Dealul Banisorului-Tranisu marcajul este rar iar semnele sunt sterse. Se recomanda folosirea hartii pe aceasta portiune.

Traseul incepe de la Cabana Vladeasa unde un stalp cu sageata indicatoare ne arata directia de mers si timpul de parcurgere al traseului. De aici, mergem asadar dupa semnele de marcaj banda albastra urcand prin Poiana Franturii, intersectam dupa cca. 100 m. drumul ce merge spre statia meteo de pe Vf. Vladeasa, urcam in continuare usor, prin padurea de molid iar la cca. ˝ ora de la plecare intalnim o poteca nemarcata ce vine din stanga dinspre creasta muntelui Vladeasa. In continuare, coboram pe poteca bine evidentiata, tot prin padure, avand in dreapta o defrisare, traversam o poiana, mergem mai departe pe curba de nivel printr -un molidis des apoi printr -o rariste de padure, strabatem mai departe un alt molidis pe poteca iar la cca. 1 ora de la cabana sosim sub Varful Tesiturilor (la marginea molidisului amintit) unde potecile se bifurca: inainte continua traseul principal spre localitatea Valea Draganului, iar la dreapta coboara o poteca marcata cu semn cruce albastra (marcaj aproape inexistent) spre Piatra Banisorului si spre satul Visagu.

Pentru a ne continua traseul mergem asadar inainte, pe curba de nivel, pe pasune, traversam o frantura de padure, tinem in continuare poteca, pe curba de nivel, printre palcuri de molizi iar la cca. 200m. de la Vf. Tesiturile potecile se bifurca din nou: inainte, merge o poteca secundara pe langa o stana, spre traseul pe car l-am parasit la Va. Tesiturilor, iar la stanga merge traseul principal pe curba de nivel. In continuare, cotim la stanga mergend tot pe curba de nivel, trecem de uun salas aflat in stanga potecii apoi de un izvor ce se gaseste in dreapta noastra iar la cca. 100m. de la ultima bifurcatie intersectam un drum de care ce urca spre stanga. Mergand mai departe urcam pe acest drum la stanga, trecem printr -o sa aflata sub Dealul Banisorului, urmarim in continuare poteca ce ocoleste doua palcuri de molizi aflate in dreapta, urmand sa ajungem dupa 200m. din saua de sub Dealul Banisorului la intersectia cu o npoteca ce vine din stanga, dinspre valea Draganului, aceasta poteca fiind insotita de o linie electrica de tensiune. Mergand mai departe parasim poteca ce coboara la dreapta (est), spre Visagu, mergem inainte pe curba de nivel cca. 200 m. prin pasune, coboram spre dreapta, la inceput pe la liziera unei paduri de molid apoi pe o poteca larga, prin padure, (aproape de marginea acesteia) urmand sa ajungem la intersectia cu o poteca orizontala ce vine din stanga noastra. In continuare, urmam aceasta poteca spre dreapta, traversam un parau ce curge spre Valea Draganului iar de aici, un urcus foarte lin, tot pe poteca ne scoate langa o gospodarie ce apartine de satul Tranisu (in apropierea acestei gospodarii se gaseste de asemenea si un izvor, unde ne putem aproviziona cu apa). De aici, pentru a ne continua traseul cotim la stanga pe langa gospodaria amintita, ocolim dupa cca. 50m. o rariste de padure, trecem in continuare pe langa o casa cu un grajd, urcam mai departe prin pasune dupa poteca destul de vaga, ocolim spre stanga un grup mai mare de gospodarii dupa care ajungem intr -un punct unde poteca se transforma intr -un drum de care ce merge inainte. In continuare, urmam inainte drumul de care amintit, coboram mai departe spre dreapta printr -o pajiste, cca. 50 m., lasam in stanga un izvor bun, coboram printr -un faget pe drumul de care ce descrie 2 serpentine, cotim in cele din urma la dreapta tot pe drum iar dupa cca. 20 m. de la ultimul cot un coboras la stanga, prin padure, pe o poteca batatorita ne scoate la confluenta Vaii Draganului cu Valea Visagului, pe drumul judetean care vine de la barajul Floroiu (Dragan). De aici, mergand pe drumul judetean in aval ajungem dupa cca. 1 km. la intrarea in satul Valea Draganului de unde mai sunt 8 km. prin localitate pana la Statia CFR Valea Draganului.
Autor: Cristian Victor Mircescu
Înscris de: Cristian Victor Mircescu
Vizualizări: 10848, Ultima actualizare: Joi, 8 Sep 2005



Legaturi cu Ghidul Montan:
Masivul VLADEASA  
Comentariu
Fără foto Mihai Savu, Marţi, 12 Sep 2006, 12:26

Pe acest traseu am auzit in toamna lui 1995 niste ragete infioratoare, relativ aproape de lacul Dragan si foarte aproape de traseul marcat. Era mijlocul lui septembrie, pe la ora 13. Cunoscatorii spun ca era putin probabil sa fie boncaluit de cerbi, cel mai probabil erau ursi. Asadar, atentie!

Fără foto Lucian Hulban, Marţi, 12 Sep 2006, 15:51

Clar ca sunt ursi in zona. In Septembrie '99 am vrut sa coboram de pe platforma Mugur-Marisel, pe langa Vf. Buteasa, spre Cascada Moara Dracului. Bineinteles ca dupa 40 minute de la Piatra Talharului, pe triunghiul rosu am auzit ragete nasoale, exact in directia noastra. Am zis ca e boncanit de cerbi, dar ne-am lamurit ce era. Am cam luat-o la fuga pt ca se auzea tot mai aproape... Astfel nu am mai mers spre Dragan, ci am ocolit pe Saua Cumpanatelu spre Stana de Vale. Am prins si 2 ore de mers pe intuneric, dar am bagat viteza, gandindu-ne la o posibila intalnire cu ursul.
In mai 2000 tot aceeasi gasca am vrut sa mergem Vladeasa-Padis, dar ne-am ratacit imediat dupa coborasul de pe Vf Vladeasa si ne-am trezit dupa 2 ore de mers aiurea, pe versantul estic al muntelui, deasupra lacului Dragan, aproximativ pe traseu. Ne-am ratacit deoarece zapada era cam de 1 m prin padure, iar semnele care sunt foarte rare nu se vedeau... Coborand spre lac, am ajuns la o stana unde am vazut pe langa cele specifice oieritului, si un tambur de fier cu diametrul de 1 m de vre-o 200 kg si o bara tot de fier de 40 cm. Nu am inteles ce cautau ele sus la o stana, pana nu am ajuns la cantonul silvic Dragan, unde am stat o noapte, gazduiti de un tip fain, Doru, care ne-a explicat ca atunci cand ursul ataca, un cioban bate cu teava aceea in tambur, facand galagie, anuntand astfel restul ciobanilor. Plus de asta, ursului nu-i place cand iese la vanatoare si e galagie mare.

Fără foto tavi coroiu, Miercuri, 14 Sep 2011, 11:03

Nu v-ati intrebat de ce toti ati auzit ursul in septembrie? E nunta cerbilor. Adevarul e ca fac mai urat decat te-ai astepta, deci pot fi confundati. Doar ca ursul rage tot timpul anului, nu doar in septembrie.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii