Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005 - ... Parcurile devin un lux

ATUNCI CÂND PENTRU CETATENI PARCURILE DEVIN UN LUX

Organizatia Mare Nostrum si cei peste 2000 de cetateni ai Contantei care si-au exprimat opiniile prin metode democratice si constitutionale (petitie, miting, dezbatere publica) au fost somati, printr-o scrisoare, sa înceteze orice fel de manifestari de genul acestora. Somatia vine din partea S. C. Holland Development Group S. A. în calitate de investitor si proprietar al terenului Parcul Tabacarie unde planuieste construirea "Complexului multifunctional commercial, de afaceri si de petrecere a timpului liber - Mall".
În somatia primita, demersul civic pentru protejarea spatiului verde din Constanta al Grupului pentru Salvarea Parcului Tabacarie (grup format din organizatiile neguvernamentale Eco Dobrogea, Asociatia Gânditorul în Actiune, Mare Nostrum si sustinut de Pro Democratia Club Constanta) alaturi de multi constanteni este calificat ca fiind "conduita abuziva" si considerat a reprezenta "manifestari de instigare a cetatenilor Municipiului Constanta la o reactie negativa"
Prin textul din Somatie: "Va atragem atentia în modul cel mai serios ca, în cazul neconformarii Dvs. de îndata prezentei somatii, nu vom ezita sa initiem organizatiei Dvs. si personal a cetatenilor implicati orice proceduri legale-civile sau penale, dupa caz - pentru încetarea imediata a acestor manifestari abuzive" se doreste intimidarea celor peste 2000 de constanteni semnatari care îsi apara parcul si îsi exercita drepturile cetatenesti consfintite de Constitutia României si legile tarii. Mesajele somatiei nu fac decât sa îngradeasca cel putin cinci drepturi constitutionale ale românilor.
Redam în continuare articolele din Constitutia României, care sustin demersurile constantenilor care încearca sa-si exprime dorinta de a proteja singurul parc al orasului: libertatea de exprimare (articolul 30); dreptul la un mediu sanatos (articolul 35;) libertatea întrunirilor (articolul 39); dreptul de asociere (articolul 40); dreptul de petitionare (articolul 51).
În acelasi timp, Somatia insinueaza faptul ca ecologistii din organizatia Mare Nostrum si din celelalte organizatii ale Grupului pentru Salvarea Parcului Tabacariei au alte interese decât cele de protejare a parcului constantean: "vom face publice orice informatii vom detine cu privire la interesele reale pe care le urmariti".
Aceste suspiciuni nu sunt singulare, actiunile în instanta intentate de Mare Nostrum au trezit reactii asemanatoare si în anii anteriori când dorind sa previna intoxicarea cetatenilor cu dioxina si alte substante toxice provenite din arderea deseurilor medicale în incineratorul amplasat în mijlocul unui cartier de locuit, Mare Nostrum primeste din partea A. P. M. Constanta declaratiile: "speram ca sunteti animati numai de dorinta de a proteja legea si nu de alte interese" sau actiunile sunt calificate "actiuni sicanatoare ale organizatiilor neguvernamentale initiate pentru imaginea proprie".
Afirmatiile de mai sus, venite în urma reactiei organizatiilor de a pune în discutie proiecte cu impact negativ asupra mediului al caror rezultat întotdeauna confirma interesele investitorului, întareste ideea ca demersurile voluntare ale membrilor organizatiilor ecologiste pentru asigurarea unui mediu curat si sanatos pentru cetateni sunt greu de înteles de anumiti investitori si reprezentanti ai factorilor de decizie.
Acest text a fost supus atentiei tuturor forurilor competente pe probleme de protectie a mediului, drepturile omului, justitie, coruptie, ambasade si mass-mediei.

Echipa Mare Nostrum Constanta

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3924, Ultima actualizare: Duminică, 27 Nov 2005


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii