Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006 - Taramul uitat de timp (II)

TARÂMUL UITAT DE TIMP (II)

Acest paradis remarcabil de intact al Transilvaniei sasesti este foarte fragil. Deosebitul covor floral local si viata care depinde de el se afla foarte aproape de degradare si, în final, de distrugere. Acestea sunt lucrurile pe care le-am pierdut în Marea Britanie, în special în sesul Angliei si în marea parte a Europei de Vest. Nu mai este mult pâna se va ajunge acolo si în Europa de Est. De aceea Transilvania este importanta. În mod ironic, majoritatea oamenilor care au creat acest Eden s-a mutat în orasele Germaniei. Majoritatea sasilor s-au "întors" în Germania dupa 800 de ani - într-un exod alimentat în anii 1980 si 1990 de facilitatile financiare acordate de guvernul Germaniei. Casele lor au fost preluate de români si tigani, astfel încât viata continua în aceste locuri, dar are nevoie de mult ajutor si de investitii.
Trustul Mihai Eminescu a lucrat aici începând din anul 1999 alaturi de localnici pentru a salva activitati traditionale, cum ar fi tesutul, sau frumuseti arhitectonice unice cum ar fi stilul bisericilor vechi si al caselor si fermelor din sate. Trustul promoveaza modul de constructie traditional, meseriile si produsele locale. Viscri, ca si multe alte sate, mai are înca un sâmbure sasesc dedicat mentinerii traditiilor seculare ale comunitatii. Printre acesti sasi Caroline si Walter Fernolend, împreuna cu fiica lor, Ursula, acorda trustului si altor vizitatori adapost în casa lor traditionala. Entuziasmul lor si cel al altor sateni - cum ar fi mama Carolinei, Sara Dootz, care are grija de biserica, a ajutat la mentinerea vechiului mod de viata, viabil si caracteristic într-un timp al nesigurantei si al schimbarilor.
Trustul a publicat în februarie 2002 un raport comandat de Kim Wilkes Associates, arhitecti peisageri, pentru evaluarea nevoii de reconstructie si conservare din satele sasesti. Contributia mea la aceasta lucrare a constat în evaluarea si întocmirea unui inventar al diversitatii florale: de exemplu, într-o livada de 100 ha din satul Malâcrav, recent achizitionata de trust, cresc peste 200 de specii de flori salbatice. Trustul detine toate cele sapte livezi ale comunei, multe pajisti si vai.
Mentinerea, într-o anumita masura, a agriculturii traditionale este raspunsul la problema salvarii acestei lumi si a biodiversitatii sale. Agricultura este baza celor mai importante doua elemente culturale care au supravietuit - arhitectura si pajistile cu flori salbatice. Agricultura organica este solutia necesara pentru dezvoltarea sustinuta în zonele sasesti. De exemplu, Livada Malâncrav produce deja un delicios suc de mere la scara comerciala. Mai important este programul inovativ de agricultura organica dezvoltat de Transylvanian Natural Products SRL care va fi pus în practica anul viitor. Fermierii locali care practica o agricultura organica îsi vor putea desface produsele la preturi competitive prin procesare si marketing de calitate. Colaborarea între investitori si IUCN, conceputa si sustinuta de International Finance Corporation's Environmental Markets Group ar putea influenta puternic dezvoltarea viitoare a zonei.
Una din amenintarile imediate a putut fi evitata. Trustul Mihai Eminescu si unele grupuri ecologiste române si-au unit eforturile în campania "Sprijiniti Sighisoara", care pare a fi oprit realizarea proiectului Parcul Dracula, o schema artificiala conceputa de un consortiu de politicieni. Parcul tematic ar fi cauzat daune ireparabile padurilor stravechi si pasunilor din jurul vechiului oras. De asemenea, proiectul nu era fezabil în locul propus deoarece orasul nu dispune de sosele sau hoteluri adecvate si nici de alte infrastructuri turistice. Sustinatorii parcului Dracula declara ca acesta ar fi atras turisti, ar fi generat locuri de munca si prosperitate - dar lucrurile nu au stat chiar asa. Pe de alta parte proiectul nu ar fi avantajat populatia rurala, marea majoritate fiind saraca si necesitând urgent o dezvoltare sustinuta.
Un rol decisiv în campania împotriva Parcului Dracula l-a avut declaratia de presa a Printului Charles - care este deosebit de interesat de satele sasesti. Printul a vizitat satul Viscri si alte comunitati, fiind adânc impresionat de peisajele aproape medievale si de bogatia faunei si florei. El a meditat de asemenea asupra pierderii altor zone vechi, bogate în biodiversitate din Anglia si a încurajat Trustul în straduinta sa de a pastra ceva pentru posteritate. Pentru a realiza toate aceste lucruri, zonele sasesti au nevoie mai presus de orice de investitii si suport pentru activitatile de regenerare: agricultura organica, meserii traditionale si agro-turism - exploatarea capacitatii localnicilor. Având în vedere peisajele, farmecul intangibil al locului si atmosfera istorica, satele din regiune se vor regenera si vor prospera doar daca se cladeste pe cele mai importante atuuri ale acestora, prin încurajarea dezvoltarii micro-economice si a turismului.

John R. Akeroyd - Lawn Cottage U. K

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3408, Ultima actualizare: Luni, 30 Ian 2006


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii