Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 20 / decembrie 2005 - februarie 2006 - Gripa aviara si pasarile salbatice

GRIPA AVIARA SI PASARILE SABATICE

Virusul gripei aviare a fost identificat în România la începutul lunii octombrie, însa primele semnale cu privire la cresterea mortalitatii la speciile de pasari salbatice au aparut la sfârsit de august. Înainte dar si dupa aparitia focarelor de gripa aviara, SOR a oferit autoritatilor centrale si locale, detalii atât cu privire la distributia speciilor de pasari salbatice în Dobrogea cât si asupra calendarului migratiei de toamna. Astfel Agentia Nationala Sanitar Veterinara s-a putut pregati pentru o reactie prompta si eficienta în zonele de risc crescut de aparitie a focarelor de gripa aviara.
În ciuda faptului ca virusul a fost identificat în perioada migratiei de toamna a pasarilor salbatice în localitati din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), regiune traversata de unul din principalele culoare de migratie a pasarilor în Europa, nu s-au evidentiat speciile de pasari salbatice purtatoare ale virusului gripei aviare. Informatiile detinute în prezent despre modul de actiune al virusului gripei aviare în populatiile de pasari salbatice sunt limitate.
Experienta acumulata pâna în prezent sugereaza doar posibilitatea ca ratele si gâstele salbatice sa transmita virusul altor populatii de pasari salbatice sau pasarilor domestice atunci când se amesteca cu acestea pe lacurile situate în apropierea localitatilor. Pentru verificarea acestei ipoteze care permite raspunsul la întrebarea referitoare la modul în care virusul persista în habitatele umede si este transmis în populatiile de pasari salbatice si eventual transferat pasarilor domestice este absolut necesara colectarea sistematica si permanenta de informatii.
În conditiile în care prezenta virusului gripei aviare se extinde atât în România dar si în Europa si Asia, numai cunoasterea exacta a mecanismului de transmitere a virusului prin intermediul pasarilor salbatice sau pe alte cai (comertul cu pasari vii din zonele cu risc, etc) permite controlul asupra raspândirii acestui virus. În acest context este vitala amenajarea în Dobrogea a doua Centre de Studiu a Impactului Gripei Aviare asupra populatiilor de pasari salbatice, prin capturarea sistematica si permanenta de exemplare de pasari din diferite specii, urmata de recoltarea de probe de sânge de la pasarile capturate si marcarea prin inelare a acestor exemplare. Datele colectate vor asigura suportul stiintific necesar pentru a lua deciziile corecte pentru a limita raspândirea virusului gripei aviare.
În prezent, SOR a înaintat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale dar si Agentiei Nationale Sanitar Veterinare un proiect de constituire a celor doua Centre Permanente de Studiu a Impactului Gripei Aviare asupra populatiilor de pasari salbatice. Regia Nationala a Padurilor si Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si-au manifestat disponibilitatea de a gazdui în cladirile pe care le detin pe teritoriul RBDD a celor 2 echipe formate fiecare din 4 angajati care urmeaza sa desfasoare activitatea de capturare, prelevare de sânge si marcare prin inelare a pasarilor. Costurile materialelor si plaselor necesare pentru prinderea pasarilor în cele 2 centre au fost estimate la circa 8.000 Euro. Probabilitatea ca acest virus sa persiste o perioada de ani în Europa si România face ca acest proiect sa devina prioritar, oferind raspunsuri cu privire la raspândirea virusului gripei aviare si asigurând autoritatilor centrale informatiile necesare pentru a lua decizii prompte si corecte.
Daca institutiile mentionate vor avea o reactie întârziata cu privire la lansarea si desfasurarea acestui proiect, SOR va face demersurile necesare la Parlamentul României pentru sustinerea acestuia. Daca si reactia Parlamentului va fi întârziata atunci SOR va pregati o campanie de presa pe acest subiect.


Dan Hulea - Bucuresti

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 3408, Ultima actualizare: Luni, 30 Ian 2006


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii