Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Aventuri in Prangu Mic (ziua Minervei)

Bookmark and Share

Aventuri in Prangu Mic (ziua Minervei)

    In gara Brasov, gasesc un individ blond, cu ochi albastri si cu o caciula la fel de albastra in cap. Eram cam greu sa nu-l recunosc pe Sorin Ungureanu, alias Sorinescu. Vreme caineasca in Brasov. Si soare, si vant, si frig, si nori... parca nu s-au terminat babele lui Martie.

   Peste un ceas o culegem si pe Irina, dupa care fugim la Bartolomeu sa stam la ocazie. De bine ce ma laudam cu norocul meu de a nu sta mai mult de un sfert de ceas la ocazie, trecura mai bine de douazeci de minute iar eu intepenisem cu o mana intinsa spre sosea si cu un deget indreptat in sus. Nu cel de amenintare... Masini sa opreasca!? De unde ... Mah, ne trezim noi ca ne-ar fi trebuit o placuta pe care sa scriem unde am vrea sa ajungem. Da` romanu` e nascut sa improvizeze. Multumim celor de la ziarul Ziua ca-si lasa mereu un colt de ziar liber pentru reclama, si multumim Irinei ca nu s-a despartit pe munte de creionul dermatograf.

In Petrosani   Cu Sorinescu la inaintare, dupa insuccesul meu, reusim sa oprim o hardughie de Mercedes cu doua locuri in fata si unul in container. Nu stiu ce a fost in capul meu sa ma ofer sa stau eu in container. Da` abia cand a inchis soferul usa si m-am trezit in bezna, am realizat gafa. Tulai doamne... sper ca asta sa ne duca doar pana la Sibiu, ca altfel ma urc pe peretii interiori ai cabinei. Ramas singur in spate, cu ochii in bezna imi gasesc ocupatie citind ziarul cu pricina la lumina frontalei. Plictisit, as fi vrut sa adorm, dar soferu` nu gandea la fel ca mine, astfel ca pana la Sibiu m-a tinut doar intr-un dans pe sosea, gandindu-ma cum sa ma tin cand e un perete cand de celalalt.

   O frana ma trezeste la realitate. Se deschide trapa, si orbesc dintr-odata. Am ajuns in Sibiu. Aci, pauza de vreo 2-3 ore, ce s-a gandit Sorin sa vizitam restaurantul "Trei Stejari" unde se fabrica celebra bere nefiltrata. Cum sa o ratam!? Berea buna... mancarea de doi lei. Cu singura diferenta ca preturile erau invers.

    Cu burtile pline, alegem sa luam trenul spre Simeria. Sa ne putem face siesta in mod corespunzator. Muntii ValcanBilete !? Hai ca poate merge cu nasu`. Si a mers. Ca de zgarcit ce era ne-a zis ca vine mai tarziu sa negociem, si a uitat de noi. Noi, oameni finuti, l-am asteptat pana in Simeria in gara, da` nimic. Suparati ca ne-a tras teapa si nu a mai venit sa ne ia banii, am coborat din tren fara sa ne luam ramas bun de la el.

   Dupa ce am pierdut vremea vreo ora prin Simeria (toate carciumile din zona aveau reclama la Hategana, o bere splendida de doar 1 leu si 40 de bani - unde am nimerit ma!?), urcam in teleguta Simeria-Petrosani (ca nu-i puteam spune altfel), urmand sa strabatem uluitoarea distanta de 80 km in vreo 3 ore. De altfel, nici nasul nu era prea sigur la cat ajunge trenul in Petrosani (Zece, zece jumate; ca oricum a ajuns pe la unsprezece).

   Gara Petrosani in bezna. Ploua asa ca la nea Alifantis in melodie; infernal in luna lui martie. Ne asteapta aici Dan Izvoreanu, Dorin Anicai, Lili Bindeanu si... taxiurile spre Rusu. Bah nene unde am ajuns!? Pe aici numai a carbune miroase. Dupa minunata excursie cu taxiul, prin bezna Parangului, ajungem la casuta minunata cu geamuri rosii (asta era cica punct de reper - da` au uitat sa ne spuna ca pe aici toate au geamuri rosii; in schimb doar a noastra avea si acoperisul de aceeasi culoare).

    Toata "floarea cea vestita" a intregului Alpinet. Scule de scule foto, ingramadire de teleobiective unu` mai maiestuos decat celalalt, si vesnica batalie Canon-Nikon. Cam asta era peisajul din cabanuta. Ne asteptau Sorin Rechitan, Mirela Fulas, Ducu Gheorghiescu si prietena. Pana spre dimineata, se aduna toata lumea la cabana minunata. A aparut gashca de la Bucuresti si... si... mult asteptata sarbatorita, Minerva. Credeam ca doar visez, cand in somn meu adancau intrat doua frumuseti blonde in camera la noi, sa ne faca cu manutele. Nu, erau chiar ele, nedespartitele Minnie si Giuli.

 

-----------------------------------------

      Se face dimineata. Ne frecam ochii bine si privim pe geamul cabanei. Nori grei pe Parangu Mic. Cu toate astea este un pic de vizibilitate. Cat sa se vada varful. Vremea ploiasa din ultima zi, si temperaturile ridicate, au inmuiat zapada bine de tot.

     Pe la ora zece ne facem totusi curaj. Hai spre varf. Adunam de prin rucsaci ce este mai important: haina de vant, parazapezile, Valea Jiului in rasaritcaciuli, manusi si ochelari de soare si ne pregatim in holul cabanei. Echipa se formeaza imediat; eu, Dan, Cristi, Sorinescu... si in ultimul moment striga dupa noi Simona. Vrea si ea pe varf. Dorin urca si el cu noi, dar doar pana la partie, de unde vrea sa schieze.

      Iesim din cabana si pornim pe drumul pe care o luasem noi aseara aiurea. Trecem pe langa Parangu Mic (2071 m alt.)hotelul Rusu (de mult nu mai e la stadiul de cabana, iar cazarea e pe undeva pe la 150 lei/noapte). Pe drumeagul de tara o haita de caini carora le-am starnit linistea se ia dupa noi cu latraturi. Nu prea ii sperie bulgarii aruncati de Sorin, da` pana la urma se plictisesc ei si ne lasa in pace.

     La telescaun coboram prin curtile oamenilor. Doar nu o sa ocolim 2 km pe sosea. Ne hotarasem sa urcam cu telescaunul pana la complexul Parang, pentru ca zapada asta apoasa nu ne incanta prea tare. Si apoi era si destul de ieftin; 6 lei urcarea plus 1 leu pentru taxa montana.

     Din telescaun vedem pentru prima oara cer senin. Dar asta doar intorcand privirile spre Valea Jiului, muntii Valcan si Retezat. Este ceva totusi. Poate avem bafta de fotografii. Pana atunci, ne fotografiem unii pe altii de la distanta, calarind cate o banca de telescaun. Imi tin pioletul cu grija in mana, amintindu-mi de patania de la  Straja, de acum trei ani, cand am scapat sacosa cu afisul ecologic din telescaun. Dupa cateva minute bune de urcat, trecem peste statia intermediara (cam pe unde fusese Casuta din Povesti, arsa de curand) si ajungem sus la complexul Parang.

 

     Plin de lume. Schiori, plimbareti, cheflii, toata paleta de culori a turismului actual. Norii se sparg si ne inunda soarele. Tulai, ca fain mai este. Undeva, inca destul de incetosat, se ridica Carja, muntele de 2406 metri, paznicul Parangului Mare. Caldarea dintre varf si noi este acoperita de zapada mare, dar muchiile ce duc spre varf sunt spulberate de vant si acoperite doar de un mic strat, prin care au mai scapat petice de iarba. Speram sa fie vreme buna si zapada buna de mers. Imediat gandul ne duce sa urcam pe Carja, doar este suficient timp. Nu mai stam sa facem fotografii, cu gandul ca ne vom bucura de asta dupa ce trecem de ultimii schiori, si ultimele cabane. Izvoreanu inghetat

    Incinsi bine de soare incepem ascensiunea, pe marginea partiei de schi. Eu ma dezbrac la tricou. Poate ma mai bronzez un pic, ca am iesit cam branzos din iarna. N-a fost sa fie. Vremea nu tine cu noi. Cand depasim ultimele cabanute de pe dreapta, ne trezim invaluiti de ceata. O ceata atat de deasa, ca abia vedem la zece metri inainte sau inapoi. N-am prea fost cu bafta in ultimele saptamani la vreme. Parca ma urmareste. Si nici Cristi "de la Meteo" (Flueraru al nostru) nu prea ne tine de noroc. Cu toate pilele lui la aia ce dirijeaza norii, tot in ceata ramanem. Sorin e cel mai sprinten dintre noi, urmat imediat de Simona. N-am vazut fata sa mearga asa bine ca domnitza asta din Banat. Codasii sunt Dan si Cristi, iar eu raman  in centru, ratacit bine de tot, ca nici pe cei din fata nu-i vedeam, nici pe cei din spate nu-I zaream. Bun moment mi-am ales... cine stie prin ce vale ma trezesc.

     Pana aproape de culme, ne insotesc stalpii teleschiului proiectat pentru varf. Vf. Carja (2406 m alt)Din pacate nu e functional, si nici nu cred ca va fi vreodata. In zona asta viscolita, zapada nu prea sta si nu stiu cine ar schia intr-o zona plina de pietre.

   Odata cu ceata, s-a lasat si frigul. Trag repede pe mine haina groasa, imi indes capul sub caciula mea ciobaneasca si da-I la deal... cat e deal e bine. Cand oi simti prin ceata asta ca incep sa cobor, n-a mai fi bine. In loc de ochelari de soare, am unii de schi, de la Sorin. Cam incomozi, dar buni, ca-s antifog. Cu cat urcam vantul se inteteste, astfel ca in culme deja ne clatina. Abia pe varf ajung din urma pe Sorin si Simona. Urmele le cam pierdusem de mult prin zapada mica si tare.

    Suntem pe Parangu Mic, la 2071 metri altitudine. Ne dam seama ca e varf nu dupa relief (ca relieful se oprea in privirile noastre pe la 5 metri de noi), ci dupa trapezul ce tinea loc de borna.

      Incet incet apar si Dan si Cristi. Ceata I-a cam pus primului probleme, ca s-a trezit la un momendat peste o cornisa, Valea Jiuluitaman la vale, da pe partea celalalta a muntelui. Prima lui impresie, in timpul celor zece metri de cadere: "am crezut ca am trecut de varf fara sa-mi dau seama". In timpul asta, Cristi din deal: "Te opresti!? Sa stiu daca vin dupa tine". Eh Danute, Danute, ai vrut tu ajungi primul inapoi in vale.

     Glumim, glumim, da` redevenind seriosi, ne dam seama ca nu avem ce cauta mai departe de Parangu Mic. Ceata e prea deasa, poteca prea neclara, iar cea mai mare problema este cornisa ce se lasa spre vest. Nu poti sa-ti dai seama care e linia matematica a crestei si poti cadea oricand in gol. Cristi avea la el GPS-ul si harta zonei pe el, dar cu cornisele nu te pui. Renuntam la ideea cu Carja.

     Pe varf, chinuiti de vant, ne adunam la o fotografie. Cu noi... ca in rest nu se vede nimic. O luam la vale. Pana la pancarda explicativa nu ne oprim. Acolo, langa ea, pe bancuta se odihnesc doi mai batranei. Au urcat si dansii pana aici, la o tigara. Parca-s pensionarii aceia drumeti, care strabat sambata de sambata potecile Postavarului, cu jambiere de lana si ranite mici, de tura. Ei nu mai urca; pornesc la vale, inaintea noastra.Spre Retezat

    Intrati in zona partiei de schi, ceata se mai ridica si incepem sa distingem detalii. Aproape de complexul Parang ne intalnim cu restul grupului de la cabana, care plecasera si ei, cu totii spre Parangu Mic. Cand le povestim ce este sus, si ca nu au nimic de vazut, se dau batuti. Doar Rechitan, cu Mirela si Florin isi continua drumul, avand de gand sa doarma cu cortul in creasta. Dupa cum va fi vremea: ori pe Carja ori pe Parangu Mic.

     Ne oprim cu totii, langa fosta cabana "Casuta din Povesti", arsa anul acesta, la Cabana Parang. Ni se facuse foame si sete, asa ca ne-am aruncat cu totii pe ciorbe. Cand la un momendat a iesit soarele, sa fi vazut cum toti posesorii de aparate foto au sarit pe usa afara, care mai de care mai grabit sa prinda cate ceva interesant.

    S-a terminat si sedinta foto... s-au terminat si ciorbele si "racoritoarele" de rigoare, si ne-am urnit spre cabana de jos. Se lasa dupa-masa si ne astepta sarbatorirea Minervei. N-am mai luat telescaunul, pe care il lasasem oricum mult mai sus, si am ales una din partiile ce coboara spre Rusu. In partea de jos, zapada devenise iar obositoare si neplacuta. Dupa ce ne testam cunostintele de orientare, certandu-ne intre noi despre ce cabana-hotel vedem in zare, alegem intr-un final si culmea pe care sa coboram cel mai ergonomic. A fost bine, ca am nimerit in drumul care ducea spre casuta noastra, cu geamuri rosii si acoperis de aceeasi culoare, fara sa mai urcam. Ne-am minunat si fotografiat langa un gard facut din schiuri, am mai starnit odata cainii de pe drumul de dimineata si ... iata-ne la cabana.

 

    Mai ramane sa apara si restul, sa se adune lumea, sa vina seara si sa putem canta fericiti: La Multi Ani MINERVA!!! (detaliile despre petrecerea ce a fost nu-si gasesc locul aici. Raman in amintirea noastra, a participantilor. A fost o noapte frumoasa. Unii au chefuit-o, altii au dormit-o (sic! Emi), dar dimineata eram toti veseli si bine-dispusi. Unii chiar atat de voiosi ca au facut o tura la 3 noaptea, pana pe Parangu Mic, pentru a prinde rasaritul. Trupa din ParangAu avut amintiri de neuitat.

        

    Drumul de intoarcere a fost unul de pomina. Am plecat cu Irina si Sorin spre Petrosani cu un Taxi, fara ceas pornit. Cam tarzior plecati. Zgarciti la bani, n-am luat microbuz cu 10 lei pana in Simeria, preferand o ocazie. Asa ca am prins tiliboashca de microbuz, cu un sofer burtos, dotat cu DVD-player portabil si cu discuri rare cu videoclipuri de manele si alte top-uri din astea. Pana in Hateg... unde In fata cabaneii-am multumit cu cate douajdemii de caciula. Aici nene... parca eram in alta lume. Nu opreau dracii nici sa stai in fata lor. Bafta ne-a fost un clujean cu o dubita, dotata cu casetofon si cantece patriotice romanesti cantate de un cor beton. Senzatie... numa` ca senzatie a fost si ca am pierdut trenul din Simeria. No... lasa, ca mergem cu ocazia pana la Sebes... sau pana la Teius!? Proasta alegere. Decat sa stam zece minute la ocazie in Sebes, am preferat sa descoperim ca avem tren peste 6 ore in Teius. Mama lui de nod feroviar. Drumurile ni s-au despartit in gara. Sorinescu a luat-o spre Bacau, via Cluj si Pascani (carat pana in Cluj de Bindeanu si Izvoreanu cu masina). Eu cu Irina ne-am urcat intr-un super rapid personal care a facut 100 km in 3 ore pana in Sibiu de unde aveam la miezul noptii un tren spre Brasov.

 

   In drum spre Teius ma uitam pe geamul masinii. Campurile pareau sa prinda verde. Erau insamantarile de primavara. Simteam o bucurie. Spre Sibiu m-am intristat. Zapada cuprinsese totul.

   Tare placuta senzatie ai sa simti un "dejavu" cand treci prin Sebes de doua ori in aceasi zi, la interval de cateva ceasuri. Mai ales cand esti deprimat... Am sorbit prin gara Sibiu o zama chioara ce tinea loc de ciorba de burta sau de fasole, dupa care ne-am urcat in Rapidul de Bucuresti.

   In Brasov, e trecut de 2 noaptea. Viscoleste. E iarna in toi. Taxiul nici nu poate urca la mine acasa, de cata zapada este. Parca a nins pentru toate lunile trecute.

    Eu inca astept primavara... si verdele crud al campurilor.

  

Autor: Emi Cristea
Înscris de: Emi Cristea
Vizualizări: 11426, Ultima actualizare: Miercuri, 15 Mar 2006



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PARING  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Saua Piatra Taiata-Varful Coasta Lui Rus-Varful Iezerul Pietros-Varful Ciobanu-Saua Groapa Seaca-Varful Scovarda-Saua Poiana Muierii

 

Comentariu
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 15 Mar 2006, 17:08

Asezat mai chinuit... da` o sa mai bibilesc eu de acasa. Ca-s pe fuga acum. Daca am uitat ceva... trageti-ma de urechi.:-D

Sorin Ungureanu Sorin Ungureanu, Miercuri, 15 Mar 2006, 21:05

mah...ii super!!! MULTUMESC MINNIE!!!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 15 Mar 2006, 23:26

Dorine ce ai baut!?:-D:-D
Normal ca e Parangu:-D
Am zis ca o sa-l aranjez, ca eu tin la estetica. Si cand eram mai pusti imi placea webdesign-ul in html. Cat ma tine scriptul pe aici. Multumesc MINERVA. Esti extraordinara. Simteam eu ca trebuie sa simt ceva pentru tine, si ca nu este rau ca simt ceva pentru tine:-D Hai pupici.

Cristian Flueraru Cristian FlueraruAdministrator Alpinet , Joi, 16 Mar 2006, 0:49

mah emi ma..tu ai suflet de poet, nu gluma:-D:-D:-D

Sigrid Martin Sigrid Martin, Joi, 16 Mar 2006, 0:50

frumos ai scris:-) spun asta cu riscul sa ma faci iar "profa":-D

Fără foto eu simo, Vineri, 17 Mar 2006, 15:13

asta cu 'multumim Irinei ca nu s-a despartit pe munte de creionul dermatograf' imi pare foarte familiara, ca sa vezi cat poate fi de folositor un creion dermatograf atat de blamat de muntzomanul de rand... Eu il mai foloseam sa scriu date informative gen: mersu trenurilor, sau nr. de telefon pe bacnote daca nu aveam hartie sau alte cele.
Oricum tin sa multumesc Minervei, inca o data la multi ani si numai bine tuturor.

Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Sâmbătă, 18 Mar 2006, 11:32

super. noroc ca ai omis voit citeva pasaje ale kefului, da cred ca ai si varianta necenzurata a RT-ului nu??? de fapt n-o ai ca ai dormit, prakit ai blancuri...las ca tzi-l completam noi, dar nu pe acest site.......:-D:-D:-D:-D:-D

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii