Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Lumina si umbre... de Pasti - Ceahlau, aprilie 2006

Bookmark and Share

Lumina si umbre... de Pasti - Ceahlau, aprilie 2006

Planuisem de aproape o luna ca vacanta de Pasti sa ma gaseasca acolo Sus, pe Munte. La inceput am ales locatia care, din motive de distanta si inedit, s-a dovedit a fi batranul Ceahlau. Apoi am " escaladat " si cel de-al doilea obstacol - alcatuirea echipei. Pana la urma am fost trei, anume Tavi, Ioana si subsemnatul. Am studiat cu infrigurare diferite variante de trasee, prognozele meteo, cu toate ca stiam cat de bine se aplica la munte proverbul cu " socoteala de acasa ".

Dar chiar daca planurile nu au urmat fagasul dorit si nici vremea nu a fost nemaipomenita, nu pot sa neg frumusetea si utiliatea acestei ture deosebite.

Asadar, sambata 22 aprilie, dis-de-dimineata ne gaseam in personalul Bacau-Bicaz care dupa o calatorie fara peripetii ne - a adus la poalele muntelui. La acea ora, sa tot fi fost 6 si ceva dimineata, micul orasel industrial dormea, insa noi, dornici de aventura, cautam febril o ocazie care sa ne usureze drumul pana la cabana Izvorul Muntelui. Nu a durat mult si ca prin vis poposeam in fata acestei " cabane ". Aici am achitat taxa de rezervatie - asupra utilitatii ei nu merita sa discutam tinand cont de situatia deseurilor existente din loc in loc pe trasee - si am primit avertizarea sa nu alegem varianta ascensiunii prin Poiana Maicilor. Si pentru ca eram pentru prima data in inima acestui legendar colt de tara ne -am conformat. Am ales atunci sa urcam prin Jgheabul cu Hotar dar negasind primele semne de marcaj am urmat drept calauza punctual albastru care avea sa ne conduca in apropierea curmaturii Lutu Rosu, apoi pe Piciorul Rachitis pe la Politele cu Crini, Piatra cu Apa, pe sub maiestuoasele Detunate si in cele din urma la faimoasa cabana Dochia (1790 de metri altitudine). Cum nu aveam motiv sa ne grabim - conditiile meteo fiind mai mult decat acceptabile comparabil cu prognozele anuntate - am parcurs acest traseu in mai bine de 6 ore. Fiind lipsit de dificultati, asezonat cu mici portiuni de gheata si privelisti impunatoare asupra Piciorului Scurt, prima parte a drumetiei ne -a facut multa placere mie si camarazilor.

Ajunsi la cabana Dochia am ramas placut impresionati de conditiile de cazare oferite in raport cu preturile practicate . Apoi am savurat o delicioasa - las la latitudinea voastra sa atasati sau nu ghilimelele - suipa instant la primus. Somnul de dupa-amiaza a venit nu datorita oboselii ci pentru ca Noapte cea Mare ce avea sa vie trebuia sa ne gaseasca la Slujba de Inviere tinuta de calugarii Schitului aflat in apropierea cabanei.

Prima zi de Pasti aveam sa parcurgem un traseu ceva mai lung, nu mai greu, dar si mai incantator cu toate ca ceata nu ne -a dezvaluit toate secretele. Am pornit mai intai spre varful Toaca unde am poposit indelung pentru a admira, atat cat ne -a permis plafonul de nori, imprejurimile. Semet ni s-au infatisat Piciorul Crestaturii si Jghiaburile Scaius si Fantanii, din apropierea carora mi s-a parut ca aud tumultoasa Duruitoare. Personal, am fost dezamagit de prezenta umana pe varful Toaca - prezenta constituita atat de brutal mai ales prin acele relee... Dup ace am revenit la baza scarilor c ear trebui sa faciliteze ascensiunea pe cel de al doilea varf ca altitudine din masiv am ales sa pornim pe banda rosie spre cabana Fantanele pentru ca mai apoi sa vizitam Duruitoarea si sa revenim al Dochia prin Jghiabul Scaius. Pana acolo insa aveam sa admiram Panaghia in toata splendoarea ei, Piatra Lata, Caciula Dorobantului precum si abruptul Nordic al Toacai.

La cabana Fantanele am poposit cat am putut de scurt, doar pentru masa de pranz, atmosfera de acolo fiind incarcata de valatucii de fum de tigara, de gratare sau aburii de alcool ce razbeau din nenumarati concetateni veniti "la munte ". Surpriza neasteptata au fost norii negri de furtuna care se profilau neiertatori in departare. Nu ne -am intimidate la inceput asa ca am pornit pe triunghiul galben spre Poiana Nicanului, inspre cascada. Tunete, fulgerele, ploaia torentiala (cu gheata la un moment dat) si... poate prea multa precautie ne -au inturnat dupa nici douazeci de minute. Ne -am intors la Fantanele unde am asteptat ingandurati ca potopul sa isi verse amarul, constienti ca daca acesta nu se va opri va trbui sa innoptam chiar in sala de mese a cabanei. La orele 4 dupa-amiaza am pornit totusi spre Dochia pe traseul pe care venisem. Ploaia se mai domolise, noi ne mai incalzisem asa ca am atacat cu aplomb Piciorul Fantanele. Apa a mai cazut din norii grei-plumburii inca doua ore, rastimp in care am ajuns la Caciula Dorobantului cand dintr-odata Soarele si unul din cele mai frumoase albastruri vazute ne -au oferit un spectacol de neinchipuit cu doar cateva minute mai devreme. Valea Bistritei cu lacul Izvorul Muntelui si satele limitrofe, Muntii Stanisoarei ni se dezvaluiau in toata splendoarea lor. De aici si pana la cabana Dochia, unde am ajuns in scurt timp nu a mai trecut mult timp. Astfel am punctat cea de-a doua si penultima zi "la inaltime ".

Ultima zi, cea de luni, a fost de asemenea interesanta. Am ales sa coboram totusi prin Poiana Maicilor. Ne -am convins astfel ca avertizarile din prima zi erau fondate, efortul de a urca pe aici fiind pe alocuri colosal. Am fost norocosi cu urmele pe care le facusera cu 2-3 ore inainte Sorin de la Alpin Clubul bacauan si insotitorii sai (Irina si Emi Cristea), carora le multumim pe aceasta cale J . Impresionante au fost platoul dintre Ocolase, desi acoperit de ceata, Claile lui Miron, dar si abruptul Ocolasului Mic vazut din Poiana Maicilor. Cu tristete in suflet, constient de despartirea parca mult prea grabnica de Munte, am inceput marsul spre Izvorul Muntelui si apoi - pe soseaua asfaltata - spre gara Bicaz. Obositorul drum de piatra nu a reusit insa sa diminueze in vreun fel bucuria legata de descoperirea acestui colt carpatin atat de plin de contrarii - peisaje magnifice, sculpturi de piatra fascinante, paduri de conifere ametitoare datorita mirosului de cetina, peste care se ridica ca o umbra mana neinduratoare a omului care a mai stirbit pe alocuri din toate aceste frumuseti.

Cu toate acestea mi-am promis ca voi reveni in Ceahlau cat de curand, cu speranta ca alte minunatii imi vor mangaia sufletul aprins de patima aceasta, comuna noua montaniarzilor.

Autor: Andrei Apetroae
Înscris de: Andrei Apetroae
Vizualizări: 5833, Ultima actualizare: Vineri, 5 Mai 2006



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii CEAHLAU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Schitului-Valea Slatina-Valea Paraul Lui Martin-Curmatura Stanilelor

 

Comentariu
Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Duminică, 7 Mai 2006, 19:02

Masivul Ceahlau, ca si Pietrosul Rodnei, raman visuri ale copielariei inca neimplinite... desi am starabatut aproape toate masivele din Meridionali (ratand doar ce e cel mai frumnos: Craiul si Godeanul) inca nu m-am incumetat spre indeplinirea visurilor de demult... Distanta si costul de deplasare mare, imi ascunde teama de a-mi implini visele si a ramane fara ele. Totusi, randuri ca acestea ma fac sa grabesc indeplinirea lor... Daca pe cineva il mai poarta gandul spre aceste 2 masive, il rog sa ma anunte si pe mine...
Andrei, prin aceste randuri, te faci raspunzator de decizii ale mele... ins ate asigur ca nu's primite:-D

Ture frumoase si vreme asa cum iti doresti.

Claudiu Craciun
_____________________________
Pt. ca raul sa domine, este suficient
ca oamenii buni sa nu faca nimic!

Claudiu Craciun Claudiu Craciun, Duminică, 7 Mai 2006, 19:05

* ca nu's pripite, pardon. Berea e de vina:-)

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Duminică, 7 Mai 2006, 20:32

La randul nostru, noi multumim celor de la Alpin Club Bacau, care au urcat prin Poiana Maicilor, spre Dochia, cu o zi inainte de a cobori noi... ca de nu erau urmele lor... ioi tulai ce suduieli ieseau pe acolo (in capul lui Sorin, binenteles:-D)

Noi am ales de la Izvorul Muntelui varianta TAXI (de data asta fara manele), caci ne lasase la dus... soferul... o carte de vizita. Asa ca pentru situatii de urgenta este bun si TAXI-ul (de bine ce am ajuns repede sa prindem autobuzul, ne-am trezit ca autobuzul nu circula, si am mai stat 5 ore la ocazie in Bicaz, si 6 in Gheorgheni... sa tinem minte pe viitor:-)

Roxana Tilca Roxana Tilca, Vineri, 12 Mai 2006, 9:24

ma bucur sa citesc ca pana la urma totul s-a teminat cu bine si ca ploaia torentiala nu v-a tinut prea mult la Fantantele...imi facusem unele probleme vis-a-vis de finalul traseului vostru de duminica atunci cd. la Fantanele, pe ploaie, ne-ati spus ca vreti sa urcati inapoi la Dochia...noi care coboram spre Durau am avut noroc ca intram in padure si nu mult dupa ce am ajuns la masina s-a oprit si ploaia si a inceput vremea buna...:-)

Roxana Tilca Roxana Tilca, Vineri, 12 Mai 2006, 9:33

ma bucur sa citesc despre povestea voastra, in primul rand pt. ca imi arata ca pana la urma ati ajuns cu bine inapoi la Dochia, cu toata ploaia torentiala care va speriase dupamasa la Fantanele...noi coboram spre Durau, iar prin padure ploaia nu ne-a deranjat...nici pe noi si, se pare, ca nici pe niste "trubaduri" pe care i-am vazut mai jos cantand de zor la chitara...:-)...

Roxana Tilca Roxana Tilca, Vineri, 12 Mai 2006, 9:36

scuze de dublura..calculatorul asta...:-x

Andrei Apetroae Andrei Apetroae, Joi, 18 Mai 2006, 23:19

Salutare, ma bucur sa ne "reintalnim". Intr-adevar am ajuns cu bine la Dochia, asta dupa ce la Piatra Dorobantului cerul s-a descoperit pe neasteptate de norii grei de mai devreme. Un superb si calduros soare ne-a permis mai apoi cateva momente de odihna si panorame frumoase asupra vaii Bistritei cu lacul Izvorul Muntelui.:-)

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii