Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Legislaţie montană - Pro Via Naturalis - BIM nr. 21

Bookmark and Share

Pro Via Naturalis - BIM nr. 21 - Congresul miscarii ecologiste "Forumul KHORTITSKIY"

REZOLUTIA PRIMULUI CONGRES A MISCARII ECOLOGISTE "FORUMUL KHORTITSKIY" REFERITOARE LA VIOLAREA NORMELOR ECOLOGICE SI LEGISLATIVE DE CATRE GUVERNUL UCRAINEI ÎN TIMPUL CONSTRUCTIEI CANALULUI BÂSTROIE

Primul Congres al Miscarii Ecologiste "Forumul Khortitskiy" (Gorlovka, 25.122005) a scos în evidenta faptul ca fortele politice actuale din Ucraina, au repetat încalcarile predecesorilor lor în ceea ce priveste problemele ecologice.
Cel mai izbitor exemplu este continuarea constructiei de catre guvernul Ucrainei a caii navigabile Dunare - Marea Neagra prin bratul Bâstroie a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Realizarea acestui proiect duce la transformari antropogenice de mare anvergura a complexelor naturale ale rezervatiei, reducerea suprafetei acesteia si a abundentei speciilor rare, inclusiv a speciilor cuprinse în Cartea Rosie a Ucrainei. Conform datelor Ministerului ucrainean de transport pâna în 1 noiembrie 2005 au fost cheltuiti în total aproximativ 17, 6 milioane de dolari SUA, rezultatul fiind adâncirea cu doar... 1 m a canalului.
Participantii la congres au evidentiat faptul ca în anul 2005 nu a fost înregistrat nici un progres de catre reprezentantii guvernului în a stopa încalcarile legislatiei nationale, legate de realizarea proiectului în cauza, în particular, Articolul 51 - 54 a Legii "Fondului Rezervelor Naturale a Ucrainei", încalcata de fostul Presedinte al Ucrainei, domnul Kuchma prin adoptarea Decretului de scoatere a Bratului Bâstroie, din zona centrala de protectie stricta a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
De asemenea nu au fost facuti pasi reali pentru evitarea încalcarii prin continuarea proiectului a mai multor angajamente internationale asumate de Ucraina: Conventia de la Bonn, Conventia Dunarii, Conventia Espoo, Conventia Ramsar, Conventia de la Berna, Conventia Aarhus.
Distrugerile ecologice si costurile economice, ca urmare a implementarii acestui proiect, nu au fost evaluate impartial la nivel oficial.
În pofida Concluziei 290, a expertizei oficiale, care a recomandat revizuirea proiectului, administratia Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor a Ucrainei au facut loby pentru finantarea neîntrerupta pe termen lung de la bugetul de stat. În acelasi timp, beneficiul economic obtinut dupa primul an de exploatare a canalului a fost de doar 14.6 % din cel planificat.
În procesul de luare a deciziilor de catre autoritati, contrar Conventiei de la Aarhus, a fost ignorata opinia publica, exprimata, în particular, prin Rezolutia celei de a IV Conferinte "Green Platform" (4 - 5 iunie 2005, Yevpatoria), Forumul Khortitskiy (4 - 6 of iunie 2005, Zaporozhye) si audierile publice referitoare la constructia canalului navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra" pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (7 of iunie 2005, Odessa). Opinia publica internationala este ignorata de autoritatile Ucrainei în aceeasi masura ca si cea din Ucraina.
Luând în considerare cele de mai sus, Congresul a adresat Presedintelui Ucrainei, Consiliului Ucrainei, Ministerului Transportului si Comunicatiilor si Ministerului Protectiei Mediului al Ucrainei urmatoarele cereri:

1. Neacordarea statutului de importanta strategica nationala proiectului "Restaurarea Canalului navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra" în conditiile realizarii lui pe Bâstroie.

2. Începerea de catre institutia procurorului public al Ucrainei a analizei din punctul de vedere al respectarii legislatiei a planificarii si investitiilor pe perioada construirii Canalului navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra", în colaborare cu experti ai Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei si Ministerului Protectiei Mediului.

3. Luarea în consideratie a opiniei publice a Ucrainei referitoare la proiectul Canalului navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra", exprimata prin Rezolutia celei de a IV Conferinte "Green Platform" (4 - 5 iunie 2005, Yevpatoria), Forumul Khortitskiy (4 - 6 of iunie 2005, Zaporozhye) si audierile publice referitoare la constructia canalului navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra" pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (7 of iunie 2005, Odessa).

4. Implicarea Academiei Nationale de Stiinte a Ucrainei în evaluarea socio-economica complexa a optiunilor existente referitoare la Canalul navigabil de adâncime "Dunare - Marea Neagra".

6. Nealocarea de resurse bugetare pentru acest proiect pâna în momentul realizarii evaluarii mai sus amintite.

Oleg Peregon - Kharkov, Ucraina.

Autor: ONG Ecotur Sibiu
Înscris de: Daniel Verniş
Vizualizări: 6677, Ultima actualizare: Miercuri, 7 Iun 2006


Comentariu
DAN IORGA DAN IORGA, Duminică, 11 Iun 2006, 17:52

Sincere felicitări autorilor articolelor de mai sus!
Clubul Ecoterra2001 din Brasov promite să vină in curând cu completări privind gravele încălcări ale legislaţiei de mediu în multe zone ale ţării. Astăzi ne-am întors de la "7 Scări" din Piatra Mare, unde am încercat (fără succes) să mai curaţăm ceva din gunoaiele lăsate de turişti. Dacă insistam, ne prindea anul...3006!
Vă propunem aşadar, dragi colegi, mai ales Cluburilor braşovene (şi nu numai) declanşarea unei campanii de amploare pentru includerea Masivului Piatra Mare in zona ariilor protejate din România. Până nu este prea târziu!
Salutări tuturor!:-)

Fără foto Emeric PUSKAS, Duminică, 11 Iun 2006, 21:34

Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa facem ceva cu protejarea mediului alpin, ca la tot pasul intalnim mormane de gunoaie lasate de turisti, dar sa fim atenti pe cine mandatam sa administreze Parcurile Nationale.

Exista un caz la care va invit sa meditam si anume:
Oare Parcul National - Piatra Craiului este cu adevarat protejat de cand sa infiintat Parcul?

Poteci insorite si mai ales curate!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii