Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Clubul Transmont – Fagaras - remarcheaza traseul de pe Valea Vistea Mare - Portita Vistea Mare

  • Alpinet
  • Articole
  • Clubul Transmont – Fagaras - remarcheaza traseul de pe Valea Vistea Mare - Portita Vistea Mare
Bookmark and Share

Clubul Transmont – Fagaras - remarcheaza traseul de pe Valea Vistea Mare - Portita Vistea Mare

Marcaj: triunghi rosu

Durata: 6-7 h (din orasul Victoria)

Pe 19 iulie 2006 plecam din Fagaras de la sediul clubului spre urmatorul traseu ce-l aveam de refacut. Am mers pe la Complex Sambata, iar apoi pe drumul forestier ce merge spre orasul Victoria. Dupa aproximativ 5 km parcusi pe acest drum este un indicator spre valea Vistea Mare. Dupa putin timp drumul nu mai este accesibil masinii, asa ca pornim pe jos. Nenea Nae, cu Bitza si Andreea-ultima echipa-vor marca pana la tabara de corturi. Ionut si Alex vor merge mai repede ca sa-l intalneasca pe Claudiu de la Salvamont Victoria care urma sa vina de la refugiul de pe Valea Sambetei.

Dupa iesirea din padure drumul se continua pana sub portiunea cea mai grea, panta fiind inclinata, poteaca dificila. Ne hotaram sa punem corturile chiar in "fundul" vaii. Dupa ce le-am montat, ne punem la plaja pentru ca vremea era superba. Dupa un timp apare Claudiu si de asemenea ultima echipa. Ionut cu Alex s-au dus cu marcajul pana la refugiu, urmand ca a doua zi sa ne intalnim la Cabana Podragu.

Seara facem un mic foc de tabara si ne bucuram sa fim iar in munti. Glumim, povestim, dar oboseala se simte si e ducem in corturi. Urma ca a doua zi sa ne trezim la 6.

Dimineata ne trezeste nenea Nae miscand foarte tare de cort. A fost foarte neplacut pentru ca dormeam in margine si am "savurat" din plin trezirea. Cred ca era ora 7.

Mancam repede, ne strangem foarte repede lucrurile. Claudiu pleaca cu baietii mai repede, iar fetele ramanem cu nenea Nae. Mai reparam unele semne care ni se par ca nu arata bine si ne inscriem intr-un urcus greoi, cu o diferenta de nivel de aproximativ 550 de metri. Pe la 1 850 intalnim ce a mai ramas din temelia circulara a unui fost refugiu Salvamont, distrus de vant.

Ascensiunea se incheie pe creasta principala a Muntilor Fagaras in Portita Vistea Mare. De aici, in sud, in Valea Rea este refugiul Salvamont unde se poate innopta in conditii de bivuac. Spre est se merge spre Fereastra Mare cu legatura spre cabana Valea Sambetei. Noi alegem sa mergem spre vest, spre Saua Podragu.

In continuare mergem pe traseul de creasta marcat cu banda rosie. Ajunsi pe Vistea Mare(2527 m) ne hotaram sa nu mergem pe Varful Moldoveanu pentru ca ploaia si ceata nu ne-ar fi lasat sa zarim nimic in departare.

Restul treseului este usor, mergand pe curba de nivel, insa cu unele urcari si coborari. Din Saua Podragu ne inscriem intr-o coborare abrupta spre Lacul si Cabana Podragu.

Tura de lucru se incheie in aceasta seara, insa eu voi ramane la Cabana Podragu pentru o luna.

Dimineata colegii mei pleaca spre Cabana Turnuri. Ii privesc cum se departeaza, iar eu incep sa ma simt tot mai singura...

Autor: simona elena minzu
Înscris de: Simona Elena Mînzu
Vizualizări: 9545, Ultima actualizare: Sâmbătă, 26 Aug 2006



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Răzvan Murariu Răzvan Murariu, Marţi, 29 Aug 2006, 1:26

Refugiu distrus de vant??? Asa v-au spus salvamontistii, mai nou i se spune vant, nu tarnacop?

Oricum, felicitari pt actiune.

Simona Elena Mînzu Simona Elena Mînzu, Marţi, 29 Aug 2006, 1:42

inca din `84 se zice (in cartea fagaras- scrisa de val. baleaceanu si hedda crisrea) ca refugiu a fost distrus de vant.
pe vremea aia inca nici nu ma nascusem

Simona Elena Mînzu Simona Elena Mînzu, Marţi, 29 Aug 2006, 1:58

multumim pentru felicitari

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii