Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Despre avalanse si activitatea de nivologie in Romania

Bookmark and Share

Despre avalanse si activitatea de nivologie in Romania - Avalansele...
Articol aparut Luni, 05 Februarie 2007, sub semnaturile lui Adrian Robert Balan si Cornel Vilau in ziarul Romania Libera cu titlul " Avalanse ucigase". Materialul este reprodus cu permisiunea autorilor.

Despre Avalanse

Fenomene privite cu o anumita curiozitate, considerate usor ciudate, avalansele se produc anual in toata lumea si pot provoca pierderi de vieti omenesti, dar si insemnate pagube materiale. In zonele in care avalansele sunt frecvente, functioneaza centre de cercetare si informare, menite sa previna sau macar sa minimizeze efectele unor astfel de fenomene. Romania nu se numara printre tarile cu avalanse-record, nici ca dimensiuni, nici ca pagube materiale. Numai ca, paradoxal, numarul de victime este mai mare la noi decat in tari cu o activitate a zapezii pe versanti mult mai intensa.
Si asta, din lipsa de informatii. Recent, printre ultimele tari din Europa, si Romania a infiintat un centru de cercetare si prognoza a fenomenului de avalansa. Dotat precar, fara sustinere materiala pe masura, ba chiar si cu bete in roate din partea autoritatilor, centrul este tinut in viata doar de pasiunea si energia unor oameni de munte.
Conform unor definitii general acceptate, avalansa reprezinta un fenomen gravitational constituit din alunecarea ori prabusirea maselor mari de zapada si gheata aflate in echilibru instabil, pe distante mai mari de 50 m, care isi maresc in timpul alunecarii volumul, greutatea, viteza si forta, proportional cu lungimea si inclinarea pantei, dar si cu diferenta de nivel parcursa. Potrivit Comisiei de glaciologie a Academiei Elvetiene de Stiinte Naturale - printre primele din lume care studiaza acest fenomen -, avalansa poate fi definita ca “material care aluneca sau se prabuseste cu viteza mare pe pante. Acest termen desemneaza in general avalansele de zapada, mai rar avalansele de gheata sau de pietre. Avalansele de zapada se declanseaza pe pante abrupte (cu inclinatie intre 25 si 50 de grade), fara padure, atunci cand tensiunile mecanice din interiorul stratului de zapada depasesc coeziunea corespunzatoare sau prin cresterea greutatii ce se exercita asupra stratului de zapada pe versant (din cauza ninsorilor, a trecerii schiorilor sau a vehiculelor de zapada, prin sarituri sau dislocari) sau prin slabirea coeziunii zapezii din interiorul straturilor, ca urmare a metamorfismului zapezii”. Deplasarile maselor de zapada pe distante mai mici de 50 de metri se numesc curgeri de zapada.

24 de victime in ultimii patru ani


Numai in ultimii patru ani, in Romania s-au inregistrat doar oficial 24 de victime din avalansa, fara a pune la socoteala numarul de disparuti si morti din cauze neelucidate si nici ranitii sau persoanele surprinse de avalansa si salvate fara urmari grave sau care nu au informat despre cele intamplate. Cel mai cunoscut exemplu de avalansa declansata de victime este catastrofa de la Balea din 17 aprilie 1977, in care au pierit 23 de schiori sibieni, majoritatea tineri. Balea este, de altfel, zona cea mai periculoasa. Un alt trist exemplu este cel din 22 februarie 2004, cand o avalansa considerata mica, pornita de pe Varful Creasta Cocosului, a luat viata a trei oameni, in Gutai.
Si persoanele pentru care muntii nu au secrete pot cadea victima furiei zapezii. Exemplul este avalansa din martie 2005, soldata cu decesul lui Alin Tava, membru al Serviciului Salvamont Arges, aflat in timpul serviciului. Si lista victimelor este lunga. Un centru de specialitate in studierea si prognoza avalanselor era imperios necesar si in Romania, dar acesta nu a fost infiintat decat recent, timid si fara fonduri consistente, mai mult din pasiune, fiind inca in faza de “pilot”.

Autor: cristi flueraru
Înscris de: Cristian Flueraru
Vizualizări: 10146, Ultima actualizare: Miercuri, 12 Dec 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Fără foto Daniel Bercian, Miercuri, 26 Dec 2007, 9:14

Sa ne reamintim de Maria Motoiu, care s-a ocupat si ea de studiul avalanselor si daca acel tragic accident de anul trecut din 17 dec care a rapit-o dintre noi acum am fi avut carpea despre avalanse pe care ne-o promisese. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii