Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - freeride si tura in Gargalau

Bookmark and Share

freeride si tura in Gargalau

                             GARGALAU

      Gargalaul este cel mai estic varf de peste 2000 metrii altitudine de pe creasta maramureseana.

      Interesul in freeride si tura il dau aici atit circul estic cu    orientare nordica la baza caruia se afla lacul glaciar Izvorul Bistritei Aurii, cat si circul vestic, cu orientare de asemenea nordica.

       In ambele circuri avem parcurse trasele marcate in urmatoarele imagini  :

In circul estic trasele 1, 2 si 3 sunt de dificultare medie iar trasa 4 si varianta sunt de dificultate mare in special datorita formarii in partea superioara a peretelui a unui zid de zapada(cornisa) care v-a trebui sarita. La toate trasele inclinatia peretilor este mare. In circul vestic trasele 1, 2, 3 sunt de dificultate mica iar 4, 5, 6 medii spre mari.

Avantajul acestei zone este dat de accesul facil: iarna urcam din Borsa Complex cu telescaunul respectiv teleschiul pana in Poiana Stiol;vara din pasul Prislop este drum de acces auto pana la limita Rezervatiei(chiar la baza crestei ce uneste cele doua circuri numita "Muscheta" ). Iarna, ajunsi in Poiana Stiol ne orientam sudic, parcurgem toata Poiana urcam Musceta pentru circul vestic iar pentru circul estic urmam traseul din stanga ca si in figura urmatoare.

    

In imaginea din dreapta sus mai propunem o trasa foarte spectaculuasa. Ca si locatie se afla vis a vis de partia mecanizata mai la dreapta de Cascada Cailor. Accesul: de la baza Muscetei ne orientam dreapta spre vest parcurgem capatul circului vestic pana la niste saivane, urcam coama estica a peretelui din fata noastra si ajungem pe un platou pe care vom cobori usor chiar pana in capul culuarului(ca si in imaginea de mai jos). Atentie: la  jumatatea culuarului se afla o saritoare de aproximativ 15 metrii. De asemenea culuarul este maturat des de avalanse.  

         

Pentru iubitorii schiului de tura de la est la vest   , Putredu, Gargalaul, Muscheta respectiv Saua Gargalaului, reprezinta un urias teren prntru efectuarea turei.

AVALANSE

Circul  estic datorita faptului ca prezinta o inclinatie progresiva, depozitele de placi de vant, nu il face deloc recomandabil. Toate culuarele, inclusiv cele descrise mai sus sunt din acest punct de vedere foarte periculuase. In schimb culuarul vestic este relativ sigur dar numai pe fetele cu orientare nordica. Nu ezitati, in cazul ca atacati o trasa dificila sau un traseu de tura, contactati formatia Salvamont Borsa pentru informatii sau asistenta.(atentie, la baza circurilor nu aveti semnal GSM).

In perioada de vara, dupa tasarea zapezii, in cele doua circuri, in special in cel estic, caderile de pietre sunt frecvente.

spre creasta

     

2159 JUMP

   

   

2159 SCHI

    

                         

SEREN

 

 

Autor: elian antal
Înscris de: elian antal
Vizualizări: 11399, Ultima actualizare: Duminică, 11 Mar 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii