Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Cheile Sugaului - Munticelu

Bookmark and Share

Cheile Sugaului - Munticelu
Duminica 17-04-2007 am fost in Cheile Bicazului. Cam departe pentru multi dintre voi dar daca ajungeti pe acolo si nu stiti ce sa faceti 3-4 ore puteti face o scurta incursiune in zona Sugaului. Merita cu prisosinta. Sugaul este un afluent al Bicazului si confluenta este vis-a-vis de cariera.
Traseul incepe chiar din poarta care marcheaza intrarea in rezervatia. Imediat in stanga este intrarea in chei. Aceste au cam 200 lungime dar nu sunt acesibile fara echipament datorita cascadelor si marmitelor adanci. La 6-7 m deasupra apei se mai vad inca urme din vechiul pod de busteni care a fost luat de o viitura la inceptul anilor '80.
Poteca clara (cu trepte chiar!) trece chiar pe langa peretele ce da in chei si continua pe langa cabana Ecolog a custodelui zonei, un club din Piatra Neamt patronat de Ticu Lacatusu. Este si un catel tare simpatic si cu chef de joaca pe acolo. Tot pana aici amatorii de escalada pot incerca diverse linii (10-25m) strabatute de spituri in peretele care da spre chei. Merita macar si de o plimbare (sunt variante care nu necesita coarda - cel mult pt revenirea la baza) pentru privelistea oferita asupra cheilor. Ajungem in curand la o ramificatie. Acesata ne conduce in amontele cheilor, nu fara a trece si pe la "faimoasa" captare SC MIHOC SRL a apelor unui izvor care era candva frumos. Tot pana aici amatorii de escalada pot incerca diverse linii (10-25m) strabatute de spituri in peretele care da spre chei. Merita macar si de o plimbare (sunt variante care nu necesita coarda - cel mult pt revenirea la baza) pentru privelistea oferita asupra cheilor.
Poteca continua clara, in urcus continuu, pe un valcel smaltuit cu flori si strajuit de pereti pe ambele parti. Cel din dreapta este chiar impunator si daca privim cu atentie pe la jumatatea urcusului putem vedea o falsa fereastra (suprapunere de tancuri cu forme ciudate) undeva pe linia crestei. Ajunsi in partea superioara a valcelului dam de un grohotis care vine dinspre dreapta. Daca privim in aceiasi directie vom vedea un portal impunator, de cca 20m inaltime, aflat mai sus peste un prag stancos.
Urcand de-a lungul limbii de grohotis iesim in apropierea bazei peretilor. O luam catre dreapta si dupa ce traversam un alt mic valcel iesim la portalul vazut mai jos. Cateva saritori, bolovani uriasi incastrati, ne conduc intr-o sala/diaclaza inalta care strapunge creasta iesind de partea cealalta printr-o deschidere mult mai mica. Pentru cei mai putin obisnuiti cu stanca o cordelina de max 10m pt asigurare/urcat rucsaci nu strica.
De aici poteca este mult mai putin clara si se desface in mai multe hatasuri. Inainte de a continua, merita insa un mic ocol pana pe creasta din stanga noastra. Se iese intr-o zona marginita de un abrupt impresionant, chiar deasupra valcelului de care am urcat. Creasta mai poate fi urmata catre stanga pe cca 50-60m pana pe o mica platforma stancoasa marginita de abrupturi pe 3 parti. Este unul din cele mai spectaculoase puncte de belvedere din chei. Privirea zoboara de la Ceahlaul aflat in stanga, trece peste cariera din fata pana spre intrarea in Cheile Bicazului si mai departe spre Ucigasu si Suhard. Jos cabana Ecolog pare o casuta de pitici.
Revenim cu grija pe acelasi drum pana in padurea de sub creasta. Poteca trece printr-o zona salbateca, cu padure deasa si mici pereti, urca si coboara usor, ajungand dupa vreo 500m in apropierea pesterii Munticelul. Ca semn distinctiv, un perete mai mare pe sub care trecem in imediata apropiere a pesterii. Pana aici mai sunt ceva sageti, semne facute cu vopsea alba din loc in loc. Am avut surpriza sa gasim pestera inchisa cu o poarta metalica, asa ca vizitarea ei am lasat-o pe alta data. Probabil daca urci direct catre ea gasesti in vale, la crasma din sosea, vreun ghid care are cheia. Oricum nu a mai ramas mare lucru de vazut, mai ales dupa ce niste baieti "destepti" au dat foc la un cauciuc de camion. Greu de spus ce a fost in capul lor, ca sa nu mai vorbesc de cat s-au chinuit sa-l urce pana acolo. Sper ca macar cei care au reinchis pestera sa-l fi scos de acolo si sa fi curat cat de cat mizeria.
Mai departe este simplu. Poteca, din nou clara, ne duce pe firul unui alt valcel care urmat in aval ne aduce foarte aproape de punctul din care am plecat. La inceput se merge pe iarba, se sare parleazul peste cateva garduri care marginesc pasunile si se ajunge intr-un sleau (destul de noroios pe vreme umeda) adancit intre doua siruri de garduri. Pe ultimii zeci de metri putem urma treptele betonate care insotesc o fosta linie de vagonet (minier?)
De notat ca peste tot era foarte curat, desi cel putin in partea de jos traseul are multi vizitatori. Exceptie un PET, gasit... unde credeti? In creasta cea salbateca, unde nu ajunge chiar oricine:(

Titus Hen
Autor: Titus Hen
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 15106, Ultima actualizare: Duminică, 22 Apr 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Cheile Bicazului-Poiana Cupas-Creasta Cupas-Muchia Fighes

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii