Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Feeria zăpezii sau Gurghiul iarna

Bookmark and Share

Feeria zăpezii sau Gurghiul iarna

Pagina 1 - Motto: “..ferice de cel care, fără a scoate o vorbă, poate umbla o zi întreagă chiar şi pe o pârtie bătută” Tăcerea albă – Jack London   Intro   Cu o întârziere destul de mare aş dori să prezint o tura de iarnă în Gurghiu realizată în martie 2007. Având în vedere mediatizarea destul de redusă a acestui masiv pe Alpinet, am considerat ca informatiilor sunt oricum binevenite. Prezentarea masivului   Vitregit de lipsa mijloacelor de informare turistică (în afara ghidului, în limba maghiară, al lui Torjai-Racz   ”Görgeny Havas ” şi a unor articole disparate apărute, de-a lungul timpului, în revista Munţii Carapaţi, nu cunosc alte surse de informare), acest munte ramane, însă, unul de suflet pentru mureşeni, dintre care mulţi şi-au început ucenicia într-ale muntelui pe aceste meleaguri. Vazut de pe crestele semeţe ale Călimanului lasă o impresie de... [toată pagina]
Pagina 2 - cerepes Tura   Plecarea din oraş se dă la 5, 30, drumul până la Sovata trece ca prin vis în goana maşinii, din centrul staţiunii trecem dealul spre a coborâ spre campingul Stâna de Vale. În continuare drumul urcă cale de 7 km pe valea Sebeşului spre pârtia de schi Aluniş, iar din acest motiv   este menţinut practicabil tot timpul anului, deşi afluxul mare de maşini poate să-l transforme într-un patinoar câteodată. Lăsăm în urmă cabanele de vânătoare de la gura Isopului mare şi Trocuţa ajungem în cele din urmă la baza pârtiei. Deşi e doar martie aceasta arată jalnic, ici-colo doar petece de zăpadă lipsa precipitaţiilor din acest an resimţindu-se din plin aici. Această pârtie, singura meritând acest nume din judeţ, are o lungime de 1, 1 kmşi se întinde pe o diferenţa de nivel de cca. 300 de metrii între margine poienii Repaş (1200 m) şi valea Sebeşului Soveţii, fiind deservită de un telescaun.... [toată pagina]
Pagina 3 - desis   Revenind la traseu, suspansul se menţine,   enigmaticii codrii încărunţiţi de zăpadă de la obârşia Sebeşului şi Soveţii ascunzând privirii vârfurile majore care reprezintă ţinta acestei ture.       Desiş       Aici este un punct cheie al acestui traseu deoarece marcajul se pierde la un moment dat printr-un lăstăriş aparent impenetrabil, dar dacă nu ne lăsăm intimidaţi şi urmăm linia de pantă maximă, reuşim să identificăm în curând o cărare anemică iar după o vreme recuperăm şi marcajul aplicat cu dificultate pe trunchiurile copacilor aflaţi doar în stadiu de prăjiniş. În curând ieşim la lumină pe o creastă destul de îngustă, şerpuim printre brazi rari, iar la un moment dat surpriză... dăm peste nişte babe! Nu, nu este vorba de concetăţene în etate ci doar de fenomenul litologic omonim, două fotogenice blocuri piriforme de roci vulcanice, cochet încununate de căte o... [toată pagina]
Pagina 4 - tatarca Orientarea poate fi destul de dificilă pe acest locuri în condiţii de vizibilitate slabă, iar două repere importante, de ţinut minte, sunt un observator de vânătoare, respectiv refugiul turistic – o căsuţă cocoţată pe stâlpi metalici, într-o stare destul de jalnică – ambele amplasate oarecum central pe acest platou. Urmând direcţia NE ajungem în curând la marginea căldării vulcanice, unde putem admira o privelişte deosebită: în faţă, spre est, valea Secuieului se scurge pe fundul unei gigantice căldări străjuită de sumbre matahale muntoase: Tatarca (1689m) şi Găineasa (1600 m) spre E, spre sud Frăsileasa (1627m) toate trei adevărate raiuri pentru tetraonide, în spatele Tătărcii, invizibil de aici, este vârful Tarvesz (1435) ce domină poiana Dandar cu misteriosul castel de vânătoare al ministrului interbelic de interne Popovici.      Valea Secuieului cu Tatarca şi Găineasa... [toată pagina]
Pagina 5 - creanga Revenind pe Seaca mare, surpriză!.. dau peste un grup de 3 schiori de tură veniţi dinspre Bucin. Traseul urmat de ei peste vârfurile Frăsileasa şi Creanga mare (Nagy Ag) îl încercasem şi eu de două în urmă cu câţiva ani, pe la începutul uceniciei montane de iarnă, dar am renunţat de fiecare dată din lipsă de marcaje, impresionat de întunecimea desişurilor şi de numărul mare al urmelor de urs. Deoarece astfel de întâlniri sunt o raritate chiar şi vara prin aceste locuri profit din plin pentru o poză ’de vârf’ de care trebuie să mă lipsesc de cele mai multe ori în turele solitare, iar apoi ne despărţim ei rămân pe vârf iar eu încep retragerea, care necesită un pic de atenţie la început pentru a nu pierde direcţia pe vastitatea suprafeţei acestui platou. Pentru un pic de varietate urmăm pentru început poteca spre Bucin, care este bineînţeles bine marcată pe această porţiune... [toată pagina]

Autor: Vlad Chindea
Înscris de: Vlad Chindea
Vizualizări: 8508, Ultima actualizare: Marţi, 13 Mai 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii GURGHIU  
Comentariu
Fără foto Lupu Gabriel, Miercuri, 14 Mai 2008, 14:29

Ştiam că cel mai înalt vârf în Munţii Gurghiului, e Tătarca (1890 m)

Legat de asta, e realizabilă o tură pornind direct de pe şoseaua ce leagă Georgheni-Joseni-Praid de Sovata, exact la Pasul Bucin (sau la Cantonul silvic, de-o mai fi, care am citit că e la jumătatea distanţei dintre Praid şi Gheorgheni)? Sau e mai eficient să încept tura de pe drumul ce duce spre Lăpuşna şi de pe drum să fac direct dreapta, pe Tătarca?

Cam cât ar dura o tură într-una din variantele astea (tur-retur)?

Mulţam fain.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 14 Mai 2008, 15:27

E Saca (1776 metri), cel mai inalt.

Fără foto Lupu Gabriel, Miercuri, 14 Mai 2008, 15:51

Da. Sunt parţial vinovat (am în posesie o hartă f.veche, de fapt o hartă-schiţă, scoasă dintr-o monografie la fel de veche, iar vârfurile sunt marcate, evident, cu cifre scrise de mână.

Un pic am rămas descumpănit pentru că dacă Seaca Mare ar fi fost mai aproape de Topliţa, Gurghiul ar fi devenit irealizabil pt.mine în tura propusă.

Aşa că mă pot inspira din articolul publicat mai sus, deşi cred că mai eficient e tot din Pasul Bucin, pe curba de nivel, din drumul ce duce spre Lăpuşna. Doar dacă mi-ar spune cineva cam cât ar dura în timp, dacă tura e realizabilă într-o singură zi.

Oricum, mulţam fain, Emi Cristea. Aş fi trăit cu impresia că am făcut Munţii Gurghiului (asta însemnând atingerea vârfului cel mai înalt dintr-un masiv, nu?).

Fără foto Vlad Chindea, Miercuri, 14 Mai 2008, 16:36

Atingerea vârfului Seaca dinspre Bucin este realizabilă şi este chiar menţionată în articol (traseul urmat de cei trei schiori de tură). Din pas, spre stânga (cum se vine dinspre Praid), pe lângă antena de telefonie mobilă, pe o potecă marcată cu bandă roşie (pare-mi-se) urci până la o bifurcatie sub Frăsileasa unde spre dreapta se merge spre Tatarca iar la stânga spre Seaca. Marcajul dispare după o vreme, se urcă şi se coboară prin desiş mai multe vârfuri intermediare (atenţie să nu pierzi creasta principală) până pe vârful Creanga mare unde apare marcajul punct roşu, cobori în şeaua Sebeşului şi urci pe acelaşi marcaj până pe Seaca. Timp total (în caz că nu te rătăceşti) cca. 3 - 4 ore.
Totuşi eu aş recomanda traseul descris în articol dar în sens invers, pe care posibilităţile de rătăcire sunt practic nule: din Sovata orice localnic te poate îndruma spre Stâna de Vale de unde poţi urca cu maşina 10 km până în punctul în care drumul părăseşte valea, de acolo per pedes, pe vale în sus, până în şeaua Sebeş (cca. 1600 m) iar apoi la stânga pe marcajul punct roşu până pe vârf. Durata acestui traseu (in cazul în care foloseşti si mijloace auto) este tot de cca. 3 ore.
Varianta de la Lăpuşna nu o recomand din cauza parcursului lung pe Secuieu, diferenţei de nivel şi a lipsei marcajelor. O observaţie: mulţi oameni s-au lăsat induşi în eroare de presupusa existenţă unui drum între Remetea Harghitei şi Lăpuşna, care apare pe hărţi vechi şi care de fapt nu este decât un drum forestier peste pasul Şineu, care după cum am auzit nu este abordabil decât 4 x 4.
Tot Gurghiul este un adevărat ’bear country’ dar o sa fi în siguranţă daca faci suficient zgomot în timpul deplasării.
Cât despre ’făcutul masivelor prin atingerea vârfului principal’ este o chestie de opţiune personală, e un stil pe care îl mai practic şi eu deşi recunosc că în multe cazuri ai mai mult de pierdut decât de câştigat astfel. Astfel un traseu mult mai frumos în Gurghiu este urcarea vârfului Zespezel (1278m) de la Stânceni-Neagra din defileul Mureşului - vârf stâncos, aerian, cu privelişte deosebită spre creasta Călimanilor.

P. S.: WE-ul trecut se vedeau încă urme de zăpada pe faţa nordică a Fâncelului (1683m), presupun că şi pe Seaca încă nu s-au topit complet troienele.

Fără foto Lupu Gabriel, Joi, 15 Mai 2008, 12:53

Mersi fain, Vlad. Stiu cam cum stă treaba in tura asta. La paritate, dacă vrei să-ţi încerci răbdarea şi abilitatea incearcă să ajungi pe Varful Cracu-Geamăna din Muntii Tarcaului (culmea Goşmanu)
Nu e programată pt.w.e acesta, asa ca sper sa se mai ducă din zăpadă.
Vin dinspre Lacu Rosu-Praid, asa ca propunerea ta, sa fac tura dinspre Sovata mi-e peste mână. Si trebuie s-o fac si intr-o singură zi.
Multam fain, incă o dată.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii