Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate

  • Alpinet
  • Articole
  • Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate
Bookmark and Share

Piramida holografica din Ceahlau - intre mister si lectie de sinceritate - Câteva detalii

Eu îmi explic fenomenul din punct de vedere optic ca fiind o compunere a minim 4 umbre date de formaţiunile reliefului zonei. In jurul datei de 6 August dimineaţa, vârful Toaca, ce are forma de piramidă regulată cu baza pătrat, sub acţiunea razelor solare dinspre est formeaza umbra triunghi isoscel, ca în orice zi senină din an. Stânca numită Piatra Ciobanului fiind mai mica si mai jos face altă umbră prelungă, la fel Piatra Vulcanului si peste toate astea se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui (Lespezi).

În această perioada, datorită poziţiei soarelui, toate umbrele sunt unite in vârf, sunt legate ca într-un “buchet”si se creează imaginea magnifica tridimensionala cunoscută. În alte zile fiecare formă de relief face propria umbra firesc dupa legile fizicii.

Imaginea piramidei la 13.08.2008:
umbra_pir._13_08_08

Daca asta nu e de ajuns pentru a produce o profunda impresie, fenomenul de refracţie a razelor solare in jurul formelor ce se afla pe varful Toaca duce la formarea un halou multicolor, un fel de curcubeu sferic. Te vezi de acolo sus oglindit pe varful virtual al umbrei piramida invaluit in aure multicolore. Este o minunăţie ce se repetă an de an.

Am facut fotografii si inregistrări video în zilele de 1, 6 si 13 August. Se poate vedea clar cum se mişcă umbrele, se adună, apoi se despart in funcţie de miscarea punctului de rasarit (soarele se misca cu aproximativ 1 grad pe zi).

Din punct de vedere fizic, al opticii clasice deşi e o problema complexa, poate fi solutionata. Intervin totusi intrebari de tipul: cum e posibilă o asemenea coincidenţă ce are loc in ziua Soarelui ( stravechea sarbatoare pagana) peste care este suprapusa Schimbarea la Fata (sarbatoare creştina) si de ce e Muntele Ceahlau aşa sfant, are si hram in aceasta zi exact ca o manastire creştin-ortodoxa.

Umbra la solstiţiu (22.12.2006):

umbra_la_solstitiu_22_12_2006

Prea bine sunt îndeplinite condiţiile astronomice (mişcările pământului pe orbită) aşezarea stâncilor in locul ideal, anotimpul (probabilitatea mare de a fi atmosfera potrivita). Gandul evident ca zboara la teoria construcţiei artificiale a intregului complex, sustinuta si de studii geologice.

Omul este o fiinta cu raţiune si simţire aşa ca este corect să amintesc de starea euforica a noastra a tuturor celor aflati acolo in acea superbă zi, stare ce doar poate fi traită şi nu studiata.

O frumoasă legenda spune ca cei care se intalnesc pe muntele sfant Ceahlău rămân legaţi într-un fel sau altul, pentru totdeauna.


Autor: Mihai Marin
Înscris de: Mihai Marin
Vizualizări: 11998, Ultima actualizare: Duminică, 28 Sep 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii CEAHLAU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Fantanele-Poiana Vesuri

 

Comentariu
Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Duminică, 28 Sep 2008, 20:59

Foarte interesant.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 28 Sep 2008, 21:08

- Cabanierii mai puţin - sunt chiar ocupaţi mereu cu treburile lor administrative - dar meteorologii 'ştiau'. Poate ai nimerit dumneata în ture persoane nou angajate.
- Extraodinar de bine şi potrivit pus acel 'doar'! Bănui că nu a fost o coincidenţa şi ştii de ce?!
- Piramida aceasta nu e un mister. Nici ea şi nici alte(le) (fenomene). Fiecare (turist) VEDE (Aude, Simte, Miroase şi PRIMEŞTE) după cât VREA şi după cât MERITĂ.
'Ciudăţenii' dintr-astea, să mă exprim pe înţelesul celor ce n-au desluşit fraza de mai sus, am trăit prin pielea şi pe retina mea, acum ceva anişori, tot pe Toaca, însoţită fiind atunci de un coleg de pe alpinet. Poate va citi şi el articolul. Nu-i voi da numele acum, ptr. că ce-am văzut eu, el nu a văzut şi invers, ptr. că el a urcat ca un turist, pe când nici eu, nici dumneata - nu.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii