Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Ciprian Lolu in de-ale lui Ciprian Lolu

Stiu ca sunteti multi cei care vreti sa faceti o tura de iarna in Piatra Craiului, in special Creasta Pietrii Craiului pe care va ganditi sa o impartiti in 2 zile, in prima zi Creasta Nordica, iar in a doua zi Creasta Sudica, stiu ca in tara in special la campie este deja primavara si atunci cand ma suna cineva si ma intreaba cum este in crai si cand ii spun ca aici, cel putin in zona Zarnestiului ninge de aproape 3 saptamani uneori toata ziua alteori cate o ora-doua si cand le spun ca este zapada de la Fantana lui Botorog in sus nu ma cred sau considera ca "aaaa... asa sunt toti salvamontistii, ei fac asta si spun nu va duceti ca sa nu aibe de lucru sau ca le este frica...etc-uri", dar totusi nu este precum credeti.

Sambata (21 martie 2009) de exemplu am plecat in zona Grindului cu gandul ca o sa fac o tura in care voi masura zapada in diferite locuri si am sa va spun tuturor ceea ce este in realitate in Crai in momentul de fata.

La refugiul Grind oriunde in zona refugiului stratul de zapada este cuprins intre 80cm -1 m, avand 3 straturi cel de la baza finind unul destul de stabil, dar celelalte 2 straturi avand intre ele fiecare cate un strat de zapada instabila sub forma de bile (mazariche)

.IMG

Din Grind am urcat spre Piscul Baciului pe muchia Grindului unde spre surprinderea mea zapada avea in general 1m grosime. In cele din urma am ajuns in Piscul Baciului unde am constatat ca zapada este foarte mare, nu stiu daca va vine sa credeti stratul de zapada in creasta masoara de la 50cm pana la 1, 30m depinde de cum arata formatiunile (cornise peste tot, bezeluri...etc).

IMG

Da, zapada este foarte mare in Piatra Craiului, nu este urma in zona, in aceeasi zi s-a incercat sa se ajunga in Ascutit prin Vf. Turnuri si imediat dupa Vf. Padina Popii nu s-a mai putut la un tranverseu... era foarte riscant, zapada foarte mare atat in versantul estic cat si in versantul vestic.

IMG

    Am scris acest articol informational, cu privire la zapada din Piatra Craiului cu speranta ca nu veti intelege gresit acest mesaj: In Piatra Craiului este iarna, o iarna in care pericolul de avalanse este pretutindeni, in care consider ca riscul unei ture prin versantul vestic cat si in versantul estic este foarte mare, riscul de avalansa fiind undeva la gradul IV.

Oameni buni, zilele n-au intrat in sac si nici Craiul nu pleaca de aici, din punctul meu de vedere as sfatui toti iubitorii muntelui sa lase o perioada sa se aseze zapada.

Ciprian Lolu, membru Salvamont Zarnesti

Autor: Ciprian Lolu
Vizualizări: 9707, Ultima actualizare: Miercuri, 25 Mar 2009


Comentariu
Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Miercuri, 25 Mar 2009, 15:20

Ai grija Cipriane de zapada din fata usii la Varful Ascutit!
Numa bine, Ioan!:-D

Ciprian Lolu Ciprian Lolu, Miercuri, 25 Mar 2009, 16:03

Da da...vezi ca imediat se face anul de cand ai ramas blocat in refugiu:P

Fără foto Răzvan Robu, Miercuri, 25 Mar 2009, 17:26

Excelenta informatia - de mare ajutor.
Am parcurs creasta (nordica) anul trecut pe 28 martie si zapada nu depasea 40 cm - am plecat dimineata la 6 din Curmatura si la 19.30 am ajuns la Casa Folea.
Personal planuiam pentru perioada imediat urmatoare o tura identica dar este clar ca trebuie asteptat minim doua saptamani.
Acest mod de avertizare este mult mai convingator decat un buletin nivo (util si acesta dar nu acopera multe masive si nici zone particulare).
Multumesc.

Viorel Borteş Viorel Borteş, Vineri, 27 Mar 2009, 14:36

Auzi Cipi, pozele ţi le-a făcut Berty?

Eugen Roman Eugen Roman, Sâmbătă, 28 Mar 2009, 17:38

Buna treaba, Cipri. Multumim.
Multumim si pt. poze. E bine ca n-ai pus cu peisaje din PC, avem unde vedea destule. Pe tine te vedem mai putin.:-)

Fără foto Silviu Matei, Miercuri, 22 Apr 2009, 22:49

Multumim de informare. De fapt multumesc de info. Aveam de gand sa plec o tura prin crai dupa ceva peisaje dar din cate am vazut nu-i de mers acum. Ma pregatesc pentru o tura de cocos de munte prin Maramu(mai exact muntii Rodnei) si daca nu gasesc pe acolo o tai spre Suceava. Poate am noroc de ceva frumos. De doi ani ma tin sa pozez cocos de munte si inca nu am reusit pana acum, dar poate......o iesi si la mine o raza de soare si cineva binevoitor sa-mi spuna si mie un loc, doua de rotit in Piatra Craiului. Numai bine.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii