Comunitate

Caut─â

Evenimente
V─â recomand─âm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

┼×tirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - BrAóna Mare a Morarului

Bookmark and Share

BrAóna Mare a Morarului

Muntele Morarul, una din culmile nordice ale masivului Bucegi, se desprinde din zona cea mai A«nalt─â a masivului, c─âtre est, printr-o culme foarte accidentat─â ┼či spectaculoas─â A«n zona Acelor Morarului. Un brAóu de verdea┼ú─â A«n adev─âratul sens al cuvAóntului, BrAóna Mare a Morarului (BrAóul Mare al Morarului) A«ncinge muntele Morarul pe fe┼úele sudic─â ┼či nordic─â f─âcAónd leg─âtura A«ntre cele dou─â v─âi care-l separ─â de Co┼čtila (valea Cerbului) ┼či de Buc┼čoiul Mic (valea Morarului). Se poate parcurge A«n ambele sensuri dar intrarea dinspre valea Cerbului este mai u┼čoar─â (mai evident─â). W. Kargel apreciaz─â timpul necesar la 10-11 ore pentru traseul complet cu plecare ┼či revenire din Bu┼čteni dar se poate face ┼či A«ntr-un timp mai scurt.

De la Bu┼čteni (gar─â) pAón─â A«n Poiana Co┼čtilei (peste Munticelu\') avem nevoie A«n medie de 1: 30 ore. Poteca marcat─â cu triunghi ro┼ču ne conduce prin p─âdure ┼či, dup─â ce traverseaz─â cele dou─â fire principale de vale care se las─â dinspre Co┼čtila, valea Co┼čtilei ┼či valea G─âlbinelelor, ne scoate A«n poiana larg─â care ne A«mbie la o scurt─â pauz─â. Ne abatem c─âtre stAónga ┼či continu─âm pe poteca marcat─â cu band─â galben─â care duce prin valea Cerbului la Omu. Drumul prin p─âdure str─âbate cAóteva lumini┼čuri de unde putem vedea intr─ârile abrupte A«n v─âile de pe versantul nordic al Co┼čtilei... valea M─âlinului, valea Verde, valea Seac─â a Co┼čtilei, valea ┼óapului, valea Urzicii ┼či, dup─â ce ie┼čim din p─âdure, valea Caprelor ┼či valea Priponului. Dup─â Priponul v─âii Cerbului se desprinde A«n stAónga o prisp─â lat─â de iarb─â care duce c─âtre stAóna din Pripon (┼či valea Priponului). Mai avem pu┼úin de urcat pAón─â cAónd poteca ajunge A«n zona larg─â unde se termin─â valea C─âld─ârilor. PAón─â aici am mai f─âcut cca. 1 or─â din Poiana Co┼čtilei.

Valea Cerbului - foto Marius Radu
Valea Cerbului

Peretele sudic al Morarului - foto Marius Radu
Peretele sudic al Morarului

BrAóna Mare a Morarului - foto Marius Radu
BrAóna Mare a Morarului

Floare de colţ - foto Marius Radu
Floare de colţ


Poteca traverseaz─â firul v─âii Cerbului dar o p─âr─âsim ┼či ne abatem c─âtre dreapta, pe fa┼úa sudic─â a Morarului. O veche potec─â ciob─âneasc─â str─âbate pantele aninate ┼či urc─â strecurAóndu-se pe alocuri pe la baza contraforturilor de piatr─â. BrAóna este larg─â dar A«nclinat─â, bogat─â A«n iarb─â ┼či flori (func┼úie de anotimp), expus─â la soare, a┼ča c─â urcu┼čul este o pl─âcere.

BrAóna Mare a Morarului - foto Marius Radu
BrAóna Mare a Morarului

BrAóna Mare a Morarului - foto Marius Radu
BrAóna Mare a Morarului

BrAóna Mare a Morarului - foto Marius Radu
BrAóna Mare a Morarului

BrAóna Mare a Morarului - foto Marius Radu
BrAóna Mare a Morarului


Pe m─âsur─â ce urc─âm privirea este atras─â de peretele nordic al Co┼čtilei care A«┼či dezv─âluie tot mai multe am─ânunte. Intersect─âm cAóteva vAólcele ┼či cele 3 ┼či┼čtoace care "curg" de sub Acele Morarului, ┼či┼čtoaca Dracilor, ┼či┼čtoaca Ro┼čie, ┼či┼čtoaca FAóntAóni┼úei. AÄn aceasta din urm─â, sub cAóteva pietre pierdute A«n marea de iarb─â (pe alocuri pAón─â la genunchi), se ive┼čte izvorul firav al FAóntAóni┼úei Morarului. Capre negre ne privesc de sus pentru scurt timp apoi A«┼či v─âd de treburile lor. Pe alocuri se ghice┼čte ┼či BrAóna de Mijloc care urc─â undeva deasupra noastr─â. MergAónd agale ajungem A«n mai pu┼úin de o or─â A«n creasta Morarului (creasta Ascu┼úit─â), la peste 2.100 m, un punct de belvedere minunat unde o pauz─â este binevenit─â. Pe partea cealalt─â, chiar sub noi, se ive┼čte unul din firele de obAór┼čie ale v─âii Bujorilor.

090822_36
Flori de colţ

┼×aua din creasta Ascu┼úit─â - foto Marius Radu
┼×aua din creasta Ascu┼úit─â

Pe faţa nordică - foto Marius Radu
Pe faţa nordică

Creasta Balaurului - foto Marius Radu
Creasta Balaurului


Pe fa┼úa nordic─â a Morarului paji┼čtile largi de iarb─â sunt A«nlocuite de pAólcuri de jnepeni pe unde brAóna se strecoar─â mai greu. Fa┼úa nordic─â este mult mai pr─âp─âstioas─â, v─âile mai puternice ┼či bine conturate, cu pere┼úi impresionan┼úi ┼či col┼úani de stAónc─â bine defini┼úi. L─âs─âm undeva sub noi Porti┼úa Morarului ┼či continu─âm s─â coborAóm pe la baza pere┼úilor care se pr─âv─âlesc abrupt de sub Ace. BrAóna str─âbate toate v─âile importante de pe fa┼úa nordic─â, valea Poienii, vAólcelul ┼óancurilor, RAópa Z─âpezii, RAópa Mic─â, valea AdAónc─â. Din ultimul fir de vale pe care-l trecem, vAólcelul Morarului, urc─âm pu┼úin pentru a ocoli pAólcul de jnepeni care pare c─â ne-a blocat ┼či ie┼čim A«n paji┼čtea larg─â care ne scoate A«n valea Morarului. De┼či se face A«n coborAóre, jnepenii, terenul friabil pe alocuri, por┼úiunile mai expuse fac aceast─â parte a brAónei mai dificil─â a┼ča c─â e nevoie de pAón─â la 2 ore pentru a ie┼či A«n firul v─âii Morarului. Efortul A«ns─â este r─âspl─âtit de frumuse┼úea s─âlbatic─â a locurilor.

Pe faţa nordică - foto Marius Radu
Pe faţa nordică

┼×aua de la ┼óimbal - foto Marius Radu
┼×aua de la ┼óimbal

foto Marius Radu

foto Marius Radu


Din valea Morarului brAóul continu─â pe fa┼úa sudic─â a Buc┼čoiului Mic pAón─â A«n creasta Balaurului (BrAóul Mare al Buc┼čoiului). AÄn jos, pe valea Morarului, poteca ne conduce A«n Poiana cu Urzici de unde se v─âd intr─ârile c─âtre RAópa Z─âpezii ┼či valea AdAónc─â. CurAónd ajungem A«n poteca marcat─â ce leag─â Poiana Co┼čtilei de Pichetul Ro┼ču ┼či... repede la gar─â...

Mai multe imagini compilate A«ntr-un mic filmule┼ú: http://www.youtube.com/watch? v=EZ1kT8bh0ic

www.mariusradu.ro

Autor: Marius Radu
AÄnscris de: Marius Radu
Vizualizări: 17042, Ultima actualizare: Marţi, 1 Sep 2009Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poz─â: [N-am g─âsit]

Un articol: [N-am g─âsit]

Un traseu:
Busteni-Cabana Caminul Alpin-Valea Cerbului-Plaiul Finului-Sub Varful Gilma Mare-Poiana Vaii Cerbului-Valea Cerbului-Varful si Cabana Omu-Saua Sugarilor-Sub Varful Baba Mare-Cabana Babele-Mt. Jepii Mici-Varful Ciocirlia-Cabana Piatra Arsa-Saua Calugarul-Cabana Varful Cu Dor-Cabana Miorita (Cota 2000)

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii