Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Atentie in Muntii Parang (Modificare Marcaje)

Bookmark and Share

Atentie in Muntii Parang (Modificare Marcaje)

Atentie in Muntii Parang !!!  

Despre Mun tii Parâng se pot spune înca multe si se pot scrie înca numeroase pagini care sa evoce frumusetea peisajelor pe care le etaleaza acesti munti. Orice informatie actualizata care apare despre aceasta unitate montana este binevenita si apreciata de turistii care abordeaza potecile masivului amintit, si este îmbucurator ca în rândul acestora apar din ce în ce mai multi straini, mai ales cehi.

Marcajele turistice din acest masiv sunt relativ bine întretinute multumind în acest sens celor care, nu fara putina truda, le remarcheaza. Pe lânga aceste marcaje un sprijin real l-ar putea oferii stâlpii indicatori de trasee sau cu marcaje deoarece în timpul iernii marcajele de pe pietre nu mai sunt de ajutor. Nu sunt usor de "plantat" dar credem ca, în cadrul unui proiect sau nu, daca s-ar cere ajutorul cluburilor de turism montan s-ar gasii iubitori de munte care sa ajute la aceasta sisifica munca.

In ceea ce priveste hartile existente care trateaza si expun potentialul Muntilor Parâng situatia nu este prea multumitoare deoarece putinele aparitii (în colectia Muntii Nostrii sau sub forma plianta) sunt vechi si nu se mai gasesc pe piata. Cea mai recenta publicatie despre acest masiv este o harta plianta, aparuta în editura Garamond, în seria "Prin Muntii României" care vine si acopera golul existent. Este o harta buna, lizibila, dar din pacate contine o neconcordanta cu situatia din teren. Mai putin important este sa cautam un vinovat, nici nu dorim acest lucru, ci doar vrem sa semnalam si sa informam turistii care se aventureaza pe creasta Muntilor Parâng asupra acestui lucru pentru ca acestia sa previna un eventual incident/accident care ar putea avea urmari tragice.

Este vorba de vârfului Micaia (2170 m) care, conform hartii mentionate (ed. Garamond, seria "Prin MuntiiParang, harta mica României"), poate fi ocolit pe la nord prin intermediul unei poteci care urmareste o curba de nivel, ajunge la liziera padurii, traverseaza pâraiele Pristos si Hoampa coborând în Curmatura Oltetului. Situatia in teren este diferita, marcajul urmarind linia crestei, peste varful Micaia. Am presupus ca cei care au remarcat traseul de creasta au ales aceasta varianta dar în momentul în care, ajunsi acasa, am analizat si celelalte harti cu Muntii Parâng, am constatat ca de fapt marcajul urca din saua dintre vârfurile Micaia si Musetoaia direct pe vârful Micaia, continua pe linia crestei, depaseste vârful Pristos si coboara în Curmatura Oltetului.

În concluzie, marcajul de creasta banda rosie nu ocoleste vârful Micaia pe la nord ci îl escaladeaza cerând turistilor un efort nu tocmai mic, conform hartii atasate.

PS Puteti trimite informatia tuturor celor interesati .

Dorel Gureanu

Condor Club Arad

Autor: Dorel Gureanu (Condor Club Arad)
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 39814, Ultima actualizare: Joi, 30 Aug 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PARING  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Saua Piatra Taiata-Varful Coasta Lui Rus-Varful Iezerul Pietros-Varful Ciobanu-Saua Groapa Seaca-Varful Scovarda-Saua Poiana Muierii

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii