Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Retezat:Un taram de vis

Bookmark and Share

Retezat:Un taram de vis
De mult timp ne doream sa pasim si vara prin minunatul parc national Retezat, asa ca zis si facut. Nu prea multe planuri inainte, nu de alta, dar parca sunt mult mai reusite turele organizate ad-hoc, cel putin din punctul meu de vedere. Aruncam o privire scurta, dar sigura pe prognoza meteo, care, spre norocul nostru se anunta una favorabila. Nu stam mult pe ganduri si dam o fuga la cumparaturi pentru 3-4 zile si inapoi la impachetat. Cateva ore de somn, luam rucsacul in spate si hai la gara. Dupa cateva ore bune de mers cu trenul ajungem in sfarsit in Ohaba de sub Piatra. De aici, spre norocul nostru, am urcat cu masina administratorului unui camping de la Carnic. De la Carnic pasi ne poarta incet inspre una din minunatiile acestui loc: Cascada Lolaia. Ramanem placut surprinsi de scarile din lemn de brad facute recent. Coboram si noi la cascada, admiram si imortalizam momentul, dupa care revenim.




In mai putin de 2 ore suntem la locul de campare de la cabana Pietrele. Ne gasim si noi un loc prin balariile ce depaseau un metru, montam cortul si ne facem o supa calda pe primus. Multe corturi in zona de campare, poate si datorita vremii care se anuntase calda(poate prea calda) si fara prea multe sanse de precipitatii. In jurul orei 17: 00, dupa masa si putina odihna mergem sa achitam taxa de vizitare a parcului. Restul zilei o petrecem in zona Pietrele. A doua zi, ne trezim odihniti, cu forte proaspete si un spirit de aventura nemaipomenit. Mancam bine inainte de a pleca pe traseu si ne facem necesarul hranei pentru traseul ce avea sa urmeze. Destul de cald de dimineata, semin peste tot, iar vantul abia sufla prin creste. Traseul l-am inceput din dreptul cabanei Pietrele pe traseu banda albatra, urcand prin frumoasa padure de brazi alaturi de valea Pietrele. Incet padurea de brazi se rarifica, noi lasam in urma cabana(fost refugiu) Gentiana si intram in zona de jnepenis, bucurandu-ne de ultimele clipe de umbra.

Traseul urmeaza tot banda albastra, o urmam si noi si incet, insotiti de razele soarelui, ne apropiem de Bordul Tomii. Peisajul devine mirific, norii albi parca vor sa ne impartaseasca bucuria revederi acestor locuri minunate. O mica pauza de masa si odihna la Bordul Tomii, cateva priviri aruncate asupra crestelor din jur si back on the road.

Pasind cu grija pe pietre si tot admirand, ajungem la Lacul Pietrele aflat la altitudinea de 1990 m, locul de unde incepe salbatica, dar frumoasa Valea Pietrele. Ne refacem rezervele noastre de apa si o luam incet spre curmatura,…Curmatura Bucurei bineinteles.

Cald, dar sprenorocul nostru soarele se ascunde in spatele norilor, facandu-si aparitia mai rar. Ajungem si noi sus in curmatura, trecem si pe la 2370 m de unde admiram luciul Bucurei in toata splendoarea sa. O scurta pauza de alune si pe banda rosie continuam drumul nostru spre Coltii Pelegii, intalnim turisti care tocmai coboara de pe varf si fara sa observam ne apropiem si noi de varf, admirand in stanga un alt gigant al Retezatului: Varful Papusa, mai mic cu doar un metru ca sora mai mare: Peleaga.In departare se vede si Retezatul...

Ora 13: 20 suntem pe varful Peleaga de unde avem un peisaj de vis, totul se vede mai frumos de sus, iar panorama de 360 de grade oferita, este unica. Imortalizam momentul, admiram in jur si incepem sa coboram.



Coboram destul de repede, iar pe drum intalnim un grup odihnindu-se in apropierea Curmaturei. Din Curmatura Bucurei coboram tot pe banda albastra spre lacul Bucura. Multa lume prin preajma lacului(sper nu si la fel de multe gunoaie). Poposim si noi in jurul orei 15: 00 (si ceva..)




Un lac deosebit de frumos, care merita vazut daca treceti pragul Parcului National Retezat. Imortalizam momentul, o miga gustare(mica de tot:)) si urmam banda galbena. Urcam sustin, trecand pe langa lacul Tau Portii, ajungem in cresta, iar in stanga nostra se afla Rezervatia stintifica Gemenele, unde accesul este restrictionat.

(vedere spre rezervatia stiintifica)

In scurt timp trecem prin apropierea Vf. Bucura, dar continuam traseul fara al aborda. Traseul nostru devine interesant, putin periculos, aducandu-mi aminte de splendoarea Pietrei Craiului. Din cresta, luciul lacului Tau Gemenele, in care se reflectau razele soarelui, dar si brazi din jurul lacului ofera o priveliste pe care ti-ai dori sa o vezi in fiecare dimineta, simtind parca cum te incarci cu energie. In mai putin de 2 ore de la Bucura suntem la poalele Retezatului. O scurta pauza si tot inainte. Un traseu interesant, nemaiintalnit pana acum la un traseu in apropierea unui varf cu aceasta altitudine. Ajungem destul de repede pe varf, unde intalnim grupul de tineri, vecini cu noi in locul de campare Pietrele. Cateva poze si sunam si pe cei cunoscuti daca tot avem semnal(mai slab cei drept si il cam lua vantul din cand in cand).


Incepem sa coboram, iar pe drum surprindem o caprioara neagra in toata splendoara sa, foarte calma si nu o prea deranja prezenta noastra. Incercam sa o fotografiem cat mai bine, in acelasi timp caprioara noastra coboara si ea pe acelasi treseu cu noi, dar doar pana in Saua Retezatului.


Din Saua Retezatului, coboram pe triunghi albastru si in nici 30 de min suntem langa Lacul Stanisora. Admiram lacul, mic dar deosebit si mergem mai departe. Razele soarelui se retrage din vaiile Retezatului stralucind doar pe culmi.





Ajungem si noi pe la corturile(casute, dar mai restranse) noastre spre seara, obositi dupa mai bine de 11 ore de traseu si caldura(peste nivelul normal), dar multumiti de cea ce am reusit sa realizam. Mai tarziu mergem sa ne alimentam cu un ceai si mancare proaspata(sper) si gatita. Multa lume asteapta comanda, asa ca asteptam si noi, ce era sa facem…(poate un traseu..nu?). Savuram bunatatile comandate si nea Ene(nenea cu somnu) da mari semne ca ar fi momentul sa ne odihnim. In cea de a 3 -a zi ne trezim mai tarziu, vremea este destul de frumoasa si poate la fel de cald ca in ziua precedenta.o parte din vecini de cort incepau sa stranga, alti turisti abia acum sosesc, iar noi luam micul dejun.Dupa ora 12: 00 o luam la pas prin zona, ne plimbam relaxati cateva ore prin zona, iar mai tarziu revenim la masa. Restul zilei o petrecem prin zona, iar noaptea, dupa ora 22: 00 incepem sa coboram, dupa ce adunasem toate bagajele. Trenul il aveam la ora 5 dimineata, asa ca aveam timp mai mult decat suficient. Am ales sa coboram noaptea, deoarece in timpul zile era foarte cald si pe drumul spre gara dar si in tren. Soseste si trenul nostru, iar la ora 10: 00 suntem in Arad.


Va multumesc pentru timpul acordat citirii jurnalului! Ture frumoase si insorite tuturor!
Autor: Feieş Paul
Înscris de: Feieş Paul
Vizualizări: 11097, Ultima actualizare: Luni, 26 Sep 2011



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT  
Comentariu
Călin Suciu Călin Suciu, Marţi, 29 Nov 2011, 20:48

Minunat, e o mangaiere acum in pragul iernii. La cat mai multe!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii