Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Pasi in doi

Bookmark and Share

Pasi in doi - Pagina a IV-a

Mâncăm pe îndelete concomitent amintindu-ne, comparând dificultatea traseului Văi Albe cu zone dificile traversate de noi în precedente ture alpine ( creasta S-N a Pietrei Craiului, traseul Anghelide-La Ulcior-Brâul de Mijloc, Poiana Închisă, Crăita, Vâlcelul cu Fereastră-vf. Ascutit-La Găvan-v.Ursilor, apoi în Făgăras creasta principală , Strunga Dracului,


-4-

Fereastra Zmeilor, La Trei Pasi de Moarte, Cheile Tesnei, Prisăcinei, Jelerăului sau Prolazului din valea Cernei-Domogled, creasta La Prepeleac-Brâna Caprelor-vf.Bucosiu -vf.Omu în Bucegi, creasta principală a m-tilor Rodnei, creste secundare ale acelorasi îndrăgiti de noi munti...). Niciuna nu pare a fi comparabilă ca întindere, accidentare , succesiune de obstacole cu Valea Albă. Ne bucurăm asadar. Papa făcând-o a doua oară , eu în premieră.
Vrem să dormim la Cabana Omu. O luă din loc în timp ce vântul readuce negura deasupra platoului, măturând-o, întinzând-o peste tot, închizând perspectiva . O luăm tangent dinspre Costila spre drumul ce leagă Cabana Babele de Cabana Omu (bandă galbenă, negăsită initial , urmând o vreme crucea rosie ce duce spre Refugiul Costila) . Tăiem spre nord est câteva vâlcele apoi revenim si dăm de marcajul bandă galbenă. Ne întâlnim cu grupul celor patru tineri urcati prin Valea Albă si facem o bucată de drum împreună. La stânga apare obârsia văii Ialomitei . În zona La Cerdac , în loc să intrăm pe traseul de vară optăm pentru cel de iarnă care urmează creasta . Un efort suplimentar dar răsplătit de perspectiva deschisă spre zona superioară a Văii Cerbului, dincolo de aceasta tronând Coltii Morarului iviti/dispăruti din neguri. Coborâm spre Mecetu Turcesc si apoi urcăm spre vf.Omu (2507m) . Frig. Vânt.Ceată. Animatie. Doi sârbi la taifas pe o băncută din fata cabanei. În sala de mese un grup jucând bridge sau canasta. Tineri luând masa, încălzindu-se cu-n ceai de caramel si esenta de rom. Altii rehidratându-se cu o bere.
Ne cazăm la parter, pe priciuri , apoi mergem să cinăm . Soarele apune într-un laviu auriu-sângeriu . Mai vin turisti. Altii dorm dusi , infofoliti în tocite pături. Ne culcăm pe la ora 20,30 constienti că ne astepată o altă zi cu traseu lung, mai putin dificil, spectaculos însă.
Eu adorm rapid în molatecul sac de puf. Papa mai greu.Iese o dată si revine bocnă de frigul noptii. Ne trezim adesea. Să fi fost vreo 20-30 pe priciuri ?
La 6,45 dau semnalul sculării. Ies primul si pregătesc micul dejun . Comand două ceaiuri lesinate apoi un al treilea, pentru drum, combinându-l cu apă minerală, apă chioară, lămâi, miere de albine. Trag o ocheadă în bucătărie. Mizerie. ca si în cabană. Pe aragaz trei marmite din aluminiu, fiecare de vreo 10 l, cu ceai pus la fiert la 1 ian. , completat până la Revelion. Alături, într-o cioaică afumată , se topeste caramel . Miroase si a esentă ordinară, de rom. Ceai proaspăt !? Văi de curul nostru, neam prăpădit ! 7.000 lei cana de apă colorată(ceai). 12.000 lei 1/2 l apă. 25.000 lei o doză de bere. 60.000 lei locul/prici . Tarifele includ desigur jegul asesonat cu praf cosmic. Îmbucurător e faptul că resturile, ambalajele de tot felul sunt adunate dimineata si puse în saci de rafie pt. a fi coborâti în vale.
Plecăm la 8 dim. în timp ce majoritatea turistilor doarme dusă. Unii cu dobermanul sau pekinezul alături. Temperatura e la limita înghetului, stimulată de rafalele violente de vât care degajează cerul . Ne ghidăm pe bandă albastră , pe lângă Statia Meteo Omu , lăsând la dreapta vf. Bucosiu Mare (2492m) , în umbră . Îmi aduc aminte de traseul făcut din Busteni spre Poiana Izvoarelor-La Prepeleac-vf.Bucosiu Mare-Vf.Omu-v.Cerbului Busteni. Initial singur apoi cu Papa si Alex.
În fată se desfăsoară Muntele Gaura cu impresionant-pitorescul vf.Scara (2422 m) , dincolo de acesta , însorită , Piatra Craiului. Opt capre negre pasc la nici o sută de metri în fata noastră. Adulte si iezi. Pe măsură ce ne apropiem traversează poteca spre dreapta, spre culmile umbrit-prăpăstioase ale Bucsoiului Mare . O clipă se opresc deliberat parcă, în tipică poză, avântate sau cu gâtul în retroflexie , deasupra buzei prăpăstiei , lineare siluete negre suprapuse orizontului. Câtă gratie ! Dispar parcă niciunde.

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 6275, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Nov 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comentariu
Fără foto Golopentia Dan, Sâmbătă, 24 Nov 2001, 6:49

Jurnalele d-tale sant intotdeauna o placere de citit, scrise cu tlent si multa dragoste de munte.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii