Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Jurnal Apuseni. Gilau-Muntele Mare

Bookmark and Share

Jurnal Apuseni. Gilau-Muntele Mare - Partea a VI-a
Untitled Document

          Apropiate clăi de fân, cochete, abia umezite de ploaie , răspândind dulci-parfumate arome amestecate celor tulburătoare, de tei . Dinu sforăia uşor, la dreapta. Papa şi Iancsi-i răspundeau în canon, din stânga.
          Adormii până la 3,30 când auzii dinspre vale un fornăit ca de câini hlizindu-şi provocator-fioros colţii . Ieşii, proiectai flash-ul violent al lanternei . Nimic înafara pâlcurilor exuberante de ferigi. Adormii până la 5,30 . Dinu se sculase şi pregătea primusul cu bezină pentru ceai. Ieşii din cort. Ne urmară şi ceilalţi.
          Nu erau mai mult de 13-15 C . Cer parţial acoperit de nori albi, zdrenţuiţi, frumoşi.
          O altă dimineaţă superbă. Iancsi fac un capucino-nes îmbunătăţit.
          Luarăm micul dejun. Copios.
          Marlene , apoi Dinu ne re-delectă cu două albume foto Piatra Craiului, trasee de vis, nemarcate, veritabilă incitare-invitaţie de nerefuzat.
Scot o hartă mărită xerox a zonei Scăriţa Belioara-împrejurimi , apărută în nr. 3 din M-ţii Carpaţi , complementară unei descrieri uşor confuze a lui I.Palcser. Dinu face completările/corectările ce se impun. Apoi mă cadoriseşte cu un pliant-hartă Masivul Gilău-Muntele Mare. Binevenit în colecţia documentaristică montană.
Dorind să nu mai suport calvarul unei reveniri la Baia Mare în plină dogoare a soarelui , după consultarea prealabilă, seara, cu Papa şi Iancsi , îl rog pe Dinu, care iniţial dorise pentru duminică realizarea în comun a unui traseu-spectacol, de aprox. 5-6 ore, din Valea Arieşului, aproape de Sălciua , din dreptul izvorului cascadat peste pieptul unei stânci galbene căptuşite cu muşchi (loc de popas pt. autoturişti, loc de răcorire cu apă rece adusă printr-un furtun protejat de un jgheab de lemn peste Arieş spre malul stâng ) spre Fereastră , ceva similar Ferestrei din Vâlcelul cu Fereastră din Piatra Craiului , să ne indice un obiectiv abordabil rapid, în max. 2-3 ore, ceva care să ne permită retragerea din Valea Arieşului duminică dim. pe la 10.30-11,30, cel târziu.
          Dinu nu mă înţelege , crezând că noi dorim ca după tura la Fereastra din Bedeleu-Sălciua şi masa comună de prânz dorim să facem ceva suplimentar. Ne recomandă aşadar pârâul şi Cascadele Borzeşti , spre amonte după care plecarea spre Turda, vizitarea Salinei şi abia la căderea nopţii întoarcerea, pe răcoare, la Baia Mare.

Pârâul Borzeşti-Cascadele Mici şi Mari (Cheile Borzeşti )
Parcurs 25 06 2000

          Adunăm corturile umezite de ploaie, bagajele şi plecăm spre ora 9 dim. din amontele Cheilor Turului admirând crestele mângâiate de razele roşcate ale soarelui. Pe măsură ce intrăm în chei întrevedem o altă zi toridă. Ne oprim pentru a imortaliza frumuseţi de neuitat. La un moment dat îl las pe Dinu în faţă şi la intrarea în şoseaua asfaltată o zbugheşte spre Sălciua-Câmpeni .
          Nu ne luaserăm rămas bun. Ciudat. Caut să-l urmez , claxonez, semnalizez cu farurile. Degeaba ! Ne privim contrariaţi cu Papa şi Iancsi. Ceva penibil pluteşte în atmosferă după clipele de excepţie trăite împreună.
          Ce să fie ?
          -S-au dus să facă traseul la Fereastră-Bedeleu şi după masa o să revină spre Băişoara , la căbănuţa în amenajare, încerc să explic eu.
          -Cum de nu ne-am luat rămas bun ? întreabă Papa iar Iancsi subscrie.
          -Îîî , îngân eu.

-6-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5223, Ultima actualizare: Duminică, 5 Nov 2000



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii