Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai-iunie 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo mai-iunie 2001 - Alpin Info mai-iunie 2001 GPS-ul I

G P S

Introducere
Acest articol se vrea o îmbinare a unor:
  • 1. informatii generale despre GPS;
  • 2. informatii avansate (mai putin documentate);
  • 3. un fel de ghid de folosire a unui GPS (scris cu scopul pricipal de a lămuri cititorul asupra posibilitătilor actuale ale aparatelor de acest gen)

  • Pentru numere am folosit notatia engleză: virgula ca separator de mii si punctul ca separator zecimal.


    Generalităti
    GPS (Global Positioning System) este un sistem de navigare (orientare) prin satelit proiectat să furnizeze pozitia, viteza, timpul aproape oriunde pe glob, în orice moment de timp si în orice fel de conditii meteorologice. Acest proiect este finantat si controlat de "U.S. Department of Defense" în primul rând în scopuri militare, dar si pentru serviciul public. Câteva exemple de aplicatii tipice GPS: sistemele de orientare de pe vapoare si avioane (mai nou si pentru masini), măsuratori în constructii, cartare, agrement, excursii, etc…
    orbits
    Sistemul GPS este format dintr-o "constelatie" de 24 de sateliti ce orbitează în jurul Pamîntului, pe mai multe orbite, la înăltimi în jur de 20,000km, si din câteva statii (la sol) de comanda si control împrăstiate pe glob, cu rolul de a urmări, actualiza, sincroniza informatiile de ceas si efemeride din sateliti. De remarcat că acesti sateliti nu sunt geostationari (precum cei de televiziune sau de tramsmisii de date) ci ei "răsar" si "apun", parcurgând cerul în aproximativ 5 ore, având o perioada de rotatie de circa 12 ore.
    Acesta este sistemul american; mai există si alte "constelatii" de sateliti folositi pentru navigare, de exemplu sistemul rusesc GLONASS, dar care din lipsa fondurilor nu este întretinut cum trebuie (satelitii defecti nu sunt înlocuiti) si suferă de o degradare a preciziei.


    Functionare
    sat
    Satelitii emit semnale pe două frecvente din gama microundelor: L1(1575.42 MHz) SPS (Standard Positioning Service) - accesibil receptoarelor civile si L2(1227.60 MHz) PPS (Precise Positioning Service) - accesibil numai receptoarelor militare dotate cu echipamente de decodificare. Toti satelitii emit pe aceleasi două frecvente, însă fiecare satelit transmite datele modulate astfel încât să poată fi deosebit de ceilalti. Fiecare satelit emite periodic pachete de informatii având drept continut: timpul exact (precizie de ordinul nanosecundelor), efemeride (pozitia exactă a satelitului, si pozitia exactă a celorlalti sateliti) împreună cu alte informatii suplimentare. Crucială pentru obtinerea unei pozitii corecte este măsurarea exactă a timpului, de aceea fiecare satelit este dotat cu patru ceasuri atomice (2 cesiu + 2 rubidiu).
    sat

    Receptorul GPS (atentie, după cum îi spune si numele este doar un simplu receptor, nu poate să emită):
    Pozitia este obtinută din calculul distantei de la receptorul GPS la fiecare din satelitii de la care are semnal, această distantă la rîndul ei fiind obtinută cu formula: distanta=viteza*timpul, unde: viteza este cunoscută (aproximativ viteza luminii) iar timpul este calculat din informatiile de timp aflate de la fiecare satelit (datorita faptului ca toti satelitii îsi încep emisia simultan). Este nevoie de (semnalul de la) cel putin 4 sateliti pentru a obtine o pozitie în 4 dimensiuni (timp,x,y,z).


    Limitări, acuratete
    În primul rînd trebuie retinut că un GPS nu poate fi folosit decât în spatii deschise, orice fel de obstacol de genul: acoperis, bloc, stâncă blocând complet semnalul de la sateliti; pădurile foarte bogate diminuează din calitatea semnalului dar vremea proastă si cerul acoperit nu au influente majore. Când (în mod normal) orbitează în jurul Pământului 24 de sateliti GPS (pot fi mai putini deoarece unii sunt în reparatie sau mai multi deoarece sunt adăugati noi sateliti), în medie sunt vizibili 8 la un moment dat; probabilitatea să fie vizibili mai putin de 5 sau mai mult de 11 este sub 0.04%; aceste date ne spun că dacă avem vizibil tot cerul vom putea să obtinem o pozitie precisă a locului unde ne aflăm; chiar dacă jumătate de cer este obturată de un obstacol, în majoritatea cazurilor vom putea obtine pozitia; numărul maxim de sateliti pe care îi poate urmări un GPS (adică 12) se va obtine rareori si numai pe vârfuri.
    sa
    Surse de erori: zgomot în receptor, întârzieri (nemodelate) ale semnalului în ionosferă si troposferă, reflexii ale semnalului în apropierea receptorului, dar toate acestea cumulate nu generează erori decât de ordinul metrilor (până în 15m); cea mai mare sursă de erori a fost până la 2 mai 2000: Selective Availability (SA), acesta fiind bruiajul pe care Departament Of Defense îl suprapunea peste semnalul civil (din motive militare), rezultând în medie erori de 30-60m cu maxime depăsind 100 de metri. Începând cu 2 Mai 2000 semnalul nu mai este bruiat, precizia obtinută acum cu receptoarele GPS obisnuite fiind de ordinul 5-15m.
    Precizia unei măsuratori cu GPS-ul depinde, pe lângă numărul de sateliti care sunt luati în calcul, si de pozitia (geometria) lor; astfel, dacă satelitii sunt grupati strâns, precizia va fi slabă, în schimb, dacă sunt împrăstiati în toate directiile, precizia e bună. Acest fenomen se observă si atunci când jumătate de cer (sau mai mult) e obturată de un perete sau de un munte, pentru calculul pozitiei rămânând numai satelitii din jumătatea vizibilă de cer, rezultatul fiind mai putin precis.
    poorgood
    Exemple cînd GPS-ul se poate folosi cu succes si când nu:
  • pozitia vârfurilor montane se poate măsura cu o precizie extraordinară deoarece tot orizontul este vizibil (probabil singurele locuri în care se poate avea semnal de la 12 sateliti simultan);
  • pe teren drept (ex: pe platouri, cum ar fi cel al Bucegilor) orientarea cu GPS-ul se face fără probleme;
  • pe văile largi, datorită numărului restrâns de sateliti vizibili si geometriei defavorabile (în general toti grupati deasupra si putin spre vale) precizia nu este prea bună;
  • prin vâlcelele foarte înguste si adânci sau prin formatiunile de tip canion, GPS-ul nu mai este de nici un folos deoarece semnalul de la majoritatea satelitilor este obturat de pereti (si, chiar dacă din întâmplare sunt 3 sau 4 sateliti vizibili, precizia va fi foarte slabă).


  • Alte limitări provin (nu de la sistemul GPS ci) de la constructia aparatelor (depind de firma constructoare); de exemplu:
  • la multe aparate numele unui punct poate avea maxim 6 caractere ceea poate duce la confuzii si nume neintuitive;
  • pentru a introduce un nume trebuie pentru fiecare caracter parcurs alfabetul cu ajutorul cursoarelor ceea ce e o operatie mare consumatoare de timp; de multe ori mult mai rapidă e lăsarea numelui implicit care-l genereaza GPS-ul si notarea lui separat într-un carnetel urmând ca numele complete să fie trecute acasă cînd GPS-ul va fi conectat la un PC.


  • DGPS (Differential GPS) este un sistem cu ajutorul căruia (împreună cu aparate sofisticate) se pot obtine precizii de ordinul milimetrilor. Sistemul DGPS asigură precizii de circa 2m. La modul simplu DGPS presupune folosirea a două receptoare GPS (unul fix si unul mobil) ce pot comunica între ele. În mod normal DGPS se foloseste astfel:
  • 1. o retea de statii fixe amplasate la sol din loc în loc (similar celor de la telefonia mobilă). Aceste statii receptionează semnalele GPS de la sateliti, calculează erorile de pozitie (datorită faptului că sunt statii fixe si-si cunosc cu exactitate pozitia), si mai departe transmit aceste corectii prin unde radio.
  • 2. utilizatorul trebuie să aibă conectat cu GPS-ul un receptor de DGPS (ca un fel de radio) ce receptionează corectiile (transmise de către statiile fixe) si le transmite GPS-ului pentru a corecta pozitia.


  • Nu cred ca la noi în tară să existe astfel de statii de DGPS, probabil cu câteva exceptii în unele porturi unde să fie folosite pentru navigatia vapoarelor.


    e-AlpinInfo
    Autor: CA Galati
    Înscris de: Clubul Alpin Galati
    Vizualizări: 18192, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


    Comentariu
    Fără foto Stefan Militaru, Duminică, 26 Ian 2003, 7:58

    Cum se poate procura revista?

    Comentarii pentru acest articol
    Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii