Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo iulie-august 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo iulie-august 2001 - Despre GPS (2)
Folosire

gps
Putem împărti receptoarele GPS în categorii după pret: în zona de sus (cea inaccesibilă) sunt cele foarte sofisticate si specializate care ajung la zeci de mii de dolari, iar în partea de jos sunt cele accesibile, a GPS-urilor pentru toti, care la ora actuală au preturi începând de la 100$. Functia de bază a unui GPS este aceea de a ne spune coordonatele exacte la care ne aflăm; datorită functiilor mai avansate care există de putine ori ne vor interesa coordonatele unui anumit punct. În cele ce urmează am să descriu functiile unui GPS obisnuit, cu detalii particulare ale modelului pe care-l am eu, un Garmin12 (un model mai vechi, de câtiva ani); ca regulă generală toate firmele constructoare de GPS-uri implementează cam aceleasi functii în GPS-urile lor, diferentele nefiind prea mari si apârînd (bănuiesc eu) mai mult la design, meniuri si memorie.
Ca dimensiuni si greutate un GPS este comparabil cu un telefon mobil la exterior putându-se deosebi prin numărul redus de butoane si prin ecranul LCD mult mai mare. Acum, în general majoritatea receptoarelor sunt cu 12 canale în paralel, asta înseamnă că poate prelucra simultan semnalele de la 12 sateliti. Nici un aparat mai vechi cu numai 8 canale în paralel n-ar fi de aruncat, deoarece în mod obisnuit cam 8 sateliti o să se afle în raza vizuala a GPSului.
Alimentarea se face de la baterii normale R6(AA) sau acumulatori, modelele Garmin mai vechi functionând cu 4 iar cele mai noi numai cu 2. GPSurile mai au (la fel ca la calculatoare) o mică baterie internă pentru a nu-si pierde continutul memoriei atunci când nu au baterii. Referitor la timpul cât tin bateriile, un set de baterii alcaline din cele mai bune, am mari îndoieli că se apropie de cifra specificată în prospect (de 24h). Dacă aveti de gând să folositi un GPS în mod curent, cu sigurantă că vă veti cumpăra mai multe seturi de acumulatori în loc de a cheltui banii pe baterii; din proprie experientă, un set de acumulatori tine ceva mai mult de 6 ore. Este necesar ca un GPS să aibă posibilitatea de alimentare externă (de obicei într-o gamă mai largă de tensiuni care include si 12V), cât si o mufă pentru comunicatii de date (cu calculatorul sau alte dipsozitive gen DGPS).


gps
Garminul are mai multe "pagini" care se pot selecta succesiv cu un buton "Page".
Una dintre pagini este aceea în care se afisează o hartă a cerului si pe ea sunt pusi satelitii (fiecare reprezentat printr-un număr); GPS-ul obtine aceste informatii din memoria lui (din traiectoria satelitilor + zona de pe glob în care se află + ora exactă). Satelitii care nu sunt vizibili din cauza unor obstacole sunt afisati cu o anumită culoare iar cei care sunt vizibili au altă culoare si, în plus, dedesubt este afisată grafic intensitatea semnalului de la fiecare dintre ei.
gps
În altă pagină se afisează informatii cu privire la situatia actuală. În partea de sus directia de deplasare, atât grafic (sus) cât si numeric (TRACK), viteza de deplasare, distanta parcursă, altitudinea. O parte din aceste indicatoare se pot schimba, în locul lor putând fi afisate: timpul cât a fost aparatul deschis, timpul cât s-a mers efectiv, viteza medie, viteza maximă. Mai jos sunt afisate coordonatele punctului curent si ora exactă.
Ora este măsurată de către un ceas ordinar, cu diferenta că de fiecare dată când are semnal de la sateliti ceasul este reglat cu o precizie de ordinul microsecundelor.
gps
O altă pagină este folositoare atunci când vrem să ajungem într-un punct cunoscut. În partea de sus este numele punctului destinatie, împreună cu unghiul (azimutul) către el si distanta; în mijloc este o busolă împreună cu o săgeată care ne indică directia în care trebuie să o luăm (dacă tinem aparatul orientat către înainte). Cea mai mare parte a GPSurilor nu au o busolă digitală încorporată ci ele calculează punctele cardinale pe măsură ce ne deplasăm; dacă ne oprim din mers, busola nu va mai functiona. În partea de jos sunt afisate directia si viteza actuală de mers, si un indicator ce poate fi configurat să afiseze: timpul cît mai e de mers pînă la destinatie (dacă mergem cu aceeasi viteză), ora la care ajungem la destinatie, viteza efectivă cu care ne apropiem de destinatie.
gps
Probabil cea mai folosită pagină este cea care desenează harta. În partea de sus se află meniuri pentru zoom si pentru diferite moduri de afisare a hărtii; în colturi se află indicatoare pentru directie, viteză, distantă. Există trei lucruri importante desenate pe hartă:
1. cruciulita din mijlocul ecranului reprezintă pozitia în care ne aflăm.
2. punctele memorate manual de către utilizator care pot avea un nume de maxim 6 caractere, un simbol grafic asociat si un comentariu de 16 caractere; de obicei numărul lor nu este mai mare de câteva sute, iar în memorie sunt salvate numai coordoantele pe orizontală, dacă vrem să notăm si altitudinea trebuie s-o scriem separat într-un carnetel sau să o înscriem în zona de comentariu.
3. punctele memorate automat de către GPS în timpul mersului (dacă a fost activată această optiune) care apar ca punctulete apropiate formând o dâră, reproducând drumul parcurs în cele mai mici detalii.
gps
Ultima pagină este cea de unde se pot accesa o multime de alte facilităti:
- gestionarea punctelor memorate (creare, stergere, editare)
- gestionarea rutelor. Rutele sunt colectii de puncte care sunt folositoare atunci când drumul între sursă si destinatie este sinuos, nu poate fi parcurs în linie dreaptă, trebuind să trecem prin anumite puncte intermediare. O dată activată o rută GPS-ul ne conduce către primul punct intermediar; după ce am ajuns la el comută automat către următorul si tot asa până la destinatie
- posibilitate de a calcula distanta dintre două puncte
- informatii despre ora de răsărit si de apus a soarelui
Scenarii posibile de folosire a GPS-ului

Pentru exemplificare să considerăm masivul Bucegi deoarece este cunoscut de toată lumea si, pe partea de platou, GPS-ul merge excelent. (Am simplificat în mod exagerat situatiile ivite).
•1.   Coborâm în gară în Busteni si într-un loc mai deschis (neobturat de clădiri) dăm drumul la GPS. Deoarece au fost parcursi mai multe sute de kilomeri de la ultima pornire, durează în jur de 2-3 minute până găseste toti satelitii si interpretează datele de la ei. GPS-ul va găsi satelitii pe rând, va afisa puterea semnalului receptionat si, când a calculat informatiile de la fiecare satelit, culoarea lor se schimbă; după primii trei sateliti calculati obtinem o primă pozitie în plan, odată cu al patrulea obtinem si altitudinea (avînd acum o pozitie 3D); cu fiecare satelit suplimentar calculat precizia se îmbunătăteste si GPS-ul afisează o estimare a erorii de pozitie. Stingem GPS-ul si urcăm la Babele. În fata cabanei pornim GPS-ul; de data aceasta durează numai 10-30 secunde pînă găseste toti satelitii. Imediat după pornire, până îsi găseste satelitii, e bine să stăm pe loc deoarece dacă suntem în miscare are mari dificultăti în obtinerea pozitiei; o dată obtinută pozitia nu mai avem nici o grijă. Salvăm în memorie pozitia aceasta: îi dăm numele "BABELE" si îi putem asocia un simbol grafic, de exemplu o căsută. Dacă vrem ca pozitia să fie mai precisă există o optiune de "Average" care face o medie a valorilor măsurate; asteptăm pe loc si, când suntem multumiti, dăm "Save".
gps
Majoritatea GPS-urilor nu au decât 2 pozitii: închis si deschis; în pozitia închis nu se întîmplă absolut nimic iar în cea deschis se întîmpla toate (consum de energie pentru achizitia semnalului de la sateliti si pentru afisarea pe ecran); nu există o stare intermediară în care aparatul să lucreze cu un consum minim de energie. Referitor la amplasarea aparatului: cum husele originale sunt foarte scumpe, se poate cumpăra una de telefon mobil care să se potrivească perfect. Deoarece microundele se opresc în corpul uman agătarea GPS-ului la brîu nu este o solutie, el trebuie amplasat cât mai sus, variante posibile fiind: a) pe rucsac, pe una din chingi, undeva în spatele urechii de unde e usor accesibil; b) sus, pe capacul de la rucsac e ideal, dar mult mai greu accesibil. Deasemenea trebuie să ne obisnuim si cu remarcile de genul "- Uite-l si pe ăla cu telefonu' agătat de rucsac".
Agătăm GPS-ul (pornit) de rucsac si plecăm spre Crucea de pe Caraiman. Lăsându-l deschis GPS-ul va memora drumul parcurs de noi sub forma unei dâre (track) ce va fi afisată si pe ecranul lui.
Aici se pot face o multitudine de setări la modul de afisare cât si la intervalul de timp la care se memorează punctele dârei (de exemplu putem să-i dăm să facă o memorare la fiecare 30 secunde), însa cel mai eficient mod este cel "Auto" în care decide el când trebuie memorat câte un nou punct (atunci când se schimbă semnificativ directia de mers). Problema cu punctele dârei este că de obicei pot fi memorate în jur de 1024; asta înseamnă că dacă îl punem să memoreze câte un punct la fiecare secundă, în 17 minute s-a umplut memoria; în schimb dacă îl lăsăm pe modul Auto, cele 1024 pe puncte ne ajung vreo două zile de mers încontinuu.
Ajunsi la Cruce, memorăm si pozitia ei; între timp se lasă o ceată de nu se mai vede nici cărare, nici marcaj si vrem să ne întoarcem exact pe acelasi drum la Babele. Cu GPS-ul, nimic mai simplu, dăm "GoTo" si "TrackBack", si apare pe ecran pagina cu busola si săgeata (pe lângă alte informatii) care ne conduce spre cabană urmărind exact traseul pe care am venit.
•2.   Ce se întâmplă însă dacă ne-am rătacit si pe tot parcursul drumului am tinut GPS-ul închis? (din cauza consumului destul de mare nu-l putem tine tot timpul deschis) Este esential să avem în memoria GPS-ului punctul unde vrem să ajungem; Pe GPS dăm "GoTo", apoi selectăm din lista cu puncte memorate "BABELE". Ne apare o săgeată care, spre deosebire de cazul precedent, ne indică drumul în linie dreaptă spre destinatie. (În conditiile de munte a merge în linie dreaptă între două puncte, fără a cunoaste bine zona, înseamnă în majoritatea cazurilor posibilitatea aparitiei unor mari surprize. De exemplu, a încerca să ajugem pe vreme proastă de pe Costila pe Caraiman, în linie dreaptă, având încredere oarbă în GPS ar avea consecinte fatale.) Pe lîngă săgeata care ne arată încotro să o luăm mai apare o busolă, directia de mers, viteza si chiar ora la care ajungem la destinatie dacă mergem în acelasi ritm.
•3.   Vrem să ajungem de la Babele la Pestera, dar n-am fost niciodata la Pestera (nu avem pozitia ei în memoria GPS-ului). În cazul acesta va trebui să găsim (calculăm) cu aproximatie care e pozitia unde se află Pestera si să o introducem manual în GPS. Dacă am fi avut o hartă cu coordonatele trecute pe margine le-am fi citit direct si le-am fi introdus în GPS. Cu hărtile din România nu e cazul, asa că trebuie să ne punem pe calculat. (Vezi articolul din numărul trecut referitor la coordonatele UTM ). Cu harta în fată si cu un instrument de măsură avem două variante:
a. Măsurăm pe orizontală si pe verticală distanta dintre cabanele Babele si Pestera si o transformăm în metri; obtinem 1900m respectiv 1400m. Coordonatele cabanei Babele(UTM) sunt: 35T 0380389 5029231. Coordonatele (aproximative) de la Pestera le obtinem scăzând (deoarece Pestera se afla mai la Est si mai la Sud) din coordonatele de la Babele distanta dintre ele; calculăm: 0380389-1900 si 5029231-1400. Deci introducem la mîna un punct cu numele "PESTER" si coordonatele 35T 378489 5027831
gps
b. Măsurăm (si transformăm în kilometri) distanta în linie dreaptă dintre Babele si Pestera; obtinem 2.3km; măsurăm unghiul format de cele 2 cabane (Nord=0 grade, parcurgere în sens orar) si obtinem 235 grade. Introducem un nou punct "PESTER" căruia îi specificăm ca referintă punctul "BABELE", ca distantă fată de referintă 2.3km, la un unghi de 235 grade, si GPS-ul calculează singur coordonatele.
Folosind oricare din cele două metode de mai sus o să avem în memoria GPS-ului pozitia (aproximativă) a cabanei Pestera; apasam "GoTo", introducem destinatia "PESTER" si plecăm la drum.
Pînă când cei care scot hărti se vor hotărî să pună pe marginea lor si coordonate UTM (sau de orice alt tip) singura solutie rămâne ca posesorii de GPS-uri să si le construiască singuri făcând măsurători pe teren.
•4.   Întorsi acasă conectăm GPS-ul la calculator prin mufa serială, descărcăm toate informatiile din memoria lui si cu ajutorul unui program (din cele care se găsesc pe Internet) putem face tot ce ne dorim: edităm puncte, desenăm trasee, suprapunem drumul parcurs de noi cu o hartă scanată, etc… si data viitoare când plecăm în Bucegi nu avem decât să încărcăm punctele de pe calculator în memoria GPSului.

Noutăti

Ce dotări mai deosebite au unele modele de GPSuri:
- difuzor, putând avertiza sonor utilizatorul asupra diferitelor evenimente;
- mufă pentru a putea conecta o antenă externă (mufele pentru alimentare externă si pentru conexiunea cu calculatorul sunt obligatorii);
- ecrane cu rezolutie mare si cu mai multe nuante de gri sau chiar color;
- memorie suplimentară pentru a încărca în ea hărti complexe;
- busolă electronică încorporată; avantaj: indică punctele cardinale si atunci când stăm pe loc; dezavantajul este că trebuie calibrată la fiecare pornire a aparatului;
- altimetru (barometru) integrat pentru a măsura cu precizie mărită altitudinea; modelele cu altimetru salvează pentru fiecare punct memorat si altitudinea lui si în plus au o multime de meniuri si optiuni referitoare la altitudine.

De pe Internet se pot face download-uri (upgrade-uri) la software pentru diferite tipuri de GPS-uri.
Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 17774, Ultima actualizare: Vineri, 18 Oct 2002


Comentariu
Fără foto Nicolae Pîrvu, Sâmbătă, 1 Nov 2008, 18:58

Exista optiunea de a memora un traseu la orice GPS de pe piata sau doar la citeva dintre ele /
M-a interesat problema si am intrebat chiar pe cineva care ar fi trebuit sa stie ( tinind cont ca lucra la un magazin care comercializa asa ceva ). N-am aflat mare lucru.
Abia acum aflu din acest articol ca ar exista o astfel de optiune. M-ar interesa in plus sa aflu daca aceasta optiune se gaseste pe GPS - urile folosite indeobste in autoturisme sau pe un alt gen de GPS.
Ce doresc eu sa obtin este urmatorul lucru: ( poate ma puteti ajuta sa aflu cum ) doresc sa parcurg un traseu de 3 -5 km si apoi odata inregistrat sa pot sa-l printez cumva sa-l am pe hirtie. Credeti ca se poate asa ceva cu un GPS normal , adica nu foarte scump.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii