Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo iulie-august 2001

Bookmark and Share

ALPINinfo iulie-august 2001 - Medicale : insolatia
INSOLATIA

Reprezintã consecinta expunerii îndelungate la actiunea radiatiilor solare. Circumstantele mai frecvente de producere a acesteia sunt reprezentate de expunerile prelungite pe plajele marine, deplasãrile cu extremitate cefalicã neprotejatã pe drumurile de câmpie sau în timpul ascensiunilor montane. Cei care merg pe munte trebuie sã stie cã, pe mãsurã ce creste altitudinea, se mãreste si actiunea radiatiilor solare asupra corpului nostru.

Dintre mãsurile preventive evidentiem :
- evitarea expunerii la soare cu capul descoperit, mai ales între orele 12 si 14,
- purtarea unui echipament adecvat care sã permitã protectia contra radiatiilor. În acest caz, este esential, sã purtãm sapcã sau pãlãrie.

Semnele clinice :
Debutul insolatiei se manifestã prin : dureri pulsatile de cap, dureri la nivelul globilor oculari, stare de neliniste si agitatie, roseatã a fetei, cresterea frecventei cardiace, sete de aer, vãrsãturi. Continuarea expunerii la soare, chiar si în aceste conditii duce la aparitia FOTOFOBIEI (intolerantã la luminã), a vãrsãturilor în jet, a diareei, a rigiditãtii cefei, sângerãrilor spontane si, în final, a comei.

Primul ajutor
În cazul aparitiei semnelor clinice descrise mai sus vom scoate bolnavul de sub influenta razelor solare si îl vom culca la umbrã, într-un loc mai rãcoros, cu capul putin ridicat. Se vor aplica atât pe frunte cât si pe calota cranianã comprese reci sau pungi cu gheatã. Vom produce curent cu ajutorul unui prosop si vom freca bolnavul cu alcool (manevrele fiind mecesare pentru favorizarea termolizei).
În cazurile grave regresiunea simtomelor se face lent. Deseori rãmân sechele manifestate prin dureri de cap persistente sau stãri confuzionale delirante.

Dana Avram
(Bibliografie : Petru L. Matusz, "Primul ajutor în accidentele vacantei" )

Autor: CA Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 17737, Ultima actualizare: Vineri, 18 Oct 2002


Comentariu
Fără foto Nicolae Pîrvu, Sâmbătă, 1 Nov 2008, 18:58

Exista optiunea de a memora un traseu la orice GPS de pe piata sau doar la citeva dintre ele /
M-a interesat problema si am intrebat chiar pe cineva care ar fi trebuit sa stie ( tinind cont ca lucra la un magazin care comercializa asa ceva ). N-am aflat mare lucru.
Abia acum aflu din acest articol ca ar exista o astfel de optiune. M-ar interesa in plus sa aflu daca aceasta optiune se gaseste pe GPS - urile folosite indeobste in autoturisme sau pe un alt gen de GPS.
Ce doresc eu sa obtin este urmatorul lucru: ( poate ma puteti ajuta sa aflu cum ) doresc sa parcurg un traseu de 3 -5 km si apoi odata inregistrat sa pot sa-l printez cumva sa-l am pe hirtie. Credeti ca se poate asa ceva cu un GPS normal , adica nu foarte scump.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii