Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a V-a
Consemnare 16 -

           Piciorul coti uşor spre S întâlnind pârâul .
           Ce spectacol !
           Privind hăt departe spre amontele acestuia (N) puturăm admira succesiunea de trepte, minicascade întrerupte de pragurile straturilor andezitice lamelare. Totul părea abil aranjat de un maestru arhitect , cioplit cu rigoare şi cerbicie în roca vulcanică dură.
           Ne regruparăm , spălarăm cât de cât transpiraţia de peste zi, băurăm apă pe săturate şi începurăm a coborâ prin albia mărginită de versanţi abrupţi , cu făget neatins.
           Apărură repede şi barajele trunchiurilor de fagi dezrădăcinaţi prăbuşiţi transversal, drăgălaşe obstacole greu de evitat.
           Spectacolul pârâului întrecea însă cele mai optimiste previziuni sau aşteptări ale noastre. Imediat în minte-mi reveniră Cascadele Mici şi Mari Borzeşti din M-ţii Apuseni.
            E greu să compari frumuseţi-spectacole ale naturii dincolo de orice subiectivism dar sunt sigur ca nu mai văzusem niciodată ceva atât de frumos, atât de variat.
           La max. 4-8-10 m apărea un nou prag , o altă cascadă ,argintiu evantai sau o prelingere-şuvoi înspumat . În atari condiţii nu puteai avea pretenţia menţinerii unui ritm eficient . Trecuse de ora 16 când mă dedai imortalizărilor foto .
           Pârâul creştea în adâncime, malurile deveniră mai accidentate, stâncoase , albia frecvent blocată cu trunchiuri sau bolovani .
           Am continuat totuşi deplasarea pe firul văii pentru a mă delecta cu acel spectacol de vis în timp ce ortacii se angajară pe o cărăruie de ceribi ce acompania tangent malul stâng.
           M-am trezit repede blocat de bălării, urzici obraznice , praguri colmatate de buşteni haotic adunaţi. Am decis să abandonez albia urcând stânga, la cărăruie.
           O bună bucată de vreme acompaniarăm pârâul vizibil tot mai jos apoi în faţă , departe, apărură versanţii exploataţi forestier în urmă cu 8-15 ani ceea ce indica în mod cert existenţa unui drum forestier lejer practicabil per pedes.
           Din stânga se întrevedea apariţia unui afluent al pârâului . Am luat-o uşor stânga prinzând piciorul de munte în coborâre spre punctul de confluenţă situat la aprox. 250-350 m mai jos. Prin făget la stânga se întrezărea vag o haldă veche de steril . Probabil fostă galerie de prospectări geologice.
           Coborârăm cu mare atenţie din cauza povârnişului stâncos-bolovănos dar şi datorită lipsa prizelor solide ,în multe locuri frunzişul gros ascunzând capcane nedorite pentru picioare sau fese.
           Ajunserăm la confluenţă bucurându-ne de prezenţa minipragurilor-cascadelor şi pe mai firavul pârâu sosit dinspre E apoi continuarăm din nou prin albia comună, ceva mai lărgită, cu frecvente marmite pe oglinda apei căreia navigau sute de frunze-corăbioare multicolore.
           Lumina era deja insuficientă pentru a fotografia.
           Era singurul lucru pe care-l puteam regreta în această minunată, absolut de neuitat zi.
           Făgetul tânăr, perie densă acoperind ca nişte pastelat-imense plapume era încins de soarele gata să apună.
           Fantastică privelişte!
           Valea în stânga , malul drept acompaniat de un drum forestier perfect , acoperit de un covor scund de pajişte verde perlată cu mii de corole alb-roz de părăluţe (Belis perenis).

 -5-

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 4355, Ultima actualizare: Duminică, 5 Nov 2000



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii TIBLES  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Grosii Tiblesului-Cantonul Silvic Hudinu Mare-Poiana Lungă-Mt. Grohot-Refugiul Arcer-Varful Tibles

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii