Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Incongruente

Bookmark and Share

IncongruenteAm vrut sa pun ca titlu "In frac si in adidasi",dar ar fi parut OT. Ce am zice daca prin absurd, la un concert al Filarmonicii, l-am vedea pe dirijor imbracat protocolar, in frac, dar.. privind mai atent am observa ca in picioare are niste adidasi jerpeliti?

Cam asa ceva mi-a venit recent in minte: de la un bun prieten din Bacau - coleg de lista- om cu suflet de artist- am primit un superb album foto editat in 2001: "ROMANIA- culoarul Rucar-Bran". Multumesc mult Prietene!
Poze de vis, hartie de calitate, culori si claritate vazute doar in albume despre Elvetia...

Asa ceva cautam si nu gaseam eu pentru amici straini; asa ceva cautau prin anii '91-98 strainii pe care eu, dar mai ales Radu al meu, Puiu Chiselita, Arnold Kadar, Adriana, Marlene si altii, i-au condus prin muntii nostri. I-am condus noi, de voie de nevoie, caci OJT-ul ( Oficiul de Jumulire a Turistilor) si "urmasii" acestuia, s-au dovedit total incompetenti in materie de excursii montane, dar ne amenintau ca "nu suntem in legalitate, ca nu avem "brevet",( care stim cum se obtin!), de parca strainii venisera sa vada brevete... Si uite asa am aflat ca sunt infractor, eu, care toata viata m-am considerat un cetatean onest. Asa ceva - album ca asta- cerea Radu de la Ministerul Turismului cand pleca la reuniuni in strainatate si gasea numai "gunoaie", sau i se dadeau 1-2 casete video, desigur cu manastirile Bucovinei si Maramuresul- alte frumuseti nu avem? ( acum vom avea "Dracu la land"!) si pus sa semneze ca... le aduce inapoi, in loc sa i se umple sacosa ca sa le distribuie. Halal "oficiu de promovare a turismului"!
Am privit pozele cu ochii holbati. Am cautat numele autorului: Florin Andreescu. Ma inclin si ma inchin! M-am bucurat ca suntem anuntati ca face parte dintr-o colectie "Calator prin tara mea". Da Doamne sa fie asa, sa nu sucombe ca alte reviste de munte si alpinism, unele "intrauterin".
Am coborat apoi ochii "de la frac spre incaltaminte"... "Dirijorul" nu are adidasi, dar... o pata de noroi! Citesc explicatiile fotografiilor si la una din ele... vad si nu cred: "Raul Dambovita isi stramtoreaza albia intre peretii inalti de stanca ai cheilor Dambovicioarei" !!! Da, veti spune, e un fleac. Fleac-fleac, dar nu se putea fara el? Am mai dat candva pe lista niste "perle geografice" cu titlul "Pasul Negoiu", titlu dintr-o carte editata de Societatea Romana de Geografie. Tot intr-o revista, nu recenta, parca "Natura", pe coperta era o poza cu un baraj si lacul din amonte, cu expicatia " Lacul Bicaz format pe raul cu acelasi nume". In multe carti, pe ilustrate, etc. aparea si apare numele "Pestera Ialomicioarei", asa cum spunsi unii turisti! In cateva pliante de reclama a statiunilor de schi din Romania- unele cu poze de calitate, tiparite pe bani grei in strainatate, caci se adresau strainilor.... textul era tradus parca in scop de a starni rasul, iar ...schiorii din poze (clisee date de "marii experti" brevetati in turism din ONT sau Min. Turismului) erau cu echipament la moda... cu 20 de ani in urma! Halal reclama!
Cand s-a dat in functiune teleschiul de la Muntele Baisorii, televiunea a comentat evenimantul si a dat si imagini cu... telescaunul de la Paltinis!!!- caci majoritatea telespectatorilor " e prosti maica" si nu-si dau seama, iar cei care observa... sunt o cantitate neglijabila! Bazati pe asta, crezand ca si strainii " e prosti maica", intr-un material mai recent de reclama turistica, o asociatie "nationala" de turism rural, etc... are intr-o poza ... EIGERUL! Sa vezi si sa nu crezi! Poate ca pe asta nu-l stiu prea multi; bine ca nu au pus Matterhornul! Imi imaginez scena cand la un cocteil la o reuniune internationala, ministrul nostru de externe sau an altul, al turismului sau ... comertului, ar fi intrebat " Cu cat ati cumparat Eigerul de la elvetieni?".
Apropo, cei care il aveti in plan poate va costa mai putin ascensiunea, adresandu-va firmei romanesti de turism rural respective cu sediul in Bran ( mai e sau s-a mutat in capiitala daca si asa e "nationala ?)... Firma, asociatie care a dat desigur bani grei pentru reclama respectiva uneia "experta" in publicitate, care a gandit identic si despre cei de la care au primit comanda "Punem niste poze traznet, nu conteaza de unde, caci comandatarii " e prosti maica" ( ceea ce s-a dovedit adevarat!)

"Bravos natiune! Halal sa-ti fie!" - scria Nea Iancu, mereu, sau tot mai actual!

Dinu Mititeanu - care nu se mai mira de nimic!

Text trimis pe lista Alpinet in cursul lunii decembrie 2001

Autor: Dinu Mititeanu
Înscris de: Elvis Grandin
Vizualizări: 8375, Ultima actualizare: Miercuri, 3 Apr 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii