Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 2B

2 B.     LUPŞA - ŞERBOIU - LA RUINE - LA DUBE - NETEDA - MUNTELE MARE - ŞESUL CALD - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Marcaj: cruce roşie        Durata: 8-9 ore 

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 2 A.

            Din  Lupşa, mergând pe şosea 700 m din centru în direcţia Turda, cotim, pe lângă casa cu nr.10, la stânga, pe o ulicioară. Urcăm printre case şi fânaţe pe culme, spre nord. În dreapta avem pârâul Obârşia. Trecem printr-o pădure de fag, apoi pe la nişte case, intrând iar în pădure. Ajungem într-o poiană, de unde avem privelişte spre stânga, peste V.Caselor. În capătul de sus al poienii ne abatem puţin dreapta, pentru a lua apă de la un izvor. Drumul urcă în serpentine şi ne scoate în culmea Prislop, întâlnind un drum ce vine din dreapta, de pe Dealul lui Mihai.

            Ocolim vârful Certege, ieşind într-o şa largă. Mai departe ocolim prin stânga un vârf al muntelui Runcuri şi ieşim pe culmea acestuia. Trecem pe lângă câteva gospodării şi un grajd de piatră. La circa 2 1/2 ore de la plecare ieşim în şaua Poarta Şerboiului, la o intersecţie de drumuri. Un drum continuă pe culme înainte; Noi ne orientăm la dreapta, pe curbă de nivel. Trecem pe la un izvor, pe deasupra caselor Pogăceaua, apoi ieşim din nou pe spinarea muntelui Şerboiu, reîntâlnind drumul de culme. Un nou izvor, apoi lăsăm în dreapta încă un vârf (1240 m) şi coborâm lin în şaua Tarniţa Târsa.

            De aici se poate coborî la stânga, în Valea Caselor, pe Hoanca Târsei, sau la dreapta, în V.Lupşii, pe Hoanca Goiei. Noi urcăm pe culme în faţă, ieşind în scurt timp în poieniţa La Ziduri sau La Ruine, unde a existat cândva o cabană. Drumul mai bun urcă oblic stânga, dar noi o luăm în sus (atenţie la ramificaţii!). După o oră de urcuş ieşim în golul montan, unde poteca se cam pierde. Urcăm circa 300 m, apoi traversăm pârâul din dreapta noastră  şi urcăm oblic, până ajungem în culme, la drumul de tractor ce vine din stânga, de peste Şesul Lupşanului.

            Locurile se numesc La Morminte, în apropiere fiind vizibile până în urmă cu câteva decenii locurile de veci ale moţilor ce au căzut aici în luptă în 1849. Cotim pe drum la dreapta şi mergem orizontal, lăsând în stânga vârful La Dube, cu brazi şi stâncării. Trecem o şa lată, înierbată (în stânga se vede o stână, de unde un drum coboară în V.Filii). Începem urcuşul lin spre Vf.Neteda. Drumul se bifurcă: Cel mai bun, cvasicarosabil, ţine stânga (mergând în şaua Prislop); Noi ţinem înainte-dreapta şi lăsăm în stânga punctul culminant al Netedei (1784 m).

            Suntem pe un imens platou uşor vălurit. În faţă este Muntele Mare, la care ajungem după încă o oră de mers. Trecem printre stâncile Piatra Cântătoare (în dreapta) şi baza militară de pe vârf, din stânga. Continuăm pe o potecă şi începem coborârea, printre ienuperi. în faţă ni se deschide un peisaj larg, noutatea fiind Vf.Buscat şi izvoarele Văii Ierii. Ajungem la drumul carosabil ce vine de pe vârf, făcând aici o serpentină la stânga. Urmăm drumul, pe care merge şi marcajul bandă roşie. (În continuare vezi traseul nr.1A).

            La mică distanţă de şaua şi colibele Şesul Cald părăsim "drumul militar" şi coborâm înainte-dreapta, pe sub stâlpii unei linii telefonice. Mai multe drumuri vin succesiv din dreapta-spate şi stânga-spate, apoi ajungem înapoi în "drumul militar", pe care ieşim în câteva minute în staţiunea Băişoara.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50873, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Ocolis-Valea Ocolisului-Satul Runcu-Cheile Runcu-Lunca Larga-Valea Belioarei-Mt. Muncei-Rezervatia Scarita-Belioara-Varful Romaneasa-Dealul Sovaru-Valea Iadului-Cabana Muntele Baisorii

 

Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii