Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 4A

4 A.     REZERVAŢIA SCĂRIŢA-BELIOARA - CORNUL PIETRII - CHEILE POCIOVALIŞTEI - RUNC

            Marcaj: triunghi albastru Durata: 3 ore (plus 3 ore staţiunea Băişoara - Rezervaţie, plus 1 oră Runc-Ocoliş, total din staţiunea Băişoara la V.Arieşului 7 ore.)

            Caracter: Marcaj de vizitare a rezervaţiei geobotanice Scăriţa-Belioara şi a Cheilor Pociovaliştei. Reprezintă o variantă a traseului cruce albastră. Traseul are o porţiune abruptă, mai dificilă, precum şi zone expuse, fiind recomandat drumeţilor mediu antrenaţi, dar nefiind recomandat pentru turism pe schiuri sau cicloturism montan. Traseul este interzis iarna, din cauza pericolului de avalanşă!

             În apropierea gardului ce marchează intrarea în rezervaţia Scăriţa-Belioara, un stâlp cu săgeţi semnalizează începutul marcajului triunghi albastru, ce se desprinde aici din crucea albastră ce vine din staţiunea Băişoara şi coboară pe V.Belioara. Trecem de gard, peste pârleazul de sub "firma" rezervaţiei, intrând pe minunatul fânaţ ce adăposteşte atâtea rarităţi floristice.

            Străbatem Şesul Craiului - acest platou situat la peste 1350 m altitudine, având în stânga pădure iar în dreapta prăpăstiile ce se deschid spre obârşia văii Belioara (afluent al Poşegii, altul decât V.Belioara pe care coboară crucea albastră!). La izvoarele acestei văi vedem, aparent minuscule, casele din Poşaga de Sus (Belioara), situate cu 800 m mai jos decât noi. Poteca, pe care o urmăm cu stricteţe, fiind în zonă de rezervaţie, ne conduce printre molizi rari pe un promotoriu, de unde avem sub noi un mare amfiteatru - obârşia celui mai important vâlcel ce străbate abrupturile Scăriţei.

            De aici cotim 90 de grade la stânga, poteca, aici destul de expusă, ducând chiar pe buza abruptului. Pereţii verticali de sub noi impun să mergem cu multă atenţie! Urmărind atenţi marcajl triunghi albastru, cotim la stânga şi intrăm în pădure, coborând în serpentine câteva zeci de metri diferenţă de nivel, până ajungem într-o potecă mai lată. Următoarele 5 minute mergem pe curbă de nivel, având în dreapta creasta îngustă ce limitează abrupturile dinspre bazinul Poşăgii. Versantul dinspre bazinul văii Ocolişului, pe care suntem noi acum, este împădurit şi nu prezintă verticale, deşi este şi el pe alocuri foarte abrupt.

            Marcajul ne conduce într-o strungă, spre dreapta. Aici ieşim din pădure, trecând din nou pe versantul dinspre bazinul Poşăgii, având sub noi obârşia aceleiaşi mari văi seci. Poteca îngustă ne conduce pe sub stânci peste obârşiile altor pâraie, după care ajungem pe platoul împădurit al muntelui Scăriţa. Peisajul se schimbă. Străbatem o zonă care a fost devastată de un incendiu, apoi pădurea devine impresionantă  prin dimensiunile unor arbori seculari şi mai ales prin uimitorul amestec de specii.

            Coborârea devine treptat mai abruptă şi încep serpentine. Poteca trece peste zone stâncoase, coborându-ne mai multe sute de metri diferenţă de nivel, până în poiana Cornul Pietrii, un bun loc de popas după obositorul parcurs de până aici.

            Din această poieniţă, situată la obârşia unuia dintre izvoarela văii Pociovaliştei, un drum de care (puţin vizibil) urcă spre dreapta, până într-o şa, de unde putem continua pe cumpăna de ape dintre bazinele Poşăgii şi Ocolişului sau putem coborî pe valea Răstoaca sau pe culmea Brădăţel în Belioara, pe sub impresionantele abrupturi ale Scăriţei, ce pot fi astfel admitrate în toată splendoarea lor, ce rămâne în bună parte ascunsă drumeţilor ce străbat traseele marcate. Traseul nostru, triunghi albastru, coboară din poiana Cornul Pietrii spre stânga, pe linia de cea mai mare pantă.

            Trecem pe la un izvor binevenit şi intrăm în pădure. Atenţie! Drumul de căruţe o ia curând pe versantul stâng, spre colibele Lăpşor. Noi însă trebuie să continuăm tot pe firul văii în jos. În partea finală, urmele de tractor intră chiar pe firul pârâului, înaintarea fiind dificilă din cauza noroiului respectiv a lanurilor de urzici ce străjuiesc poteca. Ajungem la confluenţa pârâului Scăriţei, pe care am coborât, cu cel al Muncelului, ce vine din dreapta. Suntem la capul drumului auto forestier de pe V.Pociovaliştei, pe care vom coborî până la reîntâlnirea cu crucea albastră.

            După un timp lăsăm în stânga drumeagul ce trece apa şi urcă în culmea din stânga (spre poiana Preluca Menii) şi ajungem, după 2 km de mers pe drumul forestier, la confluenţa cu pârâul Tâlvelor, ce marchează intrarea în Cheile Pociovaliştei. Roase de vremi, ele ne oferă imaginea unor chei îmbătrânite, cu versanţi ce şi-au pierdut în mare parte verticalitatea dar îşi păstrează semeţia prin marea diferenţă de nivel.        După 3 km ieşim din chei, întâlnind primele case din Runc. Drumul se îndepărtează de firul apei şi ne scoate, la o oră de la intrarea în chei, la firul Văii Ocolişului, unde marcajul nostru ia sfârşit, întâlnind crucea albastră pe care am părăsit-o cu trei ore în urmă. Cotind la dreapta, pe drumul principal, mai avem 4,5 km până în Valea Arieşului.   

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50875, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii