Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 4B

4 B.     RUNC - CHEILE POCIOVALIŞTEI - CORNUL PIETRII - REZERVAŢIA SCĂRIŢA-BELIOARA

            Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-4 ore (plus 1 oră Ocoliş - Runc, plus 3 ore Rezervaţie -staţiunea Băişoara, total din V.Arieşului în staţiunea Băişoara 7-8 ore.)         

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 4 A.

            Marcajul se desprinde din traseul cruce albastră (Ocoliş - staţiunea Băişoara) în satul Runc, de unde intrăm la stânga pe valea Pociovaliştei, la 300 m amonte de dispensarul medical. Urmând drumul forestier, printre case, ieşim din sat şi intrăm în Cheile Pociovaliştei, între pereţii de piatră. Verticalele apar doar sus, aproape de culme, dar marea înălţime a versanţilor, pe care se agaţă copaci piperniciţi, ne oferă o imagine grandioasă.

            După o oră de mers ieşim din chei, mai mergând 30 de minute până la capătul drumului forestier, la confluenţa pâraielor Muncel şi Scăriţa. Ţinem dreapta, pe firul Scăriţei. Poteca merge adesea pe firul apei, ceea ce ne crează dificultăţi la înaintare. Lăsăm un pârâu spre dreapta şi unul spre stânga, iar la următoarea confluenţă ţinem dreapta. Ajungem la un drum de căruţe ce vine din dreapta şi urcăm în continuare pe el până în poiana Cornul Pietrii. Trecem pe la un izvor (unde neapărat ne completăm rezerva de apă) şi apoi, după puţin timp, intrăm în dreapta, în pădure (în faţă, în sus, continuă un traseu nemarcat spre Poşaga).

            Urmează un urcuş abrupt, în serpentine, prin pădure, până pe platoul muntelui Scăriţa. Panta scade şi, trecând prin interesantul amestec de specii, ieşim din pădure, pe marginea marilor abrupturi ce se deschid spre stânga. Pantele accentuate şi pereţii adesea verticali de sub noi ne obligă să mergem cu multă atenţie, fără a părăsi poteca. Dintr-o mică strungă trecem pe versantul opus, în pădure, dar după câteva minute urcăm iar în stânga, pe creastă, pe marginea abruptului, ieşind pe un promotoriu ce îndeamnă la popas.

            Cotim dreapta şi ne îndepărtăm de marginea abruptului, mergând prin splendidul fânaţ Şesul Craiului. Fiind rezervaţie, nu părăsim poteca şi ne mulţumim să admirăm şi să fotografiem frumuseţea florilor, fără a culege ceva. Ajungem la gardul ce marchează ieşirea din rezervaţie. Din dreapta vine de jos, de pe V.Belioara, marcajul cruce albastră. Aici trunghiul albastru se termină. Până în staţiunea Băişoara mai avem de mers 3 ore pe marcajul cruce albastră.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50932, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii